Wątek zamknięty
[#1] Odpycuj mą Amigê, man!
Właśnie zauważyłem to na EAB...

*KURNA*
... większego dziwactwa w życiu nie widziałem :/

Wystawione na eBay:
Commodore - PIMP MY AMIGA 500

Rozumiem zrobić sobie przełącznik ROMów, przełącznik mysz-joystick, przełącznik stacji dyskietek wewn./zewn., jakiś potencjometr od głośności, ale co u licha to wszystko jest?
[#2] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@5h00n4y, post #1

Można jeszcze zrobić lampkę dla każdego bitu RAMu, jak to było w BARDZO starych kompach :]

[#3] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@5h00n4y, post #1

No, to już przesada trochę jest... :D
[#4] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@5h00n4y, post #1

Dla ludzisk "nieklikających w *ZUE* linki" ;)

[#5] Re: Odpycuj mą Amigę, man!

@5h00n4y, post #4

Może to jakieś zabytkowy kontroler lotów pozaziemskich(np. ten komp co obliczał kont podejscia do ziemi w drodze powrotnej z księżyca:D)

["kąt" a nie "kont"!!! Jeszcze piętnaście byków i odpoczynek od forum do końca miesiąca - pozdrawiam, moderator]
[#6] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@5h00n4y, post #1

Heh... wyglada zupelnie jak moje C64 w srodku. Tez mam takiego zabojczego pajaka ;)
[#7] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@5h00n4y, post #1

Kiedyś w magazynie chyba C&A (nie jestem pewien czy to ta gazeta), był konkurs na najbardziej rozbudowana Amigę. Chodziło właśnie o takie włączniki, diody itp. Może ta Ami w tym startowała ? :P

[#8] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@Habib, post #6

Zdjęcia, proszę!
Na EAB ktoś sobie przypomniał że gdzieś/kiedyś widział podobne C64. ;)
[#9] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@Habib, post #6

No, tam tarantula jest normalnie... :D
Szkoda że fotki są w takiej kiepskiej rozdzielczości, może dało by się ujrzeć do czego służą, te pstryczki...
[#10] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@5h00n4y, post #8

Kurde, akurat teraz w domu mam ten mniej odpicowany. Tylko rozszerzenie pamieci, turbo (PAL/NTSC), burst do flopa, resety kompa i stacji. W domu u rodzicow mam jeszcze takiego ktory pokazuje przerwania i linie rastra i pare innych :)

www.onefero.com/1.jpg
www.onefero.com/2.jpg

Ale i tak nic nie przebije komody w obudowie tower, z wbudowana stacja i zasilaczem. Tam dopiero mialem tarantule ;)

[#11] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@Habib, post #10

Habib, widzę że bardzo lubisz C64...
Ale przekładanie go do obudowy Tower, to już mania (normalnie gorzej niż ta Amisia :D)
[#12] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@Habib, post #10

poco to robiłeś ??

[#13] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@arti4-92, post #12

arti4-92, robił to, aby ulepszyć, i pokazać co może zrobić ze swoją wspaniałą maszynką jaką jest C64... (nie mówię że C64 jest lepszy od Amisi, broń Boże...)
To tak samo jak tuning samochodów, po co to zrobiłeś? Po to aby ulepszyć...
:D

Ostatnia modyfikacja: 16.06.07 17:15
[#14] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@arti4-92, post #12

Cóż to za pytanie?
Oczekujesz odpowiedzi w stylu: "Dla dobra ludzkości?"
To indywidualną kwestią danej jednostki co robi ze *swoimi* rzeczami.
Nie widzę w tym nic złego, co więcej - uważam to za *BARDZO* zdrowe podejście do własnego hobby ...do póki się takowymi przeróbkami nic nie psuje... ;)
[#15] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@DanielJ., post #13

chodziłomi o to co uzyskał dzięki temu, odtwawżanie mp3 (może przesadziłem, ale to tylko przykład)??

[#16] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@arti4-92, post #15

5h00n4y napisał:

Rozumiem zrobić sobie przełącznik ROMów, przełącznik mysz-joystick, przełącznik stacji dyskietek wewn./zewn., jakiś potencjometr od głośności, ale co u licha to wszystko jest?

Może właśnie zrobił, to co mówi 5h00n4y, znasz ten język? To popytaj co takiego niezwykłego ma w sobie ta Amiga... Na pewno wiem że procesor 68010...

Ostatnia modyfikacja: 16.06.07 19:48
[#17] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@arti4-92, post #12

Do towerki przelozylem z czysto praktycznych wzgledow. Mialem juz dosc sterty kabli, komody, flopa i dwoch zasilaczy, nie wspominajac ze po przerobce uzyskalem osobna klawiature na 2 metrowym kablu ;)

A co do przerobek w komodzie, to takze czysto praktyczna sprawa. Resety ktorych nie ma standardowo C64, rozszerzenie pamieci bez ktorego bardzo ciezko jest kodowac cos duzego, male turbo przelaczajace kompa w tryb NTSC (troszke szybsze pakowanie/depakowanie danych), no i burst do stacji dyskow zeby kopiowac zdecydowanie szybciej.

Jak mialem klasyka, to balem sie w nim robic takie cuda. Wizja sfajczonej 060 skutecznie mnie odstreczala od kombinowania. W Pegu, jak na razie, tez nie chce grzebac.
[#18] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@Habib, post #17

No, i dobrze że robisz z C64 takie rzeczy...
raf/vte z forum c64power.com dodał 2 SIDa, 4 porty joysticków, i trochę innych bajerów...
Fajnie że w Polsce mamy jeszcze takich pasjonatów...

Habib, zapraszam tutaj : http://www.bigmech.com/misc/c64mods/
Fajnie by było gdybyś wykonał wszystkie modyfikacje (no, może poza przebudową obudowy... :D) ze strony której podałem.

Ostatnia modyfikacja: 16.06.07 20:18
[#19] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@DanielJ., post #18

ciekawe ile taka comodore jest warta :D, jak za sprzedaż tekiej c64 starczyło by mi na amige 1200+1260 albo chociasz 1240 to byłby "szatan mrok cały rok"

[#20] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@arti4-92, post #19

Ostatnio za 110 złotych poszedł na allegro... (przerobiony by raf/vte)

[#21] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@DanielJ., post #20

kurcze, mało :D, a w przerobionej obudowie był ??

Edycja: Starczyło by chociaż na Amisie 1200:)

Ostatnia modyfikacja: 17.06.07 09:28
[#22] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@arti4-92, post #21

Niestety nie...
No, ale nikt Ci nie broni przerabiać C64, i sprzedawać na allegro... xD
*KURNA*, temat o odpicowywaniu Amigi, a my gadamy o Komodzie w wieży...

Ostatnia modyfikacja: 17.06.07 10:16
[#23] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@DanielJ., post #22

offtop straszny :D ale milo sie czyta co ludziska robia z swoimi maszynkami.
Ma ktos w swej komodzie RamDyska? Byl opisywany w ostatnich numerach C&A

Ostatnia modyfikacja: 17.06.07 11:30
[#24] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@necavi, post #23

necavi, łapaj linka:
http://www.c64power.com/forum/index.php?id=1225&fid=4
Kisiel zrobił, chyba to o co Ci chodzi...

[#25] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@5h00n4y, post #1

co u licha to wszystko jest?

Tuning.

Zastanawiając się nad sensem tych przeróbek wchodzimy w zagadnienie sensowności tuningu wogóle. Nie mogę zgodzić się z przedmówcami, że tuning koniecznie oznacza ulepszanie. Nie musi. Samochód pozbawiony klamek, a co za tym idzie, możliwości dostania się do wnętrza w razie wypadku, z lusterkami o zawężonym polu widzenia, z amatorsko przyciemnionymi szybami ograniczającymi widoczność, z dobranym na chybił-trafił tłumikiem zamulającym silnik i ze "spojlerami", które nic nie dają tylko zwiększają masę i opory powietrza nie jest funkcjonalnie lepszy od oryginału. On tylko lepiej wygląda, choć to też rzecz gustu. Cycki z silikonem nie są lepsze do karmienia niemowlaka od zwykłych. Tu nie chodzi o ergonomię, funkcjonalność czy osiągi tylko o *bajer*.
[#26] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@Daclaw, post #25

Poprawione cycki maja zdecydowanie wieksza funkcjonalnosc:D

[#27] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@DanielJ., post #24

Jest w tym wątku też mój "właśnie sprzedany" C128 D....
[#28] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@Daclaw, post #25

Kolega mówił o tuningu wizualnym. Tuning może być także funkcjonalny. A na przykład dodanie tylko jednej diody i kondensatora przed aparatem zapłonowym malucha radykalnie powiększa szanse na odpalenie na mrozie -20stopni. Albo dodanie do Ami LEDka informującego o zapisie na dyskietce.... rewelacyjna ochrona antywirusowa!

Ja bym proponował odróżniać tzw. "wiejski tuning" od mądrego podnoszenia funkcjonalności.

[#29] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@mosfet, post #28

Wiejski tunig, raz dostałem w morde zę tak powiedziałem "ej ty w białym golfie, myslisz że se wozisz, ten golf to największe g...o jakie widziałem" :D

[#30] Re: Odpycuj mą Amigê, man!

@arti4-92, post #29

Chociaż, powiem że C64, z przebudowaną obudową (tam tyle miejsca wolnego, że ho ho...) wygląda bardzo ładnie...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem