[#1] Emulator Odroid XU4
Hej wszystkimszeroki uśmiech

Doradźcie przyjaciele, czy taki zestaw z tego linku:

https://www.ebay.co.uk/itm/Retropie-Retro-Games-Console-Odroid-XU4-Wireless-Controller-Keyboard-Mouse/283490992747?hash=item420161426b:g5IAAOSwRBFeBktL

Jest godny zainteresowania? Chciał bym po prostu sobie przypomnieć stare gry głównie z Amigi lecz również z innych platform. A za bardzo się nie znam na sprzęcie komputerowym.

Tak pomyślałem że podstawa to jak będzie obraz wyświetlany na nowych tv.

Co o tym sądzicie?
[#2] Re: Emulator Odroid XU4

@klank, post #1

Mam odroid xu4 kupiony nowy za 319zł + karta pamieci i jakis tani pad. Działa idealnie. Mysle ze jakies 400-450zł i mozna zestaw złożyć. Tam z linku cena troche wysoka.

taniej wyjdzie raspberry pi ale na nowy model mało jeszcze jest softu, a 3b jest troche mułowaty względem xu4
[#3] Re: Emulator Odroid XU4

@ponior, post #2

Dzięki za sugestie. Właśnie tak pomyślałem, że parę złotych to kosztuje. I może bym kupił w naszym kraju. Domyślam się że z Allegro?

Pytanie czy ja sobie poradzę z tą kartą pamięci i jak na nią wgrać gry?

Kurcze nie mam większego pojęcia na ten temat
[#4] Re: Emulator Odroid XU4

@klank, post #1

Weź skompletuj sobie jakiegoś OrangePi PC, PC2 albo coś w tym stylu i będziesz miał lepiej i taniej. Więcej rdzeni w retro akurat niewiele daje, liczy się prędkość jednego i układ graficzny.
A co działa z Retroorangepi to jest na stronie
LINK
Jak dobrze pamiętam dzieciakom od siostry zrobiłem maszynkę na OrangePi Lite oraz dla drugiej siostry na OrangePi PC 2E (z eMMC więc po zainstalowaniu karta SD jest niepotrzebna).
[#5] Re: Emulator Odroid XU4

@abcdef, post #4

Oj, jednak za bardzo nie mam o tym wiedzy. Więc może z kupującym uda mi się coś utargować. Może kupić sam emulator, bez dodatków typu klawiatura kontroler i mysz. Zawsze by było taniej.
[#6] Re: Emulator Odroid XU4

@klank, post #3

Jest taka gazetka w PDF "Odroid Magazine". W lutym zeszłego roku był obszerny artykuł o Amibianie na Odroidzie XU4. W formie online leży tutaj link
Myślę, że jak się rozejrzeć to znajdziesz więcej informacji, może przystępniej pokazane, dasz radę ;)
[#7] Re: Emulator Odroid XU4

@klank, post #5

Tylko to nie jest emulator, to platforma składająca się z:
1. komputer jednopłytkowy (czy to będzie odroid, czy orangepi, czy raspberry pi - mało ważne)
2. karta z nagranym systemem (to też nie emulator, system ma dużo więcej opcji m.in. przeglądarkę internetową czy odtwarzacz wideo - dobry pomysł zrobić konsolę do gier i smart tv dla starego LCD bez tych opcji).
3. Obudowa, zasilanie, pady, klawiatura ...
Zasadniczo system nagrywa się na kartę microsd, wkłada do komputerka, podłącza do tv, do prądu i startuje.

Tak to mniej więcej wygląda w samym "emulation station", znajdzie kolega więcej wideo odnośnie samego RetroPie/RetrOrangePi. Ze sprzętów na Allwinner H5 (takie lepsze od RPi3, gorsze od Pi4) RetrOrangePi aktualnie obsługuje tylko OrangePi Prime oraz OrangePi PC2 przy czym zdecydowanie polecam OrangePi Prime ze względu na wbudowane WiFi (i może BT już działa) i więcej RAM tylko to produkt słabo dostępny i stosunkowo drogi. Obecnie bajecznie tanie są sprzęty typu OrangePi Lite. I tutaj bym celował jeśli ma być ekonomicznie - koniecznie z zasilaczem i obudową! Ze strony RetroOrangePi ściąga się obraz systemu dla wybranego komputera, nagrywa na kartę microSD (polecam programem Etcher) i tyle, przy pierwszym uruchomieniu trwa to trochę długo, ale później w kilkanaście do kilkudziesięciu sekund mamy menu z grami.
[#8] Re: Emulator Odroid XU4

@abcdef, post #7

To się trochę walnołem z tym emulatorem

Ale teraz już co nie co się dowiaduje. Po woli myślę że załapie. Musze tylko poczytać.

Dzięki wszystkim za wskazówki i w razie czego będę pisał.

Hejszeroki uśmiech
[#9] Re: Emulator Odroid XU4

@klank, post #1

Ja polecam Raspberry pi 4. Mam wersję 2GB i 4GB. Z punktu widzenia emulacji nie ma znaczenia ilość RAM, nie polecałbym wersji 1GB. Poczytaj wątek na forum o Raspberry pi 4. Mi emulacja na Amiberry pod Raspbianem chodzi ładnie. Sysinfo pokazuje ok 480MIPS I 150MFLOPS. Działa też RTG.
[#10] Re: Emulator Odroid XU4

@abcdef, post #7

Mógł byś polecić jakiś pad lub pady do tego? Jak wygląda taki zestaw emulatorów dla Raspberry Pi 4B. Chodzi mi pogłowie taka retro konsola na takim mikrokomputerze. Czy idzie oglądać "netflixy" na takim sprzęcie? Czy duży to jest problem aby były np. 2 systemy jeden multi emulator a drugi typowo multimedi+ przeglądarka. Ja wiem że to niby wszystko w sieci pisze ale co na PPA to na PPA .
[#11] Re: Emulator Odroid XU4

@jimiche, post #10

Można BT i pady do xbox czy playa, można dla retro feelingu pady stylizowane na SNESowe, do dostania na znanych portalach w cenie ok 20zł/szt, taniej na ali. Ogółem typowy kontroler na USB będzie działać, co najwyżej trzeba po podłączeniu skonfigurować osie i przyciski. Netflix - nie sprawdzałem, może jest plugin do kodi. RetroPie ma desktop normalny dostępny więc nie trzeba 2 systemów.
[#12] Re: Emulator Odroid XU4

@BuLa, post #9

Z punktu widzenia emulacji nie ma znaczenia ilość RAM, nie polecałbym wersji 1GB

Nie rozumiem. Mógłbyś to jakoś prościej wytłumaczyć?

Poczytaj wątek na forum o Raspberry pi 4

Autor pyta się o Odroida.

Ale wracając do tematu. Mam, używam już od kilku lat. Na oficjalnym forum znajdziesz wszystko, począwszy od konfiguracji prędkości obrotowej wentylatora w zależności od temperatury, poprzez instalację Dooma 3 (działa płynnie w full hd) aż po eksperymenty z różnymi jądrami Linuxa. Meveric udostępnił OGST, jest tam wszystko potrzebne do zabawy i nie tylko - da się nawet na tym pracować. Oczywiście komputerek ma swoje ograniczenia - polegają one głównie na tym, że do niedawna nie było modułów dla Linuxa, które by dawały dostęp do sprzętowej akceleracji h264 czy grafiki 3d. (*) Wszystko ładnie działa ze sprzętowym wspomaganiem pod Androidem, i stąd właśnie powoli fragmenty kodu są przenoszone do Linuxa. OGST daje Ci normalnego Debiana, możesz oglądać YT, uruchomić Sambę, przeglądać internet, Kicada plus płynna emulacja Dreamcasta czy Nintendo 64, nie mówiąc o innych starych komputerach i konsolach.Wydajnościowo nie ma żadnego porównania do maliny, sprawdziłem z dwójką i trójką, ALE nie sądzę, by czwórka była aż tak szybka, by mogła pobić XU4.

(*) Przyznaję, że ostatnimi czasy nie śledzę postępów "uwalniania" mocy XU4, Hardkernel nie porzucił jego wsparcia, ludzie cały czas poprawiają błędy.

Mój Odroid ma wymieniony radiator i wentylator - uwaga, niesymetrycznie rozmieszczone otwory montażowe - system startuje z karty SD, katalog home na dysku twardym podłączonym przez usb 3. Stabilny transfer 100 MB/s. Klawiatura i myszka bezprzewodowe Logitecha, pad też bezprzewodowy od xboxa 360. Działa.
[#13] Re: Emulator Odroid XU4

@Artu2tu, post #12

Odroid XU4 jest dosc kosztowny, moze nie ma najmocniejszych rdzeni, ale ma calkiem porzadna grafike. Niemniej sa produkty, ktore z nim moga powalczyc. Jednym jest kosztowniejszy i zdecydowanie mocniejszy Odroid N2, drugim jest delikatnie tanszy, ale rowniez mocniejszy NanoPi M4. Niestety ani jeden, ani drugi nie ma takiej fajnej paczki emulatorow jak Odroid XU4, OrangePi na H3 czy Raspberry Pi 3 (lub w wersji beta takze Pi4). Czy plugin netfliksa do Kodi na ARMowe SBC dziala - nie mam pojecia. Kodi ogolem dziala. Chromium dziala. Wlasnie teraz pisze (niestety angielska klawiatura :/ )
Na tym samym sprzecie (NanoPi M4) uruchamialem FS-UAE choc nie moge powiedziec, ze jestem fanem rozwiazania. Natomiast dla typowego lekkiego retrogamingu/emulacji wielu platform to jak pisalem tani OrangePi Lite jest wyborem optymalnym. Kosztuje niewiele wiecej niz Raspberry Pi Zero, a ma zdecydowanie wieksza moc. Tylko 512MB RAM to zbyt malo na przegladanie sieci. Jesli to ma byc platforma multimedialna to szczerze zastanowilbym sie nad czyms pokroju Odroid H2 na tfu tfu intelu. Choc moze za jakis czas bedzie cos embedded od AMD ciekawego taniej. Kto wie.
[#14] Re: Emulator Odroid XU4

@Artu2tu, post #12

Chodzilo mi o to ze RPi 4 1GB tez sie nada jako emulator Amigi. Jesli chce sie uzywac tego do innych rzeczy to 2GB albo 4GB bedzie lepsze.

Wracajac do tematu polecilem RPi 4 do emulacji jako alternatywe do sprzetu o ktory pytal autor watku. Nie wiem jak jest z Odroidem ale oprogramowanie do RPi jest czesto aktualizowane (mysle ze troche wiecej sie ich sprzedalo i jest wieksza spolecznosc).

Predkosciowo 4ka jest juz na calkiem przyzwoitym poziomie. Ma 64-bit procesor (chyba kilka generacji nowszy niz ten w Odroidzie) i pamiec DDR4, USB3, dual band WiFi i Gigabit ethernet. Predkosc emulacji Amigi jest wiec na bardzo dobrym poziomie. Biorac pod uwage cene jest to alternatywa ktora mozna wciac pod uwage.
[#15] Re: Emulator Odroid XU4

@abcdef, post #11

Netflix - nie sprawdzałem, może jest plugin do kodi.

Działa :) i nawet spoko.

Emulacja również niczego sobie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem