[#1] narzędzie do generowania pixelart
szukam narzędzia, które umożliwiło by nam stworzenie szeregu obrazków, składających się z serii grafik pixelart

Funkcje jaki potrzebujemy:
1 - możliwość ustawienia sprite w scene wraz z jego wielkością
2 - możliwość wstawienia światła, które tą scenę oświetli
3 - statyczne particles
4 - etc

Czy ktoś słyszał o takim narzędziu?
[#2] Re: narzędzie do generowania pixelart

@Kwahu, post #1

"..składających się z serii grafik pixelart"

nie rozumiem zbytnio tego zdania ale polecam Deluxe Painta
[#3] Re: narzędzie do generowania pixelart

@Kwahu, post #1

Dalibóg, trzy razy czytałem i dalej nie rozumiem.

Chcecie zrobić jakieś "sceny" składające się z mniejszych, wypikselowanych fragmentów? To można osiągnąć pracując np. w GrafX na warstwach.
Ale piszesz też o "cząsteczkach" i oświetleniu - czyli to ma być w jakby 3D? Nie za bardzo rozumiem jak można by było "oświetlić" wypikselowane raz próbki. Można walnąć filtr rozjaśniający, ale z oświetleniem będzie to miało niewiele wspólnego. I tak te miejsca, które grafik postanowił "przyciemnić" w oryginale pozostaną ciemniejsze niż reszta pikseli.
[#4] Re: narzędzie do generowania pixelart

@Kwahu, post #1

Jeśli chcesz wygenerować klatki animacji pojazdu, wokół którego krąży światło, czy cośtam, to obawiam się że nic takiego nie znajdziesz. ;)

To jak można ugryźć temat to:

- wymodelować jakiś pojazd w blenderze czy innym programie 3d
- wyrenderować klatki ze zmiennym oświetleniem
- potem te rendery ręcznie, żmudnie spikselować. Żaden reduktor palety nie da Ci takiego efektu jak ręczne pikselowanie.

Z tymi particlami mnie zastrzel ale nie wiem o co chodzi ;d
[#5] Re: narzędzie do generowania pixelart

@teh_KaiN, post #4

Pomysł jest taki, żeby grafiki do gry pod dialogi i sklepy składały się ze specjalnie przygotowanych elementów
To mają być tylko statyczne obrazy

1 tło tak jak w naszych grafikach takie chmury myślę, że da się komponować za pomocą particles
2 ziemia zapewne mogę użyć renderer voxel I z samej gry tylko go zmodyfikowac
3 postacie i obiekty z gotowych grafik, które dodatkowo posiadają normal mapy
4 ustawienie źródła światła mialo by wygenerować odpowiednie światło i cien
5 każdy element musiał by mieć określoną pozycje x, y, z żeby poprawnie policzyć swiatlo

Chciał bym w grze mieć bardzo duża ilość lokacji i postaci, ale zmieścić się na 1 dyskietce
[#6] Re: narzędzie do generowania pixelart

@Kwahu, post #5

Już mniej-więcej wiem o co Ci chodzi, ale obawiam się że musisz to sobie napisać sam, bo chyba żadna otwartoźródłowa produkcja czegoś takiego nie używała ani nie znam też żadnego gotowca do generacji tego typu rzeczy. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem