[#1] Kabel null-modem i gry sieciowe na Ami-PC
Za pomocą kabelka null-modem połączyłem Amigę1200 030/28 i grzyba z winshitem xp. Na grzybie odpaliłem winuae i pod emulatorem włączyłem z wirtualnegoHD Glooma. Na Amidze też odpaliłem glooma, ustawiłem na obu maszynach co trzeba i... tu jest zgrzyt. Na pecetoszu wszystko chodzi normalnie, ale na Ami opóźnienie po naciśnięciu klawisza wynosi ok. 5 lub nawet więcej sekund, co skutecznie uniemożliwia granie. Co jest tego powodem? Bo problem moim zdaniem leży raczej na grzybie a nie na Amidze choć pewny tego nie jestem. help!

[#2] Re: Kabel null-modem i gry sieciowe na Ami-PC

@Orson, post #1

Zmniejszenie wielkości FiFo dla portu pod XPkiem coś daje?

[#3] Re: Kabel null-modem i gry sieciowe na Ami-PC

@Orson, post #1

Na moj gust ami nie wyrabia. Postaraj sie uruchomic na ami jak najmniej procesow, odpal tylko to co jest Ci potrzebne i porownaj szybkosc dzialania.

[#4] Re: Kabel null-modem i gry sieciowe na Ami-PC

@11MASTEr, post #3

Ciekawe, że podczas zwyczajnego transferu danych pomiędzy Ami i PC obie maszyny dość dobrze współpracują.

Co do gier z początku myślałem, że to wina emulatora, więc zacząłem grzebać w jego ustawieniach (choć niewiele tam do grzebania). Nic oczywiście nie pomogło.
Co ciekawe inne gry (np. ExtremeRacing, Armour Geddon) w ogóle nie działają w trybie sieciowym w konfiguracji Ami-Pc (emulator). Jedynie Gloom (deluxe lub III) zaskoczyły, ale opóźnienie na Ami jest bardzo duże.
Próbowałem też odpalania bes ss lub wywalałem z WBstartup wszystko, co tam siedzi i nic.. bez różnicy.

[#5] Re: Kabel null-modem i gry sieciowe na Ami-PC

@Orson, post #4

Spróbuj zaznaczyć opcję Direct(zakładka Game&I/O ports). Jest ona właśnie przewidziana do emulacji połączeń null-modem w grach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem