[#1] Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF
Jak w temacie.
Jaki jest najlepszy sposób do zrzucenia oryginalnych dyskietek amigowych (kolekcja gier kolegi) pod Amigą lub PC do formatu IPF?
[#2] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@BULI, post #1

Urządzenie KryoFlux?
[#3] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@BULI, post #1

Poczekaj troszkę, na fejsie niedawno pojawiła się dość intrygująca informacja.
https://zapodaj.net/0b86df5f38c47.jpg.html
[#4] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@BULI, post #1

Spróbuj tego.
Kryoflux FREE for Amiga
[#5] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Norbert, post #4

Dzięki Panowie OK, spróbuje obadać temat ok, racja
[#6] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Norbert, post #4

Hej, chłopaki.
Kumpel obadał temat KyroFlux'a i, rzeczywiście można zrobić zrzut do RAW, ale nie ma żadnej informacji w instrukcji o możliwości tworzenia IPFa.
Ktoś coś wie?
[#7] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@BULI, post #6

Żeby robić IPF potrzebujesz capsimage.device, który udostępnia funkcje do zapisu/odczytu IPF.

Więcej tutaj: http://www.softpres.org/download
[#8] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #7

Ooo dzięki
[#9] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #7

Ok. Mam devica który obsługuje IPF, ale jakim softem użyć tego devica do zrzucenia dysku do IPFa?
[#10] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@BULI, post #9

Jedynym istniejącym softem, jaki znam, który korzysta z capsimage.device jest Disk Image Device. Umożliwia on odczyt IPF, natomiast nie wiem czy potrafi zapisywać.

Zapewne z uwagi na małą popularność IPF, jest mało tego typu programów, choć może jak się poszuka, to się znajdzie.

Jednakże capsimage.device jest całkiem łatwy w obsłudze i udało mi się swego czasu napisać program, który nagrywa IPF bez tych danych dodatkowych (zabezpieczeń, które zgrywa KryoFlux) na dyskietkę.

Tworzenie obrazu IPF na podstawie obrazu RAW za pomocą capsimage.device powinno być stosunkowo proste.

Potrzebny jest tylko programista, który po prostu napisze taki program. Dokumentacja jest pełna i wyczerpująca. Ja sam, z uwagi na inne zadania, nie mogę się tego aktualnie podjąć.
[#11] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #10

To może jest to zadanie dla Vojo i jego GoADF? :D
[#12] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@teh_KaiN, post #11

Nie sądzę, by funkcja konwersji z RAW na IPF wpasowałaby się w koncepcję programu kolegi Vojo.

Generalnie jest to łatwe do napisania, zapoznałem się swego czasu dość dokładnie z dokumentacją i programowałem z użyciem capsimage.device.

Ale ja piszę aktualnie swój "Magazyn", więc nie mogę.

P.S. Być może pomyliłem się i capsimage.device umożliwia tylko odczyt IPF...

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 11:50:23 przez Hexmage960
[#13] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #12

Nie mówię o konwersji. Może by tam dorzucić odczyt do, a potem nawet może i zapis z IPFów. Na coś ten format by się wtedy przydawał, bo teraz jest on taką trochę ciekawostką.
[#14] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@teh_KaiN, post #13

Odczyt może... zapis w jaki sposób? IPF nie da się zapisać na zwykłej stacji dyskietek, potrzeba dodatkowego hardware.
[#15] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@teh_KaiN, post #13

Pełna funkcja zapisu IPF na nośnik wymaga urządzenia KryoFlux, by zapisywać zabezpieczenia. Nie wystarczy Amiga.

Format jest rzadko stosowany bo właśnie wymaga tego urządzenia, jak również nie ma aż tylu gier z tymi zabezpieczeniami. Sam mam "Lemmings 2: The Tribes" i "Body Blows Galactic", które nie mogę zgrać do plików z obrazami, bo mają zabezpieczenia.

Wszystkie inne gry zgrywam do plików jako backup.

W dobie WHDLoad, traci on troszkę sens.

Jedynie posiadanie tego urządzenia i możliwość zgrywania oryginalnych gier jakie się posiada (jak oryginalne nośniki nie zadziałają) nadaje IPF sens.

P.S. Jednak, tak jak napisałem - prawdopodobnie pomyliłem się co do zapisu plików do formatu IPF przez capsimage.device.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 12:10:33 przez Hexmage960
[#16] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #15

Wybacz, ale brednioserial z tym że format jest rzadko stosowany. Wiele instalatorów gier pod WHDLoad obsługuje IPFy, gdyż oryginały są w tym formacie właśnie z powodu wiernego oddania nośnika wraz z zabezpieczeniami. Korzystają także z tego formatu osoby kolekcjonujące obrazy oryginałów.

Są miejsca gdzie jest pełno obrazów IPF, ale raczej na PPA nie mogę podać gdzie. Więc to stwierdzenie o rzadkości włóż między bajki.
[#17] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Solo Kazuki, post #16

IPF to Interchange Preservation Format. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że jedynym organem mogącym zgrywać dyskietki do formatu IPF jest Software Preservation Society.

Wiem, że w sieci są pirackie IPF. Oryginalne IPF można dostać od SPS za okazaniem oryginałów.

Co do rzadkości - chodzi właśnie o potrzebę posiadania KryoFlux by nagrywać IPF na dyskietki.

Inne sposoby korzystania z IPF z tego co wiem nie umożliwiają odtworzenie tych zabezpieczeń, co oznacza że te gry z dyskietek nie zadziałają.
[#18] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #17

Po co mi do IPF jakiekolwiek dyskietki? Po to ten format aby nie potrzebować dyskietek. I jakie pirackie IPF, skoro w IPF są tylko oryginały (do piratów wystarcza ADF)? Jakie okazanie oryginałów - w jaki sposób, komu i po co?

Czytaj ze zrozumieniem co napisałem, bo błądzisz we mgle i po ciemku z zamkniętymi oczami...

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 12:26:37 przez Solo Kazuki
[#19] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Solo Kazuki, post #18

Po co mi do IPF jakiekolwiek dyskietki? Po to ten format aby nie potrzebować dyskietek.

Otóż format IPF przechowuje zabezpieczenia, pobrane z oryginalnych dyskietek. Te zabezpieczenia dotyczą tylko i wyłącznie dyskietek.

Obrazy IPF nie działają identycznie jak ADF. Te dodatkowe dane o zabezpieczeniach opisują zmienną gęstość zapisu na fizyczny nośnik. Oryginały wymagają tej gęstości zapisu, by w ogóle zadziałać z dyskietek.

WHDLoad, czy Disk Image Device mogą zgrywać pliki i dane z IPF, a nawet wczytać takie zabezpieczone gry jak "Body Blows Galactic" z oryginalnych nośników. Jednak i tak wprowadza łatki, by gry działały z HD, a te informacje o zmiennej gęstości do niczego nie wykorzystuje.

I jakie pirackie IPF, skoro w IPF są tylko oryginały (do piratów wystarcza ADF)? Jakie okazanie oryginałów - w jaki sposób, komu i po co?

IPF pirackie, czyli nielegalne.

Co do okazywania, zapraszam na http://www.softpres.org. Jak masz oryginał, który Ci nie działa oraz KryoFlux, możesz poprosić o obraz IPF.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 12:33:56 przez Hexmage960
[#20] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #19

Moja głowa...

Po co mi piszesz "oczywiste oczywistości"? Dobrze wiem co to jest IPF i z czym się "to je". Korzystałem wielokrotnie z tego formatu i wcale nie potrzeba do jego obsługi nawet posiadać stacji dyskietek. IPF można wykorzystać np w emulatorach czy wspomnianym instalowaniu WHDLoad.

Edit: Nie trzeba nikogo prosić, IPFy dostępne są bez większego problemu. Hint: słyszałeś o Grandis?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 12:39:05 przez Solo Kazuki
[#21] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Solo Kazuki, post #20

Skoro jest często używany a ty wiesz co i jak, to podaj kolegom z forum nazwę programu - może jakąś instrukcje jak zrzucać- w końcu BULI chce zabezpieczyć oryginalne gry
[#22] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Solo Kazuki, post #20

OK, spoko. Pomijając wykorzystanie pod emulatorami (emulator stacji dyskietek) lub WHDLoad (patche) żeby pliki IPF zgrane na dyskietkę zadziałały, trzeba zapisać te dodatkowe dane o zmiennej gęstości zapisu. Oczywiście dotyczy to gier, które te zabezpieczenia mają.

Hint: słyszałeś o Grandis?

Nie. Mógłbyś przybliżyć?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 12:43:20 przez Hexmage960
[#23] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@RokiS, post #21

Czytałeś uważnie co jest napisane? Chyba nie albo próbujesz trollować.
[#24] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #22

Jako że to tylko ogólny link, to podam. Najwyżej moderacja skasuje.
Oto Grandis.
[#25] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Solo Kazuki, post #23

Tak, przeczytałem.
[#26] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Hexmage960, post #25

To było do RokiS.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 12:44:53 przez Solo Kazuki
[#27] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Solo Kazuki, post #26

No właśnie czytajcie uważnie - problem jest jak zapisac w IPF-ie a nie skąd ściągnąć gre w IPF-ie . I powtarzam pytanie jak się znacie na IPF-ach to pomóżcie nagrać/zabezpieczyć gry.
Na razie wiemy że do tego potrzebny jest KryoFlux. Pytanie czy można to obejść softem czy nie - krótko i na temat.
[#28] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@RokiS, post #27

Dyskusja między mną a Hexmage weszła na temat o samym formacie IPF, jeżeli moderacja uzna za stosowne to zaznaczy jako offtop.

Poza tym to niech OP sprawdzi czy aby już nie ma w IPF tego co chce zrzucić. Jeżeli tak jest to po co ma robić coś, co już ktoś raz zrobił...
[#29] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@Solo Kazuki, post #28

Spoko po części masz rację: po co otwierać już otwarte drzwi, a z drugiej strony zrobić coś samemu daje dużą frajdę
[#30] Re: Backup oryginalnych dyskietek w formacie .IPF

@RokiS, post #29

Tyle że chyba ci umknęło, że oficjalnie nie ma do tego programów...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem