kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 i Blizzard 1260 - Co to się stanęło ??? ;)
Siema. Mam pytanko. Zdarzyło się mi to już dwa razy i nie wiem czy się martwić o HDD czy to jakiś proces systemu ?Po którymś tam z miękkich restartów, miałem sytuację gdzie po uruchomieniu się Workbench 3.1.4 nadal mielił dyskiem przez jakieś 10 minut. Wpływało to na pracę pod systemem - zamulał strasznie ! Co najdziwniejsze ? Zniknęło mi 16MB fastu z 64MB ... Po 10 minutach dysk przestał mielić i fast wrócił do normy.
Ktoś coś ? Pozdrawiam !
[#2] Re: Amiga 1200 i Blizzard 1260 - Co to się stanęło ??? ;)

@Marecheck, post #1

Prawdopodobnie nastąpiła walidacja dysku. Przeskanuj dysk programem quarterback tools.
Możesz też zmienić system plików na nowszy który nie powinien doprowadzać do takich sytuacji.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 08:30:23 przez amikoksu
[#3] Re: Amiga 1200 i Blizzard 1260 - Co to się stanęło ??? ;)

@Marecheck, post #1

To może być coś podobnego jak u mnie było - po restarcie Amiga działała bardzo wolno bo mi się coś zwiesiło - guru - spowodowane prawdopodobnie kontaktem taśmy z dysku hdd. Przy kolejnym uruchomieniu Amigi dysk był w trybie walidacji - do czasu zakończenia tej walidacji Amiga bardzo wolno pracowała, potem wszystko wróciło do normy. U Ciebie wydarzyło się coś podobnego. Akurat z kartami 060 niewiele miałem do czynienia, ale wygląda to na podobny przypadek. Co go spowodowało to już inna kwestia - na początek sprawdziłbym przy wyłączonej Amidze wszystkie przewody, złącza/kontakty itp. i potem odpalił Amigę normalnie - obserwował czy to się powtórzy.

Za długo pisałem wypociny i kolega mnie uprzedził z wypowiedzią

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 08:32:09 przez Adinfo
[#4] Re: Amiga 1200 i Blizzard 1260 - Co to się stanęło ??? ;)

@Marecheck, post #1

Skoro zniknęło 16 MB fast ram to Podejżewam styki SIMM.
Przeczyść je i załóż ponownie. Może to nie główny powód, ale przy walidacji chyba nie znika ram.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem