kategoria: A500
[#1] Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?
Witam serdecznie

Szanowni koledzy otóż mam następujący problem wydaje mi się z monitorem bądź też kablem RGB scart. Po podłączeniu do monitora mam biały ekran. To samo dzieje się na amidze rev-6 i rev-5. Monitor to jakiś wynalazek o nazwie spring i wygląda na klon Philips cm 8833. Komputery po włączeniu naturalnie reagują na przyciski klawiatury zapala się caps lock nie widać żadnych oznak żeby sprzęt nie działał stacje próbują czytać itp. dodam tylko że mam też nie oryginalny zasilacz przerabiany z jakiegoś laptopa. Co może być przyczyną? Ręce opadają . Zasilacz ma wartości takie jakie wymaga Amiga .
https://ibb.co/HYnwfVp
https://ibb.co/4SGC3jZ
https://ibb.co/1fvC4KK

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 21:52:34 przez Aryman33
[#2] Re: Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?

@Aryman33, post #1

Zasilacz wyrzuć do kosza i nigdy więcej go nie podłączaj do Amigi. Zasilacz niema odpowiednich napięć. Kup normalny "Amigowy" zasilacz lub pzrerób z DELTY lub CISCO gdzie są napięcia +5v/-12v/12v i dopiero wtedy sprawdzaj obraz na innym monitorze/telewizorze. Jeśli jesteś spod Krakowa to zapraszam do mnie z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 22:03:00 przez Stoopi
[#3] Re: Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?

@Stoopi, post #2

Problem w tym że mieszkam w Holandii czyli uważasz że wina leży po stronie zasilacza?
Mogę kupić w sumie zasilacz nówkę właśnie cisco przerobiony ze strony z gwarancją ale on ma tylko 3 ampery na 5v a mam jeszcze do swojej 500 turbinę od matze tk020...

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 22:05:47 przez Aryman33
[#4] Re: Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?

@Aryman33, post #3

Tak, nie ma odpowiednich napięć.
[#5] Re: Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?

@Aryman33, post #1

Podlacz po CVBS ..to wyjscie chinch za wejsciem psu na obudowie
Jak bedzie kickstart 1.3 czarnobialy to problem z kablem jest
[#6] Re: Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?

@HOŁDYS, post #5

No to muszę jutro jeszcze podjechać gdzieś po czincze ale dzięki za rady. Jak uda mi się rozwiązać problem dam znać.

Jak możecie zobaczyć na zdjęciu ten zasilacz podaje 4, 4a na 5V ale na 12V już tylko 0, 56a czy to aby nie za mało

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 22:45:09 przez Aryman33
[#7] Re: Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?

@Aryman33, post #6

Sprawdź Kringloopy w okolicy. Ja tam się zaopatruje w kable i inne "praktyczne" graty.
+5V,+12V,-12V pozyskasz z zasilacza ATX
[#8] Re: Amiga 500 biały ekran - uwalony monitor/kabel?

@snifferman, post #7

Snifferman nie no już chyba teraz kupię oryginalny typowo do amigi bo już dosyć mam tych kombinacji... a kringloopy obleciałem ostatnio nie ma nic właśnie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem