[#1] WB 3.1 Escom vs Cloanto
Witam.
Są jakieś różnice w zawartości dyskietek instalacyjnych WB 3.1 Escom a Cloanto?
Pozdrawiam.
[#2] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@ted, post #1

Ja zakładam że tak bo tu ludzie co rusz zgłaszają problemy dot. WB od Cloanto...

Ale to pong777 (diler) powinien się wypowiedzieć.
[#3] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@David, post #2

Proszę nie siać paniki. Problem w tym że nie czytają instrukcji i np. nie edytują albo źle edytują startup sequence. Albo łatają paczami już załatane biblioteki. Albo np stary soft z góry zakłada adres danej biblioteki w romie zamiast go sobie sprawdzić. Kolejny problem to brak workbench. library w romie Cloanto. Natomiast w Hyperionie brakuje o wiele więcej bibliotek które trzeba doczytać z dyskietki Modules. Za to mamy bezproblemową obsługę dużych dysków i dużych partycji, lepsze wykorzystanie pamięci Fast czy łaty na procesory 040 i 060 od razu w systemie. Wada to trochę wolniejszy transfer z portu IDE i wydłużony start Amigi jeśli nie posiada dysku twardego.

O zmianach Cloanto vs Escom można poczytać na stornie Cloanto. Np. jest poprawiony błąd roku 2YK., skrypt instalacyjny, nowsze wersje bibliotek plus znane bugi.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2019 19:33:25 przez pong777
[#4] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@David, post #2

Witam.
Nie pisz tak:
Ale to pong777 (diler)

bo jeszcze działkami w woreczkach strunowych zacznie handlować...
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2019 19:33:11 przez ted
[#5] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@pong777, post #3

Jak dla mnie idiotyzmem ze strony Cloanto i Hyperionu jest sprzedawanie romów dla A600 i A1200 jako 512kB skoro mogli wszystko upchnąć w Rom1MB.
[#6] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@michal_zukowski, post #5

Thomas sie wypowiadał że pojawią problemy z kompatybilnością ze sprzetem i oprogramowaniem. Pisał że beda raczej szli w strone modułów ładowanych z dysku, tak jak icon.library czy workbench.library.
[#7] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@tom256, post #6

Witam.
To pewnie zawartość rom-u KS 3.1 od Cloanto jest trochę inna od KS 3.1 Escomu?
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2019 21:27:16 przez ted
[#8] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@tom256, post #6

uzytkownicy dyskietek i startowania z nich bedą wniebowzieci
[#9] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@pong777, post #3

W mojej A1200 Używam kości ROM 3.1 od Cloanto (przynajmniej tak są oklejone), nie mam z nimi żadnego problemu (wg mnie lepsze niż 3.0 Commodore). Karty GVP, Blizzard i Apollo śmigają. Testowałem ostatni wypust Cloanto 3.x 45.066 i w porównaniu z tym co mam to masakra.. co chwilę zwisy, słaby transfer z dysku gorzej niż na oryginalnym romie. Nie wiem jak można lepiej edytować startup-sequence, robiłem to tak jak jest w instrukcji (czytałem instrukcję), prośby o przesłanie plików (obraz kickstartu, workbench.library) pozostają bez odpowiedzi. Kurcze to chyba wyższy level ;)
[#10] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@pong777, post #3

Proszę nie siać paniki.

PAAAANIIIIIKAAA! PAAAANIIIIIKAAAA!

szeroki uśmiech
[#11] Re: WB 3.1 Escom vs Cloanto

@Arturo, post #9

Chyba sam siebie powtórzę, lepsze jest wrogiem dobrego :>
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem