[#5]
Re: Przeróbki i dodatki w A500
@DanielJ.,
post #3
To zależy co chcesz osiągnąć.
Do A500 jest troche przystawek. Nie wiem jak z ich dostepnością, ale skoro trafiam dodatki do CDTV to i do A500 muszą gdzieś być.
Ze wzgledu na popularność to najwiecej powinno być: Kisckstartów, rozszerzeń pamieci (Slow/Chip), kart turbo, a na samym końcu kontrolerów IDE (nie wiem jak ze SCSI).
Są ludzie tworzący schematy i takie własne urządzenie do tej maszyny, powiedziałbym z pewną nieśmiałością, że A500 ma najwiecej rozwiązań "domowych".
Z drugiej strony ta "piekna malutka A600" - bez problemu powinieneś dostać do tego rozszerzenie RAM i inne Kickstarty. Karty turbo to już znacznie wiekszy wydatek i schodzą szybciutko, wiec i wygrać aukcje może być cieżko. Ma ona kontroler IDE i PCIMCIA - wiec załatwiona jest rozbudowa o HDD, CD, karte sieciową.
Po tej podpowiedzi :) decyzja należy do Ciebie - co chcesz posiadać i do czego Ci to potrzebne.
Praca z nowszym oprogramowaniem jest zdecydowanie łatwiejsza z HD, kartą sieciową, choć rozbudowa A500 do maszyny z 68030, 8MB RAM, HD i CD to najbardziej kultowy "full wypas" jaki widziałem i efekt dla znawców murowany :).