[#1] Problem z zasilaczem
Hej wszystkim,

Przydazyl mi sie problem z zasilaczem do amigi 500. Wczoraj grajac na amidze nagle zaczelo mi wyrzucac errory odczytu dyskietki - zresetowalem wiec amige - zbootowala sie gra i nagle na ekranie tytulowym zamrozil sie ekran i muzyka ustala. Po wylaczeniu i wlaczeniu amigi jest ta sekwencja szary ekran, jasniejszy itd - ale nie pokazuje sie rysunek dyskietki z workbenchem, nie slychac tykania stacji dyskow - jak wlozy sie dyskietke to slychac, ze silnik cos proboje robic ale jakby nie mial na tyle energii. Dioda tez nie przechodzi na ten jasniejszy stan. No i z zasilacza zaczelo smierdziec taka siarka. Co moglo sie zepsuc ? To jest taki stary, duzy, ciezki typ zasilacza. Da sie jeszcze go uratowac, czy nastawiac sie na kupno nowego ?

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi :).

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2020 19:12:39 przez Materion
[#2] Re: Problem z zasilaczem

@Materion, post #1

Zapewne kondensatory po stronie wtórnej zakończyły swój żywot. Otwieraj obudowę i pokaż zasilacz w środku.
[#3] Re: Problem z zasilaczem

@Materion, post #1

Jak śmierdzi z zasilacza i nie masz doświadczenia w naprawach, to olej stary zasilacz i kup "nowy" np. Cisco. Będziesz miał spokój na wiele lat. Temat zasilaczy pojawiał się wiele razy na forum. No i chyba najważniejsze, jak cię najdzie chęć jednak rozkręcania, to nie dotykaj palcami tych dużych kondensatorów.
[#4] Re: Problem z zasilaczem

@AD99, post #3

Zapewne dotknie jak wszyscy kiedyś
[#5] Re: Problem z zasilaczem

@AD99, post #3

Jak już nakupisz stadko rożnych "nowych" zasilaczy to wrócisz do lekkiego oryginału z A500 4,5A na 5V i odetchniesz z ulgą ;)
[#6] Re: Problem z zasilaczem

@Arturo, post #5

Oryginalne są proste w naprawię tam nie ma nie wiadomo czego. Prosty układ.
[#7] Re: Problem z zasilaczem

@Arturo, post #5

Mam już stadkook, racja. Mam też oryginalne zasilacze,ale nie mam na nie miejsca, a np. Cisco lub inne są mniejsze i wystarczająco wydajne. Np. Cisco - ten 3A, zasila bezproblemowo moją A500 z HC533, kartą SD, stacją DF0 i DF1 jak potrzeba. Nie ma zwiech, a grzeje się tak samo jak oryginalny zasilacz. A1200 z dyskiem HDD i kartą A1208 też zasila bez problemu. Obecnie mam jeszcze inny zasilacz, ale poprzedni jest wystarczający moim zdaniem do podstawowych rzeczy. No ale co kto woli i kto komu zabroni.
[#8] Re: Problem z zasilaczem

@AD99, post #7

Spoksik. Na tym forum spotkałem się nawet z polecaniem zasilaczy bez -12. Z mojego doświadczenia mogę napisać tylko tyle... jeśli rajcuje Cię oryginał to "de besta" jest lekki oryginał od A500 z parametrami jak napisałem wyżej. Jeśli nie chcesz mieć problemów ze smużeniem, ząbkowaniem na ekranie, dziwnymi akcjami komputera wybierz jak wyżej. Jeśli nie, masz czas, kasę to kolekcjonuj "nowe" zasilacze i odkładaj na półkę.
[#9] Re: Problem z zasilaczem

@yashin, post #2

Tak wyglada w srodku:

[#10] Re: Problem z zasilaczem

@Arturo, post #8

Normalny stary zasilacz plus nowe kondy i żyleta. No ale...
[#11] Re: Problem z zasilaczem

@yashin, post #10

Kondy wyglądają ok to miernik w ręce i sprawdź napięcia na układach.
[#12] Re: Problem z zasilaczem

@yashin, post #11

Przetwornica daje jakiś odgłos?
[#13] Re: Problem z zasilaczem

@Materion, post #1

Setki urządzeń naprawiłem ale nigdy nie spotkałem w zasilaczu amigowym kondzioli do wymiany. Ale może twój przypadek jest inny. Zły kondensator wcale nie musi źle wyglądać. Pomiar a najlepiej podmiana. Ale nie od tego bym zaczął. Najpierw pomiar napięć wyjściowych pod obciążeniem. tj. na załączonej amidze. Najlepiej to zrobić na gnieździe stacji dysków. Wyniki pomiarów powiedzą co zrobić dalej. Jeśli będą za niskie to pomierzył bym sam zasilacz bez amigi, ten ciężki chyba pracuje samodzielnie bez obciążenia - tutaj proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Na zdjęciu które zrobiłeś masz kable opisane +5, GND i +12. Osobiście za wszelką cenę naprawiłbym stary zasilacz. Szukaj fachury w swojej okolicy. Ja w zeszłym miesiącu uzdrowiłem zasilacz do A2000, koszt kilka zł.
[#14] Re: Problem z zasilaczem

@Esio, post #13

Byle nie wymienił kondensatorów na jakieś chinczyki za parę zł,bo będzie za rok dwa ta sama historia...
[#15] Re: Problem z zasilaczem

@Esio, post #13

a bez obciążenia ile ma być?

bo znalazłem dziś w piwnicy jakiś stary amigowy zas.
i widzę 15v na linii 12v, domyślam się że tak powinno być?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem