kategoria: A1200
[#1] Świeży system na ami1200
Hejo, chce na mojej nowej 1200 zainstalować nowy system, czy iść w 3.1.4, oraz jakim sposobem najlepiej, cf, dyskietki, nowy Rom? Czy jak?
Pytam bo nie mam kompletnie doświadczenia thx
[#2] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #1

Do czego ma służyć ta Amiga ?
[#3] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #1

Jaka konfi (Turbo, CD, inne rozszerzenia)?
[#4] Re: Świeży system na ami1200

@don_rafito, post #3

1) piszę grę, więc chcę odpalać ją na gołej oraz dopałką aca1221ec
2) mam jeszcze nie uruchomioną kartę WIFI PCMCIA i chciał bym móc korzystać z internetu
no i pewnie coś więcej :P
mam w niej CF4GB w środku
[#5] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #4

co by mi dało jak bym miał CD?
są jakieś fajne gry do kupienia, dla których warto?
[#6] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #5

Gry są. A CD służy np. do przenoszenia danych z PC. Z tym netem też bym nie szalał w sieci między kompami dane przerzucić można. Aca 1221ec demonem prędkości nie jest lecz whdload gry można ściągnąć na aminet też wejdziesz.
[#7] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #5

Nie skupiaj się na CD. Mało produkcji only CD-ROM, których nie da się odpalić bez niego.
Do przenoszenia danych jest wygodniejsza przejściówka PCMCIA na kartę CF lub SD.
U mnie służy jak pendrive w PC.
[#8] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #1

Jak ma być golas, ew. z aca, to raczej 3.1.4. Choć ja bym, przynajmniej spróbował z 3.9.
[#9] Re: Świeży system na ami1200

@don_rafito, post #8

Co głos to inna opinia. Ja w tej konfiguracji proponowałbym wbclassic na workbenchu 3.1, rom 3.1. Mam Mocniejszą ACA 1233 40 mhz. Taki konfig chodzi ładnie. Do wb 3.9 nawet bym nie podchodził, u mnie nie działało to komfortowo. Karta o której piszesz jest słabsza, więc lepiej nie będzie.
[#10] Re: Świeży system na ami1200

@misiek2, post #9

U mnie na ACA 1233 WB3.9 działa komfortowo. Start trwa chwile- 15-20s, ale jak się uruchomi działa normalnie. Mam też kartę z 060 i nie ma jakiejś wielkiej różnicy w działaniu systemu.
Nie chce się spierać, bo każdy ma tu inne odczucia. Instalacja systemu nie trwa długo.

Zainstaluj, poklikaj, oceń.
[#11] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #5

co by mi dało jak bym miał CD?
są jakieś fajne gry do kupienia, dla których warto?

Listę gier na CD (niepełną) masz tutaj
[#12] Re: Świeży system na ami1200

@MUFA-amigaone-pl, post #11

Wszystkie gry z CD32 na CD będą działać na A1200? Nie wymagają sprzętowo CD32(Aikko)?
[#13] Re: Świeży system na ami1200

@snifferman, post #12

Wszystkie gry z CD32 na CD będą działać na A1200? Nie wymagają sprzętowo CD32(Aikko)?

Z Akiko to korzystała jedna czy dwie gry. Generalnie wszystkie powinny działac, jak nie z marszu, to chocby poprzez pakiet WHDLoad. Kiedyś dla problematycznych tytułów były jeszcze jakieś emulatory CD32 pod A1200, ale nie pamiętam już dobrze szczegółów.

P.S.
Ewentualnie problemem może być standardowy joystick. Coś mi się wydaje że niektóre tytuły, jak np. Flink wymagały do działania pada, a przynajmniej dwuprzyciskowego joya. No ale mogę się mylić bo nie grałem w gry dla CD32 pod A1200 ze 20 lat.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2019 12:01:22 przez MUFA-amigaone-pl
[#14] Re: Świeży system na ami1200

@MUFA-amigaone-pl, post #13

Akiko niestety było często pomijane. I mało tytułów z niego korzysta. Ale whdload daje możliwość odpalenia takiej gry bez napędu CD na stacjonarnej Amidze z AGA.
[#15] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #5

Cześć
Ja też niedawno przerabiałem instalowanie systemu Hyperiona 3.1.4 na A1200 z kartą turbo ACA 1233n 42 MHz, 128 MB. Proponuję użyć ADF-ów z systemem 3.1.4, obrazu KickStartu, który dostajesz z systemem i automatycznego instalatora systemu i dodatków. Możesz go pobrać stąd: https://hstwb.firstrealize.com
Wszystko możesz zrobić pod emulatorem Amigi na Windowsie - WinUAE lub Macu FS-UAE.
Jest do tego dobra dokumentacja na stronie twórcy.

Instaluje wszelkie dodatki z BetterWB, BestWB, ClassicWB oraz WHDLoad z grami, które możesz pobrać z internetu.

Polecam

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2019 14:46:32 przez Rockford
[#16] Re: Świeży system na ami1200

@Rockford, post #15

a potem podmienić tylko kartę CF w środku w amidze?
[#17] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #16

Tak. Dobrze jest tylko podczas przygotowywania obrazu dysku/karty ustawić w WinUAE konfigurację najbardziej zbliżoną do posiadanej w fizycznej Amidze. Wtedy będzie pewność, że zadziała prawidłowo. Ja dodatkowo formatowałem dysk stosując filesystem PFS3. Ops przygotowania dysku możesz znaleźć tu: https://16bitdust.wordpress.com/2015/10/13/partitioning-16-gb-compact-flash-card-with-winuae-and-pfs3/
Przed włożeniem dysku/karty do Amigi uruchom jeszcze Twój skonfigurowany system pod WinUAE, tylko podłącz dysk jako IDE (w ustawieniach podczas dodawania dysku). Wtedy okaże się, czy Amiga będzie go widzieć prawidłowo. OK
[#18] Re: Świeży system na ami1200

@Rockford, post #17

mam ROM 3.0 czy muszę go uaktualnić, aby wgrać system 3.1.4.1 ?

czy ten nowy system obsłuży od razu CF większe od 4GB?
obecnie mam 4GB, ale zdecydowanie nie mieści się tam wszystko co chciał bym mieć
[#19] Re: Świeży system na ami1200

@Kwahu, post #18

Powinieneś raczej uaktualnić Kickstart do 3.1 (w tym przypadku Hyperion). Choć na 3.0 też system powinien się uruchomić. Chodzi o to, że 3.0 nie ma niektórych lepszych funkcjonalności. Mogą być też problemy z większymi dyskami. W systemie 3.1.4 masz takiego ADF-a: Modules A1200. On jest jakby "uzupełnieniem" do Kickstartu 3.0 i jest prawdopodobnie wykorzystywany podczas instalacji na Kiku 3.0. Ja mam Kickstart Hyperiona 46.143 i tu nie ma problemu.
Nowsze Kickstarty 3.1 (Cloanto, czy Hyperion) mają różne dodatki i poprawki, które powodują, że sam system jest większy i część podstawowych bibliotek zostało przeniesionych z ROM-u na dyskietkę z systemem (po prostu nie mieściły się na kości). W Kickstarcie jest scsi.device, czyli sterownik odpowiedzialny za zarządzanie dyskiem. U Ciebie będzie jakaś wersja 40.x. Generalnie wersja 44.2 tego sterownika i nowsze obsługują dyski większe niż 4 GB. Dlatego warto mieć nowszy Kickstart (przy kartach turbo jest też mniej problemów z widocznością pamięci). Można ten pliczek (scsi.device) w nowszej wersji niż masz w Kiku ładować podczas startu systemu z dysku (trzeba zdefiniować to w skrypcie startowym systemu), ale z tego co pamiętam nie jest to najlepsza metoda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem