[#1] Skorpion by MATT i jego nie do końca działający autofire
Zakupiłem ten joystick, wymieniłem na inny i to samo. Tzn. w trybie autofire - obrazowo, to każdy inny joy np. w Systest mruga po załączeniu trybu. Skorpion powoduje jedynie (jeżeli się naciska przycisk) co kilka sekund włączenie i wyłączenie(może na pół sekundy) fire.
Czy ktoś kto posiada ten kontroler może się wypowiedzieć? Joystick zakupiony około roku temu, reklamowany i sprawdzony w MATT. Serwis stwierdził, że wszystko ok. Ja właściwie mogę się obejść tym trybem, ale jednak trochę temat mnie męczy. Nie mam tu zamiaru szkalować firmy, bo dostałem fajny produkt i pomimo nie działającej powyżej rzeczy jestem zadowolony.
[#2] Re: Skorpion by MATT i jego nie do końca działający autofire

@AD99, post #1

O ile dobrze pamiętam, to jest to taki "mechaniczny" autofire i żeby zadziałał trzeba najpierw wcisnąć fire i przy wciśniętym przycisku przesunąć suwak w pozycję Autofire.
[#3] Re: Skorpion by MATT i jego nie do końca działający autofire

@BULI, post #2

Nie, to nie to. Na razie "studiowałem" schemat "autofire" i staram się zrozumieć dlaczego nie generuje się tak jak powinien. Autofire w skorpionie jest na dwóch tranzystorach, kilku rezystorach i jednym kondensatorze 68nF. Zastanawiam się czy wymiana pojemności na większą poprawi generowanie sygnału. Ewentualnie może wymiana któregoś z rezystorów. Mam gdzieś chyba Boomeranga, jak znajdę, to porównam co tam siedzi.
[#4] Re: Skorpion by MATT i jego nie do końca działający autofire

@AD99, post #3

Kondensator będzie miał wpływ na częstotliwość powtarzania fire.

Im większa pojemność, tym wolniejsze powtórzenia fire.

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2019 21:27:10 przez jarob
[#5] Re: Skorpion by MATT i jego nie do końca działający autofire

@jarob, post #4

Trochę mnie naprowadziłeśOK. Niestety nie mam mniejszego kondensatora niż ten co siedzi w skorpionie. Na próbę dałem 100nF - 330nF(bez zmian), 100uFszeroki uśmiech. Przy 100uF przy przełączeniu na autofire działał jak bez tego układu.
Może spróbuję przelutować z boomeranga kondek - tam jest mniejszy -56nF, zobaczę czy to coś zmieni.
[#6] Re: Skorpion by MATT i jego nie do końca działający autofire

@AD99, post #5

Przelutowanie mniejszego kondensatora nic nie dało. W między czasie zrobiłem sobie układ autofire na ne555 ze schematu dostępnego w sieci, na płytce prototypowej. Działa wyśmienicie. Także myślę, że problem rozwiązany. Dziwi mnie tylko, że z tylu osób na forum tylko ja mam skorpiona....
[#7] Re: Skorpion by MATT i jego nie do końca działający autofire

@AD99, post #6

Bo to był jeden z najbardziej niewygodnych joyow na świecie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem