[#1] Genesis i FTP - cos nie tak
Witam,
Mam prosbe o pomoc - od jakiegos czasu (dokladnie po padzie dysku i reinstalacji systemu 3.9) Genesis odmawia wspolpracy via FTP.
Siec to Amiga i PC (XP Prof). Pingi chodza zupelnie normalnie, natomiast po wpisaniu w pcetowym shellu komendy ftp x.x.x.x Genesis wyswietla komunikat (mniej wiecej) "acces omn port 21 denied". Kiedys "smigalo" to bez zarzutu.
Ktos wie jak skonfigurowac Genesis/odblokowac porty?

Pozdrawiam,
Bartek
[#2] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Bartek_S, post #1

Nie jestem pewien czy rozumiem dobrze, że FTP jest na PC postawione, a z poziomu AOS próbujesz się tylko połączyć? Sprawdź co się dzieje jak próbujesz łączyć się za pomocą ATC.
[#3] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Mario, post #2

Tak mniej wiecej to wyglada. Wszystkie operacje wykonuje na PC. Do tej pory po "wklepaniu" ftp x.x.x.x, podaniu user/password, moglem przegladac zawartosc dyskow amigowych, kopiowac w dwie strony, etc.
Teraz zas Amiga po prostu nie wpuszcza ruchu z PC.

Pzdr!
Bartek
[#4] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Bartek_S, post #3

Czy masz na Amidze uruchomiony serwer FTP?
[#5] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Norbert, post #4

rc-ftpd. I byc moze tu mam cos nie tak skonfigurowane.
Moge prosic o krotka instrukcje jak to postawic?

Pzdr!
Bartek
[#6] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Bartek_S, post #5

A! Czyli jednak nie tak jak myślałem. Serwer FTP stoi jednak na Amidze, nie na PC?
Jeśli na Amidze, to napisz, czy możesz połączyć się sam ze sobą - czyli otworzyć ATC i serwer FTP na raz, po czym w ATC połączyć się z localhost.
[#7] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Bartek_S, post #5

Trzeba byla tak od razu.
Zrob tak jak proponuje Mario.
Moze to tylko zla konfiguracja serwera FTP
[#8] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Norbert, post #7

OK, sprawdze w domu i jutro dam znac. Dzieki za pomoc!

Pozdrawiam,
Bartek
[#9] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Bartek_S, post #8

Sprawdzilem, pokombinowalem, dziala. Dzieki!

Pzdr!

Bartek
[#10] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Mario, post #2

TO jest tylko posrednio zwiazane z tym tematem. Raczej chodzi mi o to zeby wspulnie napisac temat jak skonfigurowac GENESIS dla poczatkujacych.Czy sa jacys chetni. :D
[#11] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Baru, post #10

Niby już to zrobił Darek Krzempek na swojej stronie: http://beskidlan.hopto.org/~amiga/amiga/lan/lan.php

[#12] Re: Genesis i FTP - cos nie tak

@Kitech, post #11

Dzięki za linka!!!Wielkie dzięki. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem