[#1] emulator Amiga
Witam.
Proszę o pomoc znawców tematu emulatora amigi. Mój problem jest następujący.

Mam amige 600 37.350 mam do niej dyskietkę z programem kóry smiga ładnie na amidze ale chciałbym by ten program działał mi również na zwykłym laptopie z systemem Windows xp. W tym celu zainstalowałem emulator "winuae0825" .
1) jakie mam teraz poczynić kroki by on czytał mi tą dyskietkę z programem ta dyskietka jest do amigi a nie na pc
2) czy da sie skopiować tą dyskietkę bym miał jakąś kopie zapasową w razie jej uszkodzenia??

Bardzo proszę o w miarę możliwości krok po kroku bo nie jestem tak sprawny w tej materii jak pewnie większość z was.

z góry dzieki.
[#2] Re: emulator Amiga

@jabi, post #1

2) czy da sie skopiować tą dyskietkę bym miał jakąś kopie zapasową w razie jej uszkodzenia??

SuperDuper :D
[#3] Re: emulator Amiga

@Kubal, post #2

Dzięki to naprawdę wyczerpująca podpowiedź

Ostatnia modyfikacja: 09.06.07 13:39
[#4] Re: emulator Amiga

@jabi, post #1

ad.1) Musisz zrobić na Amidze obraz tej dyskietki (.adf), a potem przenieść go na PC - temat szerzej omówiony w dziale FAQ.

ad.2) Takich programów jest mnóstwo. x-copy, diskcopy itp. Ewentualnie możesz zrobić kopię dysku z poziomu Workbencha.

[#5] Re: emulator Amiga

@jabi, post #1

Witam, wersja emulatora WinUAE którą posiadasz jest stara (tzn. nieaktualna)
Najnowsza wersja to 1.4.2a, która pobrać możesz na oficjalnej stronie emulatora: www.winuae.net
[#6] Re: emulator Amiga

@jabi, post #1

Ad. 1
O ile dobrze rozumiem treść pytania, to ten problem załatwia program 'transdisk' załączony do winuae. Kopiuje się go na amigę a potem odpalając go (sposób używania opisany jest w manualu winuae) tworzy obrazy dysku w postaci adf. Taki obraz po przeniesieniu na peceta jest już bezproblemowo widziany pod winuae.
Jednym ze sposobów przeniesiania obrazu z amigi na peceta jest użycie pakietu cross dos i korzystanie z dyskietek sformatowanych na pececie (720KB bądź 1,44MB).

[#7] Re: emulator Amiga

@jabi, post #3

Temat wałkowany na każdym forum poświęconym emulacji. Ciekawy artykuł był w cconline.pl Jak kolega zadaje takie pytania, to niech kolega się nie dziwi, że nikomu nie chce się 101 raz pisać 'wyczerpująco'.

google.pl oddaje Tobie, co kryje w sobie!

[#8] Re: emulator Amiga

@mosfet, post #7

Dzięki
Zadaje takie pytania bo od wczoraj się tym problemem zajmuje i szukam po forach. A tu proszę tylko o wskazówki gdzie jest to w miare przystępnie opisane. Jeśli jest to chętnie postudjuje ten materiał. Jak ktoś widzi takie opisy po raz pierwszy to wierzcie mi nie jest mu łatwo zakumać jak to wszystko się robi.
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoimi pytaniami ale nie wynikało to z mojego lenistwa lecz z braku wiedzy o którą was szanowni koledzy pytam.
[#9] Re: emulator Amiga

@jabi, post #1

Forum PPA ma wyszukiwarkę. Skorzystaj z niej. Temat był wałkowany tysiące razy.
Jest cały dział poświęcony emulacji Amigi na innych komputerach/systemach. Przejrzyj go.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem