[#1] Mdłe kolory na C=1942
Witam.

Dziwna sprawa. Kontrast, ostrość obrazu, itp. są bez zarzutu, tylko brakuje mu "saturacji". Nie znalazłem stosownej regulacji w monitorze, na zewnątrz ani wewnątrz, zresztą nie spodziewam się żeby takowa była, bo przecież sygnał idzie po RGB, niemal prosto w lampę.

Monitor chodzi z 1200. Z wyjściem VGA A3000 i Picasso II wyglądało to nieco lepiej.

Czy to coś z Amigą, czy może z przejściówką RGB-VGA?

Pozdrawiam. szeroki uśmiech
[#2] Re: Mdłe kolory na C=1942

@Daclaw, post #1

Ja mam tak na sedze, obraz po scart rgb dosyć mdły a po cinch
kolorki o wiele lepiej świecą.
Zastanawiałem się, czy to może kwestia rezystorów, czy ich wartości
w kablu nie są za wysokie.
A może niektóre telewizory mają te rezystory wbudowane i już
w kablu ich być nie musi?
Tego nie wiem.
[#3] Re: Mdłe kolory na C=1942

@mmarcin2741, post #2

A mój aktualny TV ma odwrotnie, przez RGB żarówiaste kolory a w Composite takie akurat. W poprzednim miałem blade RGB i Composite akurat. Kable te same, nieważne co podłączałem. Więc to wina TV.

Powinien mieć możliwość regulacji, jeśli nie zbiorczego nasycenia koloru to osobno każdego z RGB.

Może też pomóc zabawa jasnością i kontrastem. Mało jasności a dużo kontrastu powinno nieco nasycić kolory a odwrotnie nieco je ubladzić.
[#4] Re: Mdłe kolory na C=1942

@ZbyniuR, post #3

Ja mam crt małego 14 cali. Być może w lcd można regulować
nasycenie barw rgb, w moim wogle nawet menu się nie pokazuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem