[#1] PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !
Witam!

Dzisiaj z rana po włączeniu Amigi zobaczyłem że jedna z partycji sformatowanych pod PFS3 jest NDOS. Pomyslalem zeby potraktowac ja PFSDoctorem, jednak to nie pomoglo. Potem uzytem diskvalid z opcja FIX i dalej to samo

DiskValid: wywala takie komunikaty:

checking reserved free
getting rootblock
checking disk doctor
ERROR: illegal rootblock size of 1024 sectors
ERROR: rootblock error
Encountered 1 error of which 0 were fixed

O co tu chodzi? Macie moze jakies pomysly, jak odzyskac dane z tej partycji? W sumie nie byla to najwaznzniejsza partycja na dysku, ale tez niezbyt przyjemnie byloby mi ja stracic. POMOCY!
[#2] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@MarX, post #1

Uzyj RDB-Salva, wywali Ci szczegolowe dane o wszystkich partycjach, potem tylko wklepiesz ktore sie da do HDToolBoxa i po resecie powinna sie pojawic.

[#3] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@MarX, post #1

czasami wystarczy sam restart albo wylaczyc
kompa. watpie zeby to byla wina filesystemu.

[#4] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@vi-bee, post #2

Dzieki za pomoc. Probowalem PFS-Salvem, ale nie do konca kumam jaka jest tutaj jego rola. Przeciez dokladnie te same informacje o partycjach jaki on wyswietla, wyswietla mi rowniez HDToolBox. No ale mniejsza z tym. A zatem majac spisane parametry partycji, co musze zrobic? Wykasowac ja poprzez HDToolBox i utworzyc od nowa wedle tych parametrow?
[#5] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@MarX, post #4

RDB-Salv nie PFS-Salv.

[#6] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@vi-bee, post #5

I wyatarcza tylko dane partycji ktora padla.

[#7] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@vi-bee, post #6

Witam!

Zabawy RDB-Salvem nie przyniosly zadnych rezultatów. Strzałem w dziesiatke okazał sie PFS-Salv. Wystarczyło sformatowac padnieta partycje (oczywisce w trybie Quick Format), a nastepnie odpalic pfs-salva z dodatkowym parametrem make root. Pfs-salv przekopiowal wszystkie pliki do wskazanego miejsca na "zdrowej" partycji. W ten sposob odzyskałem ponad 890 MB danych. Uff... :)

Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc
Pozdrawiam
MarX

[#8] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@MarX, post #7

Congratulations. OK

[#9] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@MarX, post #7

www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=41507&t=41504#reply_41507 ;)

[#10] Re: PFS3 nie widzi partycji - POMOCY !

@MarX, post #7

Wymień taśmy, jak moja była uszkodzona to po każdym resecie/odpaleniu Amigi miałem partycje NDOS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem