[#1] case z klawiaturą dla Vampire Standalone
co według was powinien mieć taki case?
czy istnieje taka potrzeba, aby posiadać vampiro-laptopa z baterią i ekranem?

posiadam dużą drukarkę 3D i będę w nadchodzącym roku prototypował taki case dla siebie i chciał bym wiedzieć czy ktoś był by takim projektem zainteresowany?

na tą chwilę ma to być kompletny projekt/projekty open-source do samodzielnego druku
[#2] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #1

Zacząłbym od zmierzenia poboru prądu przez Vampire i oszacowania niezbędnej pojemności baterii.
[#3] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #1

ktoś już użył Motorola Lapdock, kwestia obsługi klawiatury laptopowej poprzez Usb.
[#4] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@luminiac, post #3

link
nice!

ja zmierzam do czegoś co będzie rasowo retro i commodre feel miało :)

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 10:51:17 przez Kwahu
[#5] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #4

Tutaj jakiś najbliższy przykład, ale nie ładny
link
[#6] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #5

Wolałbym coś bardziej Slim i ekran 14 cali. Miejsca i tak pozostanie dużo. Marzy mi się wygląd z karbowanymi elementami jak A1200
[#7] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@luminiac, post #6

Czytasz w moich myślach
[#8] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #7

Łatwy dostęp do wnętrza, może jakiś wielki trapdor(nie zatrzaski, a coś innego), łatwo wymienialna bateria, lub bateria opcjonalnie dla zainteresowanych, a w standardzie taki barbone z micro USB wyprowadzony na zewnątrz. Do tego może HDMI (opcja zewnątrz na Tv / ekran laptopa). Miejsce w razie co na płaski radiator . I kwesta jaką klawiaturę zastosować?
[#9] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@luminiac, post #8

Klawiaturę łatwo dostępna ;)
[#10] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #9

[#11] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #10

biore !
[#12] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Dorian3d, post #11

Będę się na tym wstępnie wzorował
Pomysł jest taki, żeby to wydrukować w 3d,, a potem trzeba sobie pomalować i szlifować
Jeżeli było by więcej chętnych to podobno można próżniowo tworzyć takie formy, które by już nie wymagały takich zabiegów
[#13] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Dorian3d, post #11

A fuj, szeroka jak A1200
[#14] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@tbone, post #13

Myślę, że w case a600 też da się zmiescic flopa I cd
[#15] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@tbone, post #13

Akurat widzisz jaka jest szeroka
[#16] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@mikecios, post #15

W '93 poprosiłem o A500 i (na szczęście) już w sklepach ich nie było i przywieźli mi A600 Kocham ten model najbardziej że wszystkich Amig.
[#17] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #14

Ale po co wymyślać koło od nowa?
Najlepiej by było skopiować i zmodernizować pod Vampira części obudowy od Toshiba Libretto. Nie wiem co z klawiaturą, ale może dopasowac orignalną? Jeżeli chodzi o ekran, to są nowoczesne zamienniki w tym rozmiarze do malinek.
[#18] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Ralpheeck, post #17

Chodzi o to by udawać, że to Amiga od Commodore
[#19] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Ralpheeck, post #17

Widzieli Pi-Top?
[#20] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@luminiac, post #19

Kiedyś chciałem zamontować w tym Mist-a , ale jak zobaczyłem cenę Pi-Top to podziękowałem.
[#21] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@luminiac, post #19

Widziałeś jakie tam są zawiasy

Zastosowano takie zapewne bo zwykłe z laptopa mogły by wyrwać dziury w obudowie.
Ale zapewne dało by się jakoś "osłabić" laptopowy zawias aby go zastosować w drukowanej obudowieok, racjaok, racja

W pi-top 3 jest to trochę poprawionę

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 22:15:30 przez tWINpIX
[#22] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@tWINpIX, post #21

Ale wydaje mi się że najważniejszy jest prototyp cafe

[#23] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@tWINpIX, post #22

Taki wyświetlacz jest od razu 4:3
link
Niecałe 600 zł

A tu konfigurowania klawiatura
link

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 22:56:58 przez Kwahu
[#24] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@tWINpIX, post #22

Projekt na pewno da się zrealizować, ale pytanie na ile case będzie mobilny. Jeśli ma służyć jako kolejny masywny mebel to moim zdaniem nie ma sensu brnąć w ten projekt. Samo V4SA i klawiaturę też można wrzucić w plecak, później kwestia ekranu w miejscu docelowym. Dla cięcia kosztów i większej sprzedaży powinien kiedyś powstać uniwersalny barbone V4SA / R-PI 5 / inne.
Sensowne rozwiązanie to coś w stylu PI-TOP 3, miejsce na baterie niekoniecznie, ekran, może wyprowadzenie audio na 'jack'. Oczywiście do wyboru tematyczny palmrest z klawiaturą wsuwany w obudowę (Amiga/retro/R-PI/atari, a nawet własne pomysły).
[#25] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@luminiac, post #24

Zgadzam się: zamykany case z klawiaturą i ekranem
Opcjonalnie bateria
Mysze i joy i tak się podłącza na peryferiach do użytku
[#26] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #25

BTW. Specjalnie kupiłem drukarkę 500x500x500 żeby case w jednym kawałku wydrukować
[#27] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #23

Klawiatura to w moim odczuci,coś takiego bardziej link. Przy zastosowani własnego kontrolera HID odpada problem z kompatybilnością, o ile jeszcze występuje, bo samemu można coś "zmienić w kodzie".

Co do monitora, to trzeba się zastanowić czy to ma być zestaw do /dev-u/ czy Gamingowy. Bo duży lag może uniemożliwiać dojście w SuperFrogu do zamku No chyba że do oglądanie Dem przy piwo to wtedy ważne aby coś brzęczało to nawet Rubin by się nadał:)

Ten kit nie jest zły IPS tylko cena trochę duża:) Szukanie matrycy z lapka w standardzie CCFL LCD może być bardziej oldschoolowe link
Wydaje mi się że dobrze by było zachować jakiś margines tolerancji i matryce zostawić w kwestii usera końcowegook, racjaok, racja

A samemu coś ewentualnie polecić, na czym bazował projekt czy coś...

Zależy czy to będzie chodzić w PAL-u czy śmigać w RTG. Do RTG lepsza zapewne była by matryca panoramiczna.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 23:58:08 przez tWINpIX
[#28] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@tWINpIX, post #27

Mi się marzy klawiatura mechaniczna i ekran 4:3
Ale jak zrobię dobry projekt to pewnie będzie się dało robić w nim modyfikacje
[#29] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@Kwahu, post #28

Może to banalne pytanie, ale co z dźwiękiem jak nie ma wyjścia jack w V4SA, a za to wszystko idzie w HDMI?
[#30] Re: case z klawiaturą dla Vampire Standalone

@luminiac, post #29

No trzeba ogarnąć z hdmi, do zrobienia, ale fakt, że trzeba doliczyć głośniki i jack
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem