[#1] A500++
Taka ciekawostka: link
[#2] Re: A500++

@KrisbA, post #1

super wczesnije już widziałem !
[#3] Re: A500++

@Dorian3d, post #2

No facet lutuje...
[#4] Re: A500++

@KrisbA, post #1

Żeby miejsca na głupie 2mb chipu na płycie nie zrobić. Dziwne...
[#5] Re: A500++

@michal_zukowski, post #4

Pewnie chciał się trzymać oryginalnego layoutu,

Mam jedno pytanie odnośnie projektów stare-nowe PCB
W czym jest trudnność zrobienia takiej płyty?

W PCB z warstwami wewnętrznymi, to jeszcze rozumiem, że trzeba wrzucić na skaner, sprawdzić połączenia padów każdy vs każdy, ewentualnie zdejmować lub prześwietlać warstwy, aby poznać dokładne rozmieszczenie ścieżek.

W A500+ są tylko dwie widoczne warstwy no i schematy.
Autor tego projektu wprowadził jakieś konkretne zmiany?
[#6] Re: A500++

@snifferman, post #5

Zrób i wtedy się dowiesz czy jest trudno czy nie ..
[#7] Re: A500++

@lukzer, post #6

jest jeszcze taka a 2000
[#8] Re: A500++

@lukzer, post #6

Robiłem 4 warstwowe i nie, nie jest trudno. Powiem więcej, jest łatwiej niż na 2.
[#9] Re: A500++

@lukzer, post #6

Zrób i wtedy się dowiesz czy jest trudno czy nie ..

Pracowałem przy mechanicznym zdejmowaniu warstw i to był najtrudniejszy element całej operacji i najbardziej czasochłonny (Duże PCB).
Opracowanie skanów było załatwione przez soft i z tego co pamiętam (było to jakieś 10 lat temu) potrzebne były tylko kosmetyczne poprawki, które wynikały z uszkodzeń danych warstw, lub niedokładności skanów.

W skali hobby rozumiem brak sprzętu/softu/czasu i oczywiście doceniam wykonaną przez kogoś pracę.

Robiłem 4 warstwowe i nie, nie jest trudno. Powiem więcej, jest łatwiej niż na 2.

Możesz wyjaśnić dlaczego?

Pytam z ciekawości :D

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2019 16:23:01 przez snifferman
[#10] Re: A500++

@snifferman, post #9

Masz 2 warstwy więcej do dyspozycji więc możesz mniej kombinować przy ciągnięciu ścieżek. I z reguły można uzyskać ciut mniejsze PCB.
[#11] Re: A500++

@abcdef, post #10

Rozumiem, ale mi chodzi o kopiowanie 1 do 1. Jak dawca jest sprawny, to można sprawdzić pady każdy z każdym.
Gdy PCB jest uszkodzone, to wtedy jest problem. Rozmieszczenie/grubość/kształt scieżek też przecież ma znaczenie.

Tak czy inaczej wysłałem już zapytanie do autora projektu.

Może to nie jest super trudne, ale mało komu się chce. Wolą tak jak ja kupić gotowe :D
Chybna to lukzer miał na myśli
[#12] Re: A500++

@snifferman, post #11

Kopiowanie 1 do 1 na 2 stronnym laminacie to już i apka do telefonu ogarnia, chińczycy ze zdjęcia robią laminat w podobny sposób. A lutowanie dziesiątek scalaków, wymieniałem na starej siemensowskiej cnc 40 ttl, znajomy wymieniał 100. Upierdliwa robota i tyle. Dlatego bawią mnie takie projekty, bo jednak można przerobić na smd, które swoją drogą są już znacznie łatwiej dostępne, szczególnie egzotyczne liczniki i przerzutniki, niż DIPy.
[#13] Re: A500++

@KrisbA, post #1

Najbardziej "podoba" mi się rozpirzanie oryginalnych, często sprawnych płyt dla części żeby sobie zlepić re- czerwone, czarne, albo różowe.
[#14] Re: A500++

@snifferman, post #11

dokładnie ! "klonowanie" 2L PCB może nie jest specjalnie trudne ale pracochłonne ... szkoda że nie ma chętnych aby "sklonować" chipset Amigi .. nie trzeba by "zabijać" oryginalnych płyt które nierzadko są do odratowania ..
[#15] Re: A500++

@lukzer, post #14

Nawet Paulę sklonować byloby fajnie.
[#16] Re: A500++

@michal_zukowski, post #15

Samo lutowanie to nie problem. Zdobycie części gorzej. Nie chcę się szukać. Jak by były paczki wszystkich części no może bez układów, to pewnie ludzie szybciej by się brali za lutowanie. Na pewno ja.
[#17] Re: A500++

@snifferman, post #9

David L. Jones (EEVBlog) bardzo dokładnie wyjaśnił różnicę między 2L i 4L pod względem EMC.
[youtube]url=https://www.youtube.com/watch?v=crs_QLuUTyQ[/youtube]
s.
[#18] Re: A500++

@KrisbA, post #1

Witam.
Jak by ktoś przeprojektował GBA1000 pod obudowę A500 lub A1200 to by był ciekawy projekt.
Pozdrawiam.
[#19] Re: A500++

@ted, post #18

[#20] Re: A500++

@ted, post #18

Jak by ktoś przeprojektował GBA1000 pod obudowę A500 lub A1200 to by był ciekawy projekt.

Po co, skoro tą samą funkcjonalność w A500 uzyskasz z jakąś kartą 030 i scandoublerem.
Rozszerzeń do GBA jak TK060, karta graficzna czy Thylacine do A500 nie zmieścisz choć byś bardzo się starał.
[#21] Re: A500++

@michal_zukowski, post #15

A przede wszystkim AGNUSA 2MB, by skończyć w końcu z tym 1MB CHIP.
[#22] Re: A500++

@ted, post #18

Przecież to nawet nie ma AGA.
[#23] Re: A500++

@tom256, post #22

No są takie Amigi nie-AGA.
[#24] Re: A500++

@tom256, post #22

Dokładnie, jak Amiga 1000, 2000, 500, 600 i 3000 :) (i 1500, i 2500, i CDTV)
Dla kontrastu w stosunku do produktów Amiga z AGA czyli A1200, A4000 (i CD32).
[#25] Re: A500++

@KrisbA, post #1

Hmmm, pisałbym się na taką płytę...
[#26] Re: A500++

@amper, post #25

To szykuj 45£ + 15£ wysyłka i jest twoja
[#27] Re: A500++

@snifferman, post #26

pisz maila na A500 PlusPlus <a500plusplus@outlook.com>. Ma mieć nową dostawę w tym tygodniu. Ja juz swoją zamówiłem
[#28] Re: A500++

@Kilos, post #20

Witam.
[ Jak by ktoś przeprojektował GBA1000 pod obudowę A500 lub A1200 to by był ciekawy projekt. ]

Po co, skoro tą samą funkcjonalność w A500 uzyskasz z jakąś kartą 030 i scandoublerem.
Rozszerzeń do GBA jak TK060, karta graficzna czy Thylacine do A500 nie zmieścisz choć byś bardzo się starał.

Może się znajdzie taki co o tym nie wie i uda mu się upchać GBA1000 z 060 i gfx w obudowie Amigi "klawiaturowej".

Georg opracował PCB rev5 na którym nie ma podstawki 030 tylko 060 jest umieszczone bezpośrednio na płycie głównej. Nie ma tylu scalaków i są porty zegara.
Jednak obraził się i nie upublicznił gerberów.

Widziałem też fotki przeciętej płyty A1200 umieszczonej w obudowie A600.
Pozdrawiam.
[#29] Re: A500++

@lukzer, post #14

Spectrumowcy jakoś to zrobili, wiem układy prostsze, ale pewnie i technika poszła do przodu. Byłoby fajnie.
[#30] Re: A500++

@96, post #29

Czy moze ktoś zamawia te pcb 500++?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem