kategoria: A1200
[#1] Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.
Właśnie dziś przyszła w oryginalnym pudełku A1200 z Escomu. No i pytanie co dalej.
1) Jak i do czego to podłączyć aby było coś widać i w grach i w AOS ?\
2) Jak podłączyć do sieci (ethernet) ?
3) Przydał by się hdd co proponujecie ?
4) Co wybrać aby mieć więcej ramu i mocy w sensownych pieniądzach i przy zachowanu jak największej kompatybilności.

Chciał bym aby:
- Amiga została w obecnej obudowie
- zostać przy obecnym zasilaczu

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 11:44:29 przez Sventevith
[#2] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #1

Ad. 1.
  • Telewizor/monitor z wejściem Composite Video (kiepska jakość).
  • Telewizor z wejściem SCART RGB + kabel DB23/SCART.
  • Monitor VGA akceptujący odchylanie poziome 15 kHz + kabel DB23/VGA.
  • Scandoubler i dowolny monitor VGA.

Ad. 2.
Karta ethernetowa na PCMCIA.

Ad. 3.
Konwerter SD2IDE i karta SD.

Ad. 4.
Tylko więcej RAM i w miarę tanio to rozszerzenie A1208. Jeszcze więcej RAM i szybszy procek w rozsądnych pieniądzach + dobra kompatybilność to karta turbo z procesorem 020 lub 030. Na przykład coś z serii ACA.
[#3] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #1

Odpowiem pod kątem tego co używam:

1) Jak i do czego to podłączyć aby było coś widać i w grach i w AOS ?

Żeby było widać zarówno w grach i AmigaOS to przychodzi mi na myśl monitor z serii "M" (M1438 lub większy). Łapie PAL/NTSC i inne tryby.

Jeśli jednak chcesz LCD, to to co poleca kolega Krashan.

3) Przydał by się hdd co proponujecie ?

Są też nowe dyski HDD PATA (ATA/IDE) 2,5-calowe. Sam korzystam z 3,5-calowego dysku w jednej Amidze (w konsoli TOMS) i 2,5-calowego w drugiej Amidze.

Pamiętaj by mieć saneczki (tzw. cradle):

https://amigastore.eu/en/57--hard-drive-cradle-amiga-a1200a600.html

4) Co wybrać aby mieć więcej ramu i mocy w sensownych pieniądzach i przy zachowanu jak największej kompatybilności.

W rozsądnych cenach są turbo/RAM do MC68030. Sam używam Blizzarda 1230-IV, kupiłem za ok. 700 PLN na AmiBay.com.

Zaznaczam, że powyżej proponowane produkty nigdy mnie nie zawiodły. Turbo działa, twarde dyski też. Tylko monitory M1438 mogą być w różnym stanie, ale mi się nigdy "same z siebie" nie popsuły.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 12:49:57 przez Hexmage960
[#4] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Krashan, post #2

Poszperałem trochę na portalach aukcyjnych i takie mnie naszły kolejne pytania.
1) Które karty PCMCIA będą działały z Amiga ?
2) Jest różnica między S2IDE a CF2IDE ? Lepsze transfer etc ?
3) Rozumiem że z koprocesorem to raczej starsze karty ? W ACA koprocesora nie ma, a nie czuje się na siłach samemu go dodawać do karty.
[#5] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Hexmage960, post #3

Właśnie znalazłem u siebie dysk SSD PATA więc od tego zacznę. Sanek nie ma w środku wraz z Amigą ? Trzeba je dokupić ?
[#6] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #5

Sanek nie ma w środku wraz z Amigą ? Trzeba je dokupić ?

Jeżeli nie ma z Amigą, to tak - trzeba je dokupić.
[#7] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #5

Możesz się ogłosić na giełdzie PPA że poszukujesz, może ktoś ma Amigę w towerze i ma zbędne.
[#8] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #4

Które karty PCMCIA będą działały z Amiga?
Na przykład 3Com EtherLink III, ja mam taką.

Jest różnica między S2IDE a CF2IDE?
Transfer jest taki sam, różnica jest taka, że karty SD są tańsze i wszystkie działają. W przypadku CF jest spora szansa, że trafisz na kartę, która z Amigą nie będzie chciała działać.
[#9] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Krashan, post #8

Ja polecam takie cos Adapter SD_Card to IDE
Do tego taśma
i ewentualnie jeszcze przedłużacz kart SD co by wyjść na zewnątrz Amigi
[#10] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #5

Bez sanek dysk będzie działał. Nie są niezbędne. Sanki utrzymują dysk na swoim miejscu, ale można to też zrobić w inny, w dowolny sposób mając na uwadze co ma się pod ręką. Inna sprawa, jaka wyjdzie z tego rzeźba. Co do kart CF to szkoda czasu. Jak nie masz żadnej pod ręką, to lepiej iść w stronę dysku lub karty sd.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 15:25:33 przez misiek2
[#11] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #1

No i szczęście się do mnie uśmiechnęło nie dość że znalazłem dysk SSD PATA to okazuje się że mam monitor Dell U2412M który ogarnia 15Hz :) Teraz zostaje jak rozumiem zakupić taki kabelek:
https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-amiga-vga-rgb-db23-dsub-svga-150cm-8418208010 ?
[#12] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Krashan, post #8

Widzę na Ebay sporo 3Com EtherLink III ale bez kabelków. Kabelki droższe niż karta.
Rodzą się kolejne pytania:
1) Czy to jest jakiś standard tych kabli czy muszą są dedykowane do karty ?
2) Gdzie znajdę sterowniki do kart ethernet na PCMCIA ?
[#13] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@misiek2, post #10

a czemu szkoda czasu na CF? toz to standard pod ide40 bez kombinacji.
[#14] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #1

No i pytanie co dalej.

Masa nieprzespanych nocy a potem szlaban od rodziców.
[#15] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Hexmage960, post #3

Ceny Blizzardów są kosmiczne na Ebay Może na AmiBay coś znajdę taniej.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 17:54:28 przez Sventevith
[#16] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #15

Mi by wystarczyło normalne rozszerzenie ramu 8mb.
Ale ja tam w doomy na amidze nie grywam.

Chociaż mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma porównanie.
Jak chodzą powiedzmy symulatory lotu na fast, czy to jest
wogle grywalne, czy trzeba mieć 030.
[#17] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@ami2019, post #13

Założenia są fajne dopóki nie trafi się kilku kart z rzędu, których nie lubi Amiga. Lepiej bawić się rozwiązaniem, które sprawia mniej problemów choćby sd.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 18:25:38 przez misiek2
[#18] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@mmarcin2741, post #16

W Dooma z ID grać nie zamierzam, ale trochę amigowych gier co wymagają więcej mocy jest i chciałem je sobie wypróbować. Myślę że 030/50 z koprocesorem i 64 - 128 MB będzie optymalne jeśli chodzi o kompatybilność i moc. Zawsze zostaje Vampir 1200 ale chyba już bym wolał wersje STD. Zobaczmy czekam na kabel aby podpiąć do monitora, Swoją drogą co robi to urządzenie:
http://amigakit.amiga.store/product_info.php?products_id=183 skoro wystarczy sam kabel DB23/VGA aby podpiąć do monitora 15 kHz ?
[#19] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #18

Nic nie robi
Jak rozkrecisz to zobaczysz że to zwykła przejściówka z DB23 na VGA tylko połączenia przewodów
Jak masz wtyczkę DB23 i stary przewód VGA sam możesz sobie zrobić wystarczy po lutowac
Shamat na necie znajdziesz

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 18:33:55 przez Kulamario
[#20] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #18

Koprocesor mozesz spokojnie olac i nie zwracac na niego uwagi bo oprogramowanie ktore z niego korzysta mozna policzyc na palcach jednej reki nieostroznego pracownika tartaku. Podaj jakie bardziej wymagajace gty interesuja cie najbardziej. Przyrost mocy na 030 wzgledem 020 nie jest az tak duzy a koszt juz calkiem wyrazny wiec istotne jest jakie tytuly wpadly ci w oko.
[#21] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Axi0maT, post #20

Z tego co udalo mi się wyczytać w internetach 30/50 ma 11 MIPS.
Ile ma fabryczna 1200 oraz tylko z 8 Fast. Z karta idze tez pamiec wieksza a Ibrowse sie przyda.
Z gier to interesuja mni tytuly Amigowe i zapewne 30 uczyni wuele gier wektorowych grywalnymi.
Takiego Breathless tez bym zagral.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2019 07:54:04 przez Sventevith
[#22] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #21

A1200 z fastem ma nie całe 3Mipsy.
11-12Mipsów przy 030/50Mhz mają nowe karty z szybkim RAMem. Stare konstrukcje mają poniżej 10Mips

Tutaj masz porównanie. To ci nakreśli jak to wygląda.
[#23] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #21

Takie rzeczy jak Breathless czy Heretic na 030 chodzą wyraźnie słabiej niż inne Amigowe Doomówki z tamtych czasów. Choć oczywiście można sobie dobrać rozdziałkę i szczegóły tak by znaleźć jakiś kompromis miedzy ładnością a płynnością.

W drugiej połowie lat 90ych PC za taką sama kasę co Ama miał płynniejsze Doomówki niż ta ostatnia. Ale ci co ich to ominęło, gotowi są przepłacać nawet dziś by się o tym przekonać.

Taniej i płynniej było w Quake2, Descent czy też w Metal of Honor na PSX pograć. :)
[#24] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@ZbyniuR, post #23

To tylko hobby, zabawa, zaspokojenie ciekawości a nie oczekiwanie super gier. Miłe spędzenie czasu. Jakiś czas temu kolega kupił po latach 1200 i po jakimś czasie sprzedał stwierdzając że to bez sensu bo na tym nic się nie da zrobić. Nie rozumiał że Amigę się ma dla posiadania i zabawy a nie jako zastępstwo innych komputerów. Ktoś bawi się na PS4 a ktoś inne rozwiązując sudoku a jeszcze inny bawi się Amigą czy to przestawiając ikonki czy programując dla przyjemności.

Nie chce bebeszyć Amigi to to ładny okaz więc plan jest rozbudować na tyle na ile się da w obecnej obudowie. Po doczytaniu w necie propozycja Krashana jest optymalna. Trzymam kciuki za ten monitor bo Scan Doubler to drogie ustrojstwo i jeszcze taśma z obudowy wystaje. Swoją drogą czy jest jakaś alternatywa dla IndieVision ?
Mając mało czasu zabawa na fabrycznej Amidze z samym HD aby pograć w gry AGA zajmie mi kilka miesięcy. A po nowym roku zobaczmy co się będzie działo na rynku kart ma być Warp ma być Vampire 1200. Obie dodadzą tryb RTG teraz aby w obudowie 1200 mieć kartę GFX pozostaje tandem PPC + CyberVision. Procesor 40 to tylko stare karty a w nie nie mam zamiaru się bawić przy tych cenach.

Ponawiam pytanie czy każde rozszerzenie FAST 8MB będzie powodowało konflikt z PCMCIA i zostaje tylko 4 MB ? Pytanie czy jest sens bawić się w coś pośredniego przed karta turbo.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2019 09:57:16 przez Sventevith
[#25] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #24

Masz na stanie a500?

[#26] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #21

MIPSy przy grach 3D to nie wszystko. 030 to szybszy i tylko odrobine rozbudowany 020. Za to dopiero 040 i 060 maja cos tam (bij zabij nie pamietam teraz ale pewnie za moment ktos przypomni o co chodzi) co daje poteznego kopa przy tych grach. Moim zdaniem 030 ma tylko sens jesli chcesz spedzac duzo czasu pod systemem, bo jego dzialanie jest wyraznie przyjemniejsze niz przy samym FAST RAMie. Moim zdaniem warto brac albo sam fast ram albo jesli turbo to jakies porzadne bo 030 szkoda sobie dupy zawracac (i mowie to jako posiadacz Blizzarda 030 wlasnie).
[#27] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Axi0maT, post #26

Do 030 dołożyli obsługę pamięci wirtualnej na dysku i pewnie
jakieś kosmetyczne zmiany. Dobrym rozwiązaniem jest aca1221,
gdzie 020 pogonimy aż na 48mhz.
[#28] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #24

Scan Doubler to drogie ustrojstwo i jeszcze taśma z obudowy wystaje
Drogie, ale dobre. Taśma nie wystaje, na końcu jest gniazdo DVI, które montujesz np. z tyłu po prawej.
[#29] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Sventevith, post #24

Ponawiam pytanie czy każde rozszerzenie FAST 8MB będzie powodowało konflikt z PCMCIA i zostaje tylko 4 MB?
Każde. Żeby tego uniknąć, pamięć musi się znaleźć w 32-bitowej przestrzeni adresowej, a to wymaga procesora co najmniej pełnego 68020 (nie EC), albo wyższego.
[#30] Re: Amiga Magic A1200 - Mam i ja - i co dalej.

@Axi0maT, post #26

Nie dawalo mi to spokoju i sprawdzilem roznice. W 040 FPU jest juz zaintegrowany w procesorze oraz ma zaimplementowany pipeline. Stad miedzy innymi znaczny przyrost mocy w grach 3D w stosunku do 030.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem