[#1] Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?
Witam,
Tak się dzisiaj wziąłem za czyszczenie jednej z Amig, a konkretnie 600, ktoś w niej napis "AMIGA" potraktował pisakiem, markerem. Po około 20 minutach szorowania w ciepłej wodzie z płynem do naczyń udało mi sie z głębokiej czerni zejsć do niemal białego jak reszta obudowy, ale to jeszcze nie to. Ma ktoś jakis pomysł czym jeszcze to potraktować? Próbowałem denaturatem, ale bez efektu. W sumie ani wyszukiwarka forum, ani google nie chcą za bardzo pomóc. Ma ktoś jakis patent na take rzeczy? Bo jakby nie było kilka popisanych sprzętów jeszcze mam, a teraz chwila wolnego, więc postanowiłem się za to zabrać.

Z góry dzięki za wszelkie porady i pomysły!

Pozdro
[#2] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #1

WD40? Polać, zostawić na 15minut i zetrzeć.
[#3] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #1

Ja przed wybielaniem takie miejsca potraktowałem - i teraz uwaga, w Niemcach się to zowie Spezial-Benzin. Nie chcę czegoś spitolić, ale chyba to to samo, co u nas w Polsce benzyna ekstrakcyjna. Pomaga też potraktowanie silnie stężonym alkoholem izopropanolem 99.9%. NIGDY w życiu nie użyj czegoś z acetonem jak zmywacz do paznokci, nigdy, rozpuszcza plastik i pozostawia nieusuwalne smugi i co za tym idzie - wielki smuteczek.
[#4] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #1

IPA
[#5] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #1

Możesz też spróbować zmywaczem do paznokci ale bez acetonu. Jak będziesz próbował jakieś chemikalia to spróbuj najpierw na nie wielkiej powierzchni np. klapki od spodu.
[#6] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #1

Ja mogę ci polecić CX80 label remover, jest to preparat do usuwania naklejek i śladów po markerach.
[#7] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@lopezpb, post #6

Cifem powinno zejść.
[#8] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@zorkadar, post #7

Cifem może i zejdzie , ale nie polecam. Faktura powierzchni przy pocieraniu zmieni się z chropowatej na gładką.
[#9] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@JakubH, post #8

Benzyna ekstrakcyjna jest chyba najbezpieczniejsza.
[#10] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@mikecios, post #9

Benzyna ekstrakcyjna fajnie czyści plastik nawet z trudno usuwalnych klejów np. po taśmie do kartonu itp. po wyczyszczeniu nie widać, że coś było naklejone (po za odbarwieniami wynikającymi z innego dopływu światła). Z rozpuszczaniem klejów z etykiet radzi sobie trochę gorzej - dłużej rozpuszcza. Co do śladów po markerach to nie miałem okazji usuwać, jeden ciekawy przypadek miałem kiedy na monitorze CRT ktoś na szarej ramce markerem "zanotował hasło do BIOS"
[#11] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@Adinfo, post #10

To zależy od markera/pisaka. Poczytaj co tam jest czynnikiem stosowanym w pisaku do rozprowadzania koloru i tym usuwaj ślady.
[#12] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@Stoopi, post #11

Tylko że wiesz, markerem ktoś pobazgrał 20 lat temu - trudno znaleźć teraz ten konkretny mazak
[#13] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@lopezpb, post #6

No więc tak, udało się doczyścić idealnie, może komuś moja wypowiedź pomoże.
WD40 - bez efektu, nadal pozostał taki jakby bardzo wyblakły czarny, niemal jasno szary
CX80 Label Remover - bez efektu
IPA - to był strzał w 10, kupiłem IPA w sprayu i po problemie, co wiecej obyło się bez szorowania w słabo dostępnych miejscach, poprostu zaaplikowałem IPA, odczekałem kilka minut, wydmychałem wszystko sprężonym powietrzem i gotowe, obudowa jak nowa .
[#14] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #13

Ciekawe co zawiera ten CX80 Label Remover... usiłowałem znaleźć w karcie charakterystyki, ale skład jest słodka tajemnicą producenta. Dosyć wysoka temperatura wrzenia sugeruje naftę, czyli to co jest podstawowym składnikiem WD-40.
Skoro zeszło po IPA, a nie pod wpływem nafty, to zapewne pomalowane było jakimś tanim alkoholowym pisakiem niezmywalnym...
Z innej strony ciekawe, że aceton tak źle działa na amiobudowy. Muszę z ciekawości sprawdzić (oczywiście od wewnętrznej strony) :)
[#15] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@wali7, post #14

CX80 w sumie pachnie bardzo podobnie do WD40, więc pewnie skład bardzo podobny. Ja co prawda jeszcze nie trafiłem markera którego by nie zmył, ale pewnie to kwestia "markera" ;)
[#16] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #1

Zwykły marker permanentny pomaluj markerem do białych tablic i wytrzyj "magiczną gąbką" (ze 4pln w każdym sklepie z chemią gospodarczą. Nie powinno być śladu. OK
[#17] Re: Czyszczenie obudowy - jakis patent na pisak/marker?

@KoLi, post #13

Podaj zdjęcie tej ipy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem