[#1] Vampire V2 - jaki ethernet?
mam a500 z Vampire V2 i chcę go podłączyć do internetu
podobno w vampirze jest wejście SPI, do którego można kartę ethernet połączyć

czy ktoś wie jaką i jak?

czy coś takiego ruszy? jeżeli nie to co mam kupić?
https://botland.com.pl/pl/moduly-sieciowe-ethernet/1471-modul-sieciowy-ethernet-enc28j60.html?gclid=Cj0KCQiAk7TuBRDQARIsAMRrfUblcfGOFh8CQ0505eZhhDew6czDZ_-oARUEKBUTbr-TxOh2pkMsrM0aAtbQEALw_wcB
[wyróżniony] [#2] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@Kwahu, post #1

ruszy, w Vesalii można było sobie dokupić takie coś w zestawie z Vampirem i ja mam właśnie coś takiego. Potrzebujesz do tego jeszcze tylko kabelek kilkużyłowy (nie pamiętam ilu), żeby połączyć moduł z Vampirem. tu masz rozrysowane, jak połączyć odpowiednie piny.
EDIT tylko to jest instrukcja do V4, nie zauważyłem... Gdzieś była też do V2, musisz poszukać, albo może ktoś wklei.
EDIT2 o, tu jest do pięćsetki z V2: https://wiki.apollo-accelerators.com/doku.php/vampire:v500-v2plus:enc28j60

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2019 23:37:08 przez snajper
[#3] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@snajper, post #2

dzięki, tego szukałem !!!! :)
[#4] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@Kwahu, post #3

Udało się komuś uruchomić internet, poprzez połączenie z pc z uruchomionym udostępnianiem internetuprzez LAN? Wydaje mi się że z włączonym dhcp powinno działać od strzała, a nie działa. Jak próbuję ręcznie ręcznie wprowadzić IP Amidze i podac IP peceta i maske podsieci to też nic, zarówno przez roadshow jak i miami.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 13:39:04 przez twardy
[#5] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@twardy, post #4

Jak podłączasz bezpośrednio do gniazda LAN w pc to chyba powinieneś użyć kabla crossover zamiast prostego.
[#6] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@BuLa, post #5

Z tego co czytalem nie powinno miec znaczenia czy kabel crossowy czy nie.

W każdym razie udalo mi się połączyć Amigę z PC, poprzez zmostkowanie połączenia przewodowego z wifi (zaznaczenie obu połaczeń i opcja mostek). Miami DX ma ustawione w interface opcje na DHCP. Amiga pinguje peceta bez problemów, ale nadal nie mam internetu. DNS Servers podałem w zakładce database w Miami. Jakiś pomysł ?

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2019 15:38:15 przez twardy
[#7] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@twardy, post #6

Pingowales ppa.pl po IP ? 91.231.140.130?
Działa FTP między PC i Amigą ?
[#8] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@Norbert, post #7

Pinguje tylko w amiga -> pc i pc->amiga .

FTP przez AmiFTP i serwer Filezilla na PC działa pięknie.

Tu są dane tego zmostkowanego połącznenia pod windowsem. Jakby mi ktos podpowiedział co i gdzie mam w Miami wpisać, żeby zabanglało to będe wdzięczny.

Ibrowse cały czas pokazuje no DNS entry found.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2019 20:36:58 przez twardy
[#9] Re: Vampire V2 - jaki ethernet?

@twardy, post #8

Dobra, to tylko zaraportuje ze wszystko dziala, problem byl z jednym z serwerów DNS, wystarczyło przełączyć na drugi.

Informuję więc, że enc28j60 działa idealnie. Używam MiamiDX i lokalnie po ftp uzyskałem ok 500KB/s transferu , przy ściąganiu plików z aminetu 200KB/s .

cała inwestycja razem z kablem wyniosła jakieś 30 PLN :)

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2019 21:50:54 przez twardy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem