@BuLa,
post #9
Z punktu widzenia emulacji nie ma znaczenia ilość RAM, nie polecałbym wersji 1GB
Nie rozumiem. Mógłbyś to jakoś prościej wytłumaczyć?
Poczytaj wątek na forum o Raspberry pi 4
Autor pyta się o Odroida.
Ale wracając do tematu. Mam, używam już od kilku lat. Na oficjalnym forum znajdziesz wszystko, począwszy od konfiguracji prędkości obrotowej wentylatora w zależności od temperatury, poprzez instalację Dooma 3 (działa płynnie w full hd) aż po eksperymenty z różnymi jądrami Linuxa. Meveric udostępnił OGST, jest tam wszystko potrzebne do zabawy i nie tylko - da się nawet na tym pracować. Oczywiście komputerek ma swoje ograniczenia - polegają one głównie na tym, że do niedawna nie było modułów dla Linuxa, które by dawały dostęp do sprzętowej akceleracji h264 czy grafiki 3d. (*) Wszystko ładnie działa ze sprzętowym wspomaganiem pod Androidem, i stąd właśnie powoli fragmenty kodu są przenoszone do Linuxa. OGST daje Ci normalnego Debiana, możesz oglądać YT, uruchomić Sambę, przeglądać internet, Kicada plus płynna emulacja Dreamcasta czy Nintendo 64, nie mówiąc o innych starych komputerach i konsolach.Wydajnościowo nie ma żadnego porównania do maliny, sprawdziłem z dwójką i trójką, ALE nie sądzę, by czwórka była aż tak szybka, by mogła pobić XU4.
(*) Przyznaję, że ostatnimi czasy nie śledzę postępów "uwalniania" mocy XU4, Hardkernel nie porzucił jego wsparcia, ludzie cały czas poprawiają błędy.
Mój Odroid ma wymieniony radiator i wentylator - uwaga, niesymetrycznie rozmieszczone otwory montażowe - system startuje z karty SD, katalog home na dysku twardym podłączonym przez usb 3. Stabilny transfer 100 MB/s. Klawiatura i myszka bezprzewodowe Logitecha, pad też bezprzewodowy od xboxa 360. Działa.