kategoria: Sprzęt
[#1] Problem z Mtec 1230/rtc
Hej, dzięki za przyjęcie mnie do grona.
Nie owijając w bawełnę, mam następujący problem. Zakupiłem ostatnio wyżej wymienioną kartę do mojej A1200. Po włożeniu zaczęły się problemy, min. czerwony ekran expansion board diagnostics. Po czyszczeniu styków i kolejnych próbach włączania ekran zniknął i Amiga się urochomiła. Jednak bez dodatkowego RAMu. Przekładanie zworek według instrukcji i wymiana kości na inne nie przyniosły żadnych rezultatów.
Sysinfo widzi dodatkowy procesor, ale mówi że jest on taktowany częstotliwoscią 15,1 Mhz! Powinno być 28 Mhz.
Czy ktoś spotkał się kiedykolwiek z podobnym problemem? Dodam tylko, że Amiga jest świeżo po recappingu i że karta RCA120 działa bez zarzutu.
Zrzut z Sysinfo:

https://imgur.com/lgKoOQ8

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 19:39:56 przez leptino
[#2] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@leptino, post #1

Kto wie, może jaja z taktowaniem są spowodowane brakiem/niewidocznością kości pamięci. Miałem takiego M-Teca, jednak nie odpalałem go bez pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 19:50:03 przez waldiamiga
[#3] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@leptino, post #1

ja wykopalem swojego mteca po 20 latach i stachu100 postawil go na nogi, moze warto do niego uderzyc:)
[#4] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@leptino, post #1

Czasami pomaga prosty trik: wsuń kartę do oporu, a następnie równomiernie cofnij (wysuń) ją o dosłownie 1-2mm. I sprawdź.
Poza tym wyjmij cokolwiek jeśli jest w złączu PCIMCIa.
Ramy testujesz 4 lub 8 MB?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 21:54:51 przez misha
[#5] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@aszu, post #3

Uderzyłbym, ale mieszkam w Holandii. Szukam kogoś tutaj, aby przetestować kartę na innej Amidze.
[#6] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@misha, post #4

Testuję karty 4MB, jestem świadom tego że 8MB powodują problemy z PCMCIA.
Trik z wysuwaniem już też próbowałem.
[#7] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@leptino, post #6

Jeśli CPLD (Lattice) masz w podstawce to wyciągnij układ i wyczyść tak jak i podstawkę.
Elektrolity na tych kartach robią pod siebie czego na pierwszy rzut oka nie widać. Pod kondensatorami mogą być przeżarte ścieżki i przelotki. Sporo już tych kart robiłem, miałem m.in. przypadek gdzie przeżarta była ścieżka pod plastikową osłoną złącza krawędziowego w okolicy układu RTC.
Sprawdź też najlepiej w powiększeniu czy w którymś miejscu nogi CPU nie są przekrzywione i nie zwierają się ze sobą. To też jest dosyć częsta przypadłość...

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2019 10:14:23 przez Kilos
[#8] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@leptino, post #1

Miałem tą kartę kiedyś dawno temu. Też były z nią problemy. Ale nie przypomnę sobie co zrobiłem żeby chodziła. Potem przeniosłem się na Blizzarda.
W każdym bądź razie, jest to dość kapryśny model.
[#9] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@Kilos, post #7

Dzięki za sugestie. W weekend posprawdzam dokładnie.
[#10] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@Kilos, post #7

Zabiegi nie pomogły. Całą kartę gruntownie obejrzałem pod lupą, nóżki się nie zwierają, ścieżki wyglądają dobrze.
Jaka jest szansa, że karta nie działa dobrze właśnie na mojej Amidze?
Póki co nadal nie mam możliwości podpięcia karty pod inną Amigę.
[#11] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@leptino, post #10

W jakim mieście w NL mieszkasz?
[#12] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@snifferman, post #11

Tilburg
[#13] Re: Problem z Mtec 1230/rtc

@leptino, post #12

To mamy do siebie 80km. Jak nie znajdziesz lepszej opcji to odezwij sie na priv

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2019 16:58:30 przez snifferman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem