[#1] A1200
Witam
Wiem, że jestem laikiem i noob-em ale musze zapytać.
Sprawa ma się tak znalazłem starą a1200 dziadka i chce ja uruchomić i przywrócić do używalności ale mam pare pytań:
1. Czy mogę na niej zainstalować tylko workbench czy os też?
2. Jaki system musi być żebym mógł podłączyć cd?
3. Czy warto jest kupić dysk twardy ?
4. Czy coś warto w nim podrasować ?

Proszę o szybkie odpowiedzi
[#2] Re: A1200

@shark103, post #1

1. FAQ :P
2. Wystarczy miec slawna dyskietka GCD, z ktorej odpala sie system, ktory odpali CD. Nie potrzeba nawet HD
3. Oczywiscie. Komp bez HD to zabawka.
4. Dokupic jakies turbo z minimum 8MB ram, podlaczyc HD i CD-ROM. Na poczatek wystarczy
[#3] Re: A1200

@shark103, post #1

Wszystko co mówi poprzednik to prawda.
Amiga 1200 to jedna z najlepszych modeli Amigi (lepsza jest tylko 4000, pod względem technicznym oczywiście). Fajnie że ją znalazłeś. Kup dysk twardy, kartę turbo i będziesz miał zamiennik PC... (Idzie grzybiarz... xD ulicą, w ręku peceta niesie, jak go w łeb walnę to się nie podniesie :D)
[#4] Re: A1200

@shark103, post #1

1.Linuxa możesz, MOSa (co ja wygaduję :P)
3. Tak, oczywiście. 1GB na początek powinien wystarczyć
4.
po1. Jaki masz rom? Chodzi o wersję 3.0 czy 3.1
po2. Karta turbo...zależy do czego ją wykorzystasz , jakieś 030/28 i 8mb ram od biedy wystarczy. Najlepiej PPC+ kartę graficzną...lol!

[#5] Re: A1200

@shark103, post #1

Imo wszystko zalezy od 2 rzeczy :

- finanse
- przeznaczenie (choc czy ten punkt jest w dziesiejszych czasach nadal aktualny w odniesieniu do a1200 ? )

Generalnie male dyski sa tanie jak barszcz, a ulatwiaja zabawe. Dalej - hdd i tylko 2mb utrudniaja lub wrecz uniemozliwiaja pewne rzeczy. Tak wiec wiecej ramu - nie wiem czy warto kupowac samego rozszerzenia, jak w porownywalnych cenach sa proste turbo z 030(ktore oczywiscie umozliwiaja rozbudowe ram).

Ja uzywam a1200 w zasadzie tylko do gier (oczywiscie nie mam na mysli quakow, doomow i innych takich - raz ze nie przepadam, a dwa ze o wiele lepiej nadaje sie do tego pc za nieprzymierzajac 300 pln stojacy obok) - takie bylo jej przeznaczenie w momencie kupna i zabawe z aos. Konfig z mojej sygnaturki jest imo wrecz idealny do tego.

Pozdrawiam

[#6] Re: A1200

@kutafon, post #5

Dzięki za odpowiedz
Więc tak finanse nie za duże do 200zł na początek (out fo cash (PS.17 lat mam)).
Przeznaczenie do pogrania czasem napisania czegoś czasem i druknięcia (drukarę mam).

Turbo no może tylko czy można normalnie podłaczyć w tej małej obudowie czy trzeba towera.
[#7] Re: A1200

@shark103, post #6

Takie turbo jak koledzy proponują mozna podłączyć w normalnej (małej) obudowie.

Ostatnia modyfikacja: 13.06.07 19:31
[#8] Re: A1200

@shark103, post #6

200 pln starczy jak dobrze poszukasz na jakies 030 z 8mb fastu, jakis dysk i kable do niego OK

[#9] Re: A1200

@DanielJ., post #3

Wydaje mi się, że 3000T jest lepsza.

[#10] Re: A1200

@kutafon, post #8

Dysk kupie 2.5" bo razem z przejściówką i kablem zasilania cena taka sama jak za 3.5" a ten wchodzi w szyny. Hmmmmmm..... tylko jaki 1,3 czy 2,1 gb myślałem nadwiększym bo różnica w modelach używanym 4 zł.
[#11] Re: A1200

@x3nU, post #9

Coś w tym jest. Układ Amber i obsługa monitorów VGA to jej duży atut. Ale nie ma AGA :(

[#12] Re: A1200

@shark103, post #10

Generalnie jesli chodzi o pamiec i hdd to "czym wiecej tym lepiej" :)
I jesli roznica w cenie wynosi 4pln to sie nie zastanawiaj i bierz wiekszy hdd. Pozatym amiga to nie pc, i oprogramowanie nie zajmuje tu setek MB.

[#13] Re: A1200

@kutafon, post #12

Witam.
Problemy mozesz miec dopiero przy dysku wiekszym niz 4 GB.
Pozdrawiam.
[#14] Re: A1200

@ted, post #13

Eee tam, ma opcje szukaj na PPA, albo popyta w wątku i nie bedzie problemu 4GB.
To takie straszenie jest - jak w 1998 kupowałem 17 GB do A1200 to znajomi Amigowcy szermowali takim samym tekstem, i co - dało sić, FastATA kupiłem później :)

[#15] Re: A1200

@shark103, post #1

Witam
Mam jeszcze jedno pytanie czy można dysk podłączyć kablem normalnym 40 pin 2.5" czy musi być to taki jak na efunzine 44
[#16] Re: A1200

@shark103, post #15

urzadzenia 3,5 >>> tasma 40 pin
-//- 2,5 >>> tasma 44 pin (dodatkowe piny to zasilanie dysku, w 3,5 zasilanie idzie oddzielnie przez molexy)

[#17] Re: A1200

@kutafon, post #16

aha wielkie dzięki
więc musze kupić w efunzine (czy może ktoś zna miejsce gdzie można kupić taniej taką taśme b tam kosztuje aż 25 zł)
[#18] Re: A1200

@shark103, post #17

no niestety tasmy 2,5 sa w takich +- cenach

mozesz poszukac jeszcze w jakichs sklepach z czesciami do laptopow, powinni miec, bo generalnie 2,5 calowe dyski byly konstruowane z mysla o komputerach przenosnych ;)

[#19] Re: A1200

@kutafon, post #18

Spoko, spoko dzięki za pomoc dziś wreszcie pojechałem do babci i okazało się, że jednak żle pamiętałem i okazuje się , że jest dysk w tej amige jutro lece kupić przejściówke 2.5" na 3.5" i WinUae i tyle. Jeszcze raz wszystkim za pomoc.
[#20] Re: A1200

@shark103, post #19

Ja też mam A1200 u dziadków :D Nawet uczyłem mojego 70 letniego dziadka nauki. Nawet sobie radzi ale starość nie radość..a babcia wprawdzie młodsza ale nie chce. Także potraktowałem Amigę jak MCUD(multimedialny komputer..)

Dysk jest?!Ale jak?system na nim jest?!

[#21] Re: A1200

@shark103, post #19

Ty chcesz WinUAE kupować?
Tak bynajmniej wynika z twojego posta :D.
[#22] Re: A1200

@shark103, post #19

No nie o co tu mnoie się posądza nawet ja nie jestem takim noobem żeby WinUea kupowac mam już na kompie.
Jednak jeszcze jedno zapomniałem wcześniej czy można dysk amigowy rzucić w obudowe zewnętrzną i przez usb po pecka a potem wyjąć i do amigi.
[#23] Re: A1200

@shark103, post #22

shark103 napisał(a):

> No nie o co tu mnoie się posądza nawet ja nie jestem takim
> noobem żeby WinUea kupowac mam już na kompie.
> Jednak jeszcze jedno zapomniałem wcześniej czy można dysk
> amigowy rzucić w obudowe zewnętrzną i przez usb po pecka a
> potem wyjąć i do amigi.

Nowe wersje WinUAE (to od 1.1 wzwyż) dają taką możliwość. Ale trzeba uważać, by głupi Windows nie próbował takiego dysku "naprawić". Wolno się nim bawić wyłącznie pod WinUAE. Jest tam w zakładce "harddrives" opcja "Add Harddrive" i właśnie tam się dodaje dysk. Ale czy to zadziała z dyskiem na USB to nie wiem...

[#24] Re: A1200

@shark103, post #22

Nie twierdzę, że jesteś noobem...
Po prostu źle sformułowałeś posta.
[#25] Re: A1200

@OSH, post #23

pomysł To ja juz chyba wiem skad ostatni pad mojego dysku, on byl przez jakis czas w piecu i ten mi go pewnie "naprawil"

[#26] Re: A1200

@shark103, post #1

Spoko dzięki wszystkim za pomoc dziś kupiłem przejściówke i to taniej zamiast 25zł w efunzine zapłaciłem tylko 15zł w przypadkowo zauważonym komputerowym sklepie
[#27] Re: A1200

@vi-bee, post #25

Witam wszystkich

Mam przejściówke ale jak podłączam dysk do PC to po sprawdzeniu standardowo ramu szuka mi dysków i w tym momencie wyskakuje mi ze jest error (przez dysk amigowy) i nie chce wogole windows zastartowac jak wy podłączacie dyski amigowe do PCków
[#28] Re: A1200

@shark103, post #27

a przezworkowales dyski ??
[#29] Re: A1200

@witekk, post #28

hm... o co ci chodzi o ustawienie master slave ???
w PC mam dwa dyski jeden odpinałem a amigowy wg. strony jaka znalazlem na necie zeby byl slave powninien miec nie zwarte ale nie wiem
może ktoś ma taki wogóle CONNER CP2124
[#30] Re: A1200

@shark103, post #29

Ustawienia zworek powinny byc napisane na dysku, jesli nie to siec badz metoda prob i bledow (w sumie az tak wiele tych ustawien nie ma).
Windows nie zobaczy amigowego dysku, do tego potrzebne bedzie winuae, opis gdzies tu byl na forum.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem