[#1] Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE
Mam dysk SCSI z A3000 ale Amiga jest na razie ,rozbabrana'. :)
Chciałem coś sprawdzić na dysku SCSI ale szukane dane są na ukrytej partycji.
Pod Amigą uruchamiałem SCSI Mounter i partycja była. Pod WinUAE system startuje i zamountowane partycje są. Jak jednak dodać ukryte? Tu SCSI Mounter nie widzi dysku. Podobnie HD ToolBox - puste okno. Jak to obejść? Dysk podłączony przez kontroler SCSI do PC. Workbench na WinUAE z niego śmiga super. PC nie rozpoznaje dysku Amigi.
[#2] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Rafał A-3000, post #1

A jakie device ustawiles aby SCSIMounter czy Hdtoolbox mógł rozpoznać dysk pod winuae ?
[#3] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Norbert, post #2

W WinUAE wybrałem fizyczny dysk. Emulator go rozpoznał i system z niego rusza. Gdzie mam jeszcze jakiś device dodać? W którym miejscu?

Dodam, że mam kopie dysków na pendrive zrobione na Rapidzie. Niestety PC ani pod XP ani pod Win7 nie widzi połowy katalogów. Z pięciu partycji/katalogów widzi dwa.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 23:32:08 przez Rafał A-3000
[#4] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Rafał A-3000, post #3

To ze emulator widzi to inna sprawa. Moze go widzieć pod uaehf.device lub scsi.device.
Odpowiednie device do tych programów należy wpisać do ikon scsimounter i hdtoolbox.
Jeśli nie do ikony, to jako parametr w CLI

PS.
Jeśli nie dasz rady odzyskać danych obrazów dysku na pendrive, to podeślij je mi.
Zobaczę co da się zrobic

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2019 00:02:31 przez Norbert
[#5] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Norbert, post #4

Poskładam Amigę to wszystko będzie. Dziwi mnie tylko fakt, że ikony katalogów/dysków .info są na pendrive, a samych katalogów brak.
Spróbuję jeszcze z WinUAE i device. Na Amidze wszystko śmigało bez grzebania w tooltypach ikon stąd mnie to dziwi. Mam klasyka więc tak nie siedzę w emulatorach na PC.
[#6] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Rafał A-3000, post #5

Na Amidze śmigalo to, bo domyślnie masz inne device niż w winuae.
Skonfiguruj Winuae na taki sprzęt jaki posiadasz, to wtedy też zadziała "od strzału"

ps.
Jaką masz pewność że kopie na pendrive były kompletne ?
A może masz wirusa który ukrywa pliki/katalogi na USB.?
Znalazłem na sieci taki przypadek. Są programy do naprawy tego " błędu"

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2019 07:32:26 przez Norbert
[#7] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Norbert, post #6

Na Amidze katalogi do jej tymczasowej rozbiórki były widoczne. Zobaczę jak ja poskładam. Tymczasem pokombinuję z emulatorem.
[#8] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Rafał A-3000, post #7

Z WinUAE się poddałem. Tooltypy ikon nic nie mają. Zmiana kickstartu też nic nie daje. Odpaliłem Amigę bez obudowy. :)
[#9] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Rafał A-3000, post #8

Sama wymiana kickstartu nic nie da, jeśli nie przestawisz emulacji HDD na IDE zamiast UAE.
HDToolbox ma w ikonie tooltypes do zmiany device.
Pozostaje też dodanie odpowiedniego parametru z CLI dla danego programu.
[#10] Re: Włączanie ukrytych partycji na dysku twardym pod WinUAE

@Norbert, post #9

Pobawię się jeszcze z ciekawości. To co chciałem to sprawdziłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem