Witajcie,
mam dwie płyty A500 w rev.8a.1, ale bez dodatkowego modu na chip ram na płycie i póki co, tak pozostanie. Płyty gruntownie przebadane Diagromem v1.2. Mam dwie konfiguracje:
- Płyta 1 - domyślna, czyli 512KBchip/512KBslow, JP2 2-3 ON (na slow), JP7A 2-3 ON
- Płyta 2 – zmodyfikowałem do 1MBchip - JP2 1-2 ON (na chip), JP7A 1-2-3 OFF
Inne zworki na obu płytach ustawione domyślnie, jak to na 8a.1 oryginalnie występuje.
Dwa rozszerzenia 512KB pod klapkę (KCS PowerPC Board i A502) działają na obu konfiguracjach tak, jak wymuszają to zworki, czyli OK (raz slow, raz chip).
Niestety nie jestem w stanie na żadnej konfiguracji wymusić poprawnego działania rozszerzenia Alfa Data AlfaRam RA5-2M z adapterem Gary. Po zabootowaniu (Kick1.3) na ekranie łapka z dyskietką w „krzaczkach”
- zdjęcie (czy to problem z adresowaniem pamięci?). Tak się składa, że mam dwa takie same rozszerzenia Alfa Data (tyle samo kości na obu pcb – wszystkie 16 DIPów) i oba dają te same objawy. Na płycie 8a.1 jest jak wiadomo Big Fat Agnus 8375, więc adresowanie chip mam do max 2MB. Uszkodzenie którychś kości na rozszerzeniu? W przypadku dwóch identycznych rozszerzeń takie prawdopodobieństwo wydaje się b.małe, zwłaszcza, że oba kupowałem swego czasu od niezależnych sprzedawców jako funkcjonalne

.
Rozlutowałem nawet JP2 do testów, ale nic to nie pomogło. Z resztą RA5-2M przeznaczone jest do A500, a tam wiadomo slow występuje, więc JP2 musi być ustawiona na którąś stronę, dopóki nie zrobimy moda do 1MBchip bezpośrednio na płycie, żeby mieć A500plus (w A500plus JP2 1-2-3 jest na OFF, a 1MB spod klapki idzie na chip ram). Innymi zworkami się nie bawiłem, ale do zabawy z rozszerzeniem pod klapkę wystarczą przecież tylko JP2 i JP7A. Czy się mylę...?
Mam do tego jeszcze w zestawie opcjonalny adapter pod CPU, ale na razie bawię się samym rozszerzeniem z adapterem Gary – już sama ta konfiguracja powinna śmigać.
Coś robię nie tak?