kategoria: Programy
[#1] Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200
Posiadam amigę 1200 z kartą turbo Aca1233n. Chciałbym odtworzyć jakiś film na tym komputerze.
Obecnie próbuję dostosować filmy konwertując je programem Freemake video converter do formatu mpg z kodekiem mpeg1 i kodekiem dźwięku mp2.
Nadal niestety nie uzyskałem płynnego obrazu.
Rozdzielczość obrazu to 320x216 a wcześniej 180x120.
Powiedzcie mi jakim programem wykonać konwersję pliku z filmem na pececie by móc go odtworzyć w miarę płynnie na amidze?

Program którym odtwarzam filmy na amidze to Riva 0.53.
Dźwięk mam na amidze bo zainstalowałem bibliotekę mpeg.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 12:13:40 przez krzych2019
[#2] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #1

Jako że kiedyś bawiłem się z odtwarzaniem wideo na Amidze to odpowiem ci tak: Na 68030 odtworzy ci dobrze jedynie najstarsze kodeki w rozdzielczości ~160x120 (1/2 Lo-Res) lub bez kompresji. Zapomnij o MPEG, to stanowczo na dużo na ten procesor. Ja wprawdzie odtwarzałem później MPEG w Lo-Res i Video-CD (prawie to samo), ale na PPC.

Rozwiązaniem dla ciebie może być także format CDXL, tutaj masz program do konwersji.
[#3] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@Solo Kazuki, post #2

Jako że kiedyś bawiłem się z odtwarzaniem wideo na Amidze to odpowiem ci tak: Na 68030 odtworzy ci dobrze jedynie najstarsze kodeki w rozdzielczości ~160x120 (1/2 Lo-Res) lub bez kompresji. Zapomnij o MPEG, to stanowczo na dużo na ten procesor. Ja wprawdzie odtwarzałem później MPEG w Lo-Res i Video-CD (prawie to samo), ale na PPC.

Rozwiązaniem dla ciebie może być także format CDXL, tutaj masz program do konwersji.

Jak mam przekonwertować film tym programem? Może dorzuć jakąś instrukcję jak mam to zrobić bo ja nie jestem Linuksowcem by znać komendy.

A jakim programem mogę wykonać konwersję na Windows?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 12:50:46 przez krzych2019
[#4] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #3

Nie wiem czy w ogóle jest coś pod Windows do konwersji na CDXL.
Prościej będzie chyba skonwertować coś na 160x120 za pomocą starych kodeków i odtworzyć za pomocą n.p. CyberAVI lub CyberQT.
[#5] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #3

Zainteresuj się streamingiem video na Amidze za pomocą HAM convertera np. Najlepiej pod AGA o ile masz "duży dysk twardy" ok, racja
[#6] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@Solo Kazuki, post #4

Nie wiem czy w ogóle jest coś pod Windows do konwersji na CDXL.
Prościej będzie chyba skonwertować coś na 160x120 za pomocą starych kodeków i odtworzyć za pomocą n.p. CyberAVI lub CyberQT.

Super pomogłeś jak cholera.
To czym mam w końcu skonwertować film by odtworzyć go na amidze?
Jakich starych kodeków mam użyć?
Te programy które podałeś to jakie kodeki i rozszerzenia pliku obsługują?
[#7] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #6

Owszem pomógł, tylko trzeba trochę się wysilić i będzie działać jak cholera.
Poczytaj sobie o programach CyberAVI i CyberQT to będziesz widział jakie formaty wspiera (kodeki) ok, racja
[#8] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #6

Skonwertować można czymkolwiek co umożliwia konwersję do podanych kodeków i ustawienie rozdzielczości. Wystarczy wejść na linki podane przeze mnie i poczytać, jest tam lista kodeków obsługiwanych przez te programy. formaty plików to, jak logika podpowiada, AVI (Windows) dla CyberAVI i QT (MacOS) dla CyberQT.
[#9] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@BULI, post #7

No właśnie zastanawiałem się czy mu w ogóle odpowiedzieć. Wszystko ma jak na tacy, tylko zapewne "sie nie chce...".
[#10] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@Solo Kazuki, post #8

Fajnie tylko nie podałeś którym programem mam skonwertować plik z filmem a ja o to przecież pytałem.
Z programów które miałem zainstalowane na pececie a były aż 3 żaden nie konwertuje do starych kodeków.
Pomógł jedynie program Virtualdub.
[#11] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #10

Ja używam pazera free mp4
[#12] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #10

Może dlatego, że to forum amigowe i ludzie nie znają się na pecetowym sofcie, szczególnie prehistorycznym.
[#13] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #1

Mam wrażenie, że mpeg i RiVA są trochę przyciężkie nawet dla tak zacnie taktowanej 030ki

Może pobaw się jakimś HAM Video?

http://majsta.com/modules.php?name=News&file=article&sid=9

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 15:38:33 przez misha
[#14] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@krzych2019, post #1

Kiedyś się bawiłem w odtwarzanie filmów na A600: link.
[#15] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@Solo Kazuki, post #9

W ogóle się dziwię, że masz cierpliwość jeszcze odpisywać, bo mnie się odechciało po poprzednich wypowiedziach w stylu "super pomogłeś jak cholera"...
[#16] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@tbone, post #15

Droga przez CDXL jest kręta i zawiła :> Ja na razie głownie z powodu braku czasu poległem :D
[#17] Re: Konwersja filmu do odtwarzania na Amidze 1200

@mikecios, post #16

No ale są te różne skrypty:
http://www.cd32-allianz.de/cdxl/convert2cdxl/intro?

jak kiedyś chyba na mainactor broadcast się bawilem ale to bylo w 90tych latach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem