kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Indivision MK2cr problem
Witam,
mam problem ze scandoublerem Indivision MK2cr do Amigi 1200. Generalnie wszystko śmiga jak należy, ale zaobserwowałem przekłamania kolorów w niektórych demach, grach itp. Tam gdzie powinien być kolor szary (jeden z odcieni) jest fioletowy.
Po podłączeniu TV przesz composite wszystko z kolorami jest OK, natomiast przez DVI przekłamania.
Sprawdzałem kabel DVI, wyjąłem i zamontowałem jeszcze raz indivision, oczyściłem złącza, jeszcze raz sflashowałem kartę - bez skutku - jak sieje fioletem tak siało.
Do sprawdzenie pozostaje jeszcze przewód pomiędzy kartą indivision a złączem DVI, ale na razie nie posiadam innego.

Jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam
[#2] Re: Indivision MK2cr problem

@Robo_G, post #1

Najprawdopodobniej to jednak wciąż problem styku scandoublera z układem Lisa. Wyświetlenie obrazu z testowymi gradientami RGB + szary mogłoby pomóc w namierzeniu problemu.
[#3] Re: Indivision MK2cr problem

@Robo_G, post #1

Podłączę się pod wątek. Czy komuś się udało uzyskać obraz zsynchronizowany z Amigą? U mnie po zaznaczeniu tej opcji obraz jest czarny mimo że monitor obsługuje odświeżanie 50hz.
[#4] Re: Indivision MK2cr problem

@Kefir_Union, post #3

Ta opcja nie działa. Miała być w nowym wsadzie do układu FPGA...
[#5] Re: Indivision MK2cr problem

@Robo_G, post #1

Dzięki Krashan, ale oczyściłem jeszcze raz alkoholem izopropylowym i szczoteczką antystatyczną nóżki LISA oraz gniazdo Indivision - nic nie dało...

W jaki sposób miał bym namierzyć problem testowymi gradientami? Jest jakiś soft testowy?
[#6] Re: Indivision MK2cr problem

@Krashan, post #4

A kiedy ten wsad?
[#7] Re: Indivision MK2cr problem

@Kefir_Union, post #6

Pewnie już nigdy.
[#8] Re: Indivision MK2cr problem

@Krashan, post #7

Używałem Indivision MK2 przez kilka lat i z Benq BL702A udało mi się zdefiniować sobie tryby low res w 50Hz. Działało prawie idealnie - scrolle przycinały się raz na kilka sekund tak jakby gubił czasami jedną klatkę animacji - w większości demek trudno to było zauważyć. Różnica względem 60Hz była kolosalna.
[#9] Re: Indivision MK2cr problem

@Robo_G, post #1

Kończąc ten wątek to jednak był problem sprzętowy, Indivision odesłana do Jensa celem diagnozy i naprawy, usterka naprawiona, karta działa teraz bez problemu, 70 juro mniej w kieszeni
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem