[#12]
Re: dziwne zachowanie HD SCSI
@11MASTEr,
post #11
Od lat używam w Ami SCSI i mam trochę odmienne zdanie.
1) niby scsi to dma i mniejsza zajetosc cpu to jednak na mojej ami duet FastATA+Executive wydaje sie duzo szybsze
A jakiego kontrolera SCSI używasz? BO tej informacji nie widziałem.
2) na pewno fastATA bylaby szybsza na karcie apollo 40/40 (wiem bo mialem - 9,5Mb/s) wiec scsi zostaje w tyle.
UWSCSI na CSPPC to teoretyczne 40MB/s i realne ponad 30MB/s (przy dobrych dyskach LVD)
3) o wiele bardziej skomplikowana zworkologia porownawszy scsi i pata - pomijam tutaj trudnosci z przelotkami.
Tego nie rozumiem. Jakie przelotki? To IDE mi się zawsze kojarzył z przelotkami 2,5=>3,5
Trochę nie rozumiem gdzie masz "bardziej skomplikowaną zworkologię" standardowo 3 zworki do ustawienia ID w zakresie od 0 do 7 - 7 ma kontroler więc trzeba dać inny, jeżeli masz tylko jeden dysk to zdejmujesz wszystkie zworki bo to zawsze oznacza unit 0 i koniec kombinowania. Jeżeli masz dyski 68pin to masz możliwość większej liczby ID (dwie zworki więcej) i włączenie terminacji w SE lub przejście w tryb SE w LVD - jeżeli dysk jest produkowany w obu wariantach to za te funkcje odpowiada ta sama zworka. Resztę zworek olewasz i zostawiasz wyłączone.
4) niestety trudniej dostac dyski scsi niz pata, a jesli nawet uda sie dostac to kosztuja krocie, pomijam tutaj rowniez to, ze zazwyczaj sa to uzywki.
Trudniejsze do dostania? Przecież tony dysków się walają na allegro i w cenach wcale nie większych niż podobne dyski IDE.
SCSI mają DUŻO większą trwałość niż IDE więc używane spokojnie przeżyją nówki IDE.
Zresztą nie czarujmy się - IDE też nie będziesz brał nówek do Ami bo dziś mniejszych jak 80GB czy 120GB to nie dostaniesz.
5) pojemnsci dyskow sa nie do porownania - mialem ostatnio w ami HD 300GB pata taki sam dysk scsi (o ile jest produkowany) kosztowalby chyba z 10 razy wiecej
300GB

przecież na pewno podłączyłeś to tylko żeby zobaczyć "czy zadziała" a nie z myślą o realnym używaniu w Amidze więc o czym tu mówić
W specyfikacji SCSI nie chodzi o pojemność a przede wszystkim o niezawodność i szybkość.
Dyski SCSI w "normalnych" pojemnościach są znośne cenowo.
6) wiem, ze oprokramowanie/kontroler scsi pozwala ustawic dyski jako macierz raid 0 w celu przyspieszenia (duzy plus) jednak reszta jak wyzej.
Nie słyszałem aby którykolwiek amigowy kontroler SCSI miał sprzętową funkcję RAID. Możesz to rozwinąć?
Nie widziałem tego wątku wcześniej bo może bym pomógł.
Kilka osób stąd pisało do mnie na priv w sprawach związanych ze SCSI w Ami (LVD/SE, terminacje, itp) i jak do tej pory udawało mi się pomóc i wyjaśnić wszelkie "zawiłości".
Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 20:58