[#1] dyski i napędy w Ami
Witam.

Po latach znowu zabieram się za Amiśkę. Planujemy z kumplem zrobić drewnianą obudowę do A1200. Sens pomysłu jest taki żeby komputerek, który leży sobie wybebeszony i obrasta kurzem, wykorzystać do np. gadulca. Posiadamy:

- A1200 z uwaloną klawiaturą,
- E1230/40mHz + 16MB Fast,
- 2,5"->3,5" HDD Kit,
- PC Key on-chip interface,
- PSU od pieca,
- HDD 8GB WDC Protege i CD/DVD do wyboru.

Moje pytanie jest następujące. Czy istnieje jakiś filesystem który pociągnie obsługę DVD?? Co zrobić by wykorzystać całą powierzchnię dysku?? O ile pierwsza kwestia pozostaje dla mnie enigmą, o tyle w drugiej jakieś tam pojęcie posiadam. Wiem że na systemowym sterowniku jest jakiś problem z partycjami. Ten problem był opisany w jednym z pradawnych Magazynów Amiga. Obsługę dużych dysków (powyżej 4GB chyba) wymuszało się przez modyfikację mountlisty. W wyniku nieposiadania Magazynów Amiga proszę aby ktoś znający się na rzeczy albo opisał jak to zrobić, albo podał sznurek czy inną linkę do informacji na ten temat.

Pozdrawiam.
[#2] Re: dyski i napêdy w Ami

@Red_Bullet, post #1

DVD obsłuży AllegroCDFS dodawany do FastATA lub 4xEIDE

Co do wielkości dysku to przy AmigaOS 3.5 lub 3.9 nie ma żadnego problemu z dyskami o dowolnej pojemności.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.07 15:27
[#3] Re: dyski i napêdy w Ami

@amigafan, post #2

Czy AllegroCDFS jest darmowy?? Znalazłem go na stronie Vesalia i nie wiem czy można go legalnie używać. Co do obsługi dużych partycji to na OS 3.0 da rade pokonać ewentualne problemy?
[#4] Re: dyski i napêdy w Ami

@Red_Bullet, post #3

Mi AsimCDFS też obsługuje DVD

[#5] Re: dyski i napêdy w Ami

@Red_Bullet, post #1

CacheCDFS tez obsluguje DVD, wersja darmowa jest w IDEfixie , a pelna np w systemie 3,9.

[#6] Re: dyski i napêdy w Ami

@Red_Bullet, post #3

Jest darmowy ale dziala chyba tylko z FastATA i 4xEIDE Elboxu.

[#7] Re: dyski i napêdy w Ami

@vi-bee, post #6

Po sieci kiedys krazyl crack AllegroCDFS, nie wymagajacy FastATA. Niezainteresowalem sie tym bardziej, poniewaz mam FastATA ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem