[#1] Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD
Eksperymentuję z wieloma dyskami RAD jednoczesnie, o różnych wielkościach, i w pewnym momencie sięgnąłem do "literatury fachowej".
I zgłupiałem. Jak prawidłowo ustawić mountlistę dla kolejnych RADów?
Wydawało mi się, że wystarczy pilnować żeby mountlisty miały różne unit (kolejno 0, 1, 2 itd), a ich wielkość to pochodna parametrów LowCyl, HighCyl, Surfaces i BlocksPerTracks.
I każdy RAD (unit) ma te parametry niezależne, tzn kazdy może miec LowCyl=0 i takie HighCyl jakie potrzebuje, i nie trzeba korelować tych wartości pomiędzy RADami.

Z tekstu jednak wynika że trzeba, dlaczego? Ma to swoje uzasadnienie, czy to kolejny błąd (w bardzo dobrej mimo wszystko) książce AmigaDos M. Pampucha?

[#2] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@vojo, post #1

Wystarczy zmienić tylko UNIT na kolejny.
Żadne inne manipulacje nie są potrzebne.
Pamiętać należy, że aby te dodatkowe RADy pokazały się nalezy się je "aktywować", odwołując się do nich.
np.
CD RAD1:. itd
[#3] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@Norbert, post #2

No tak mi się tez wydawało, że unit wystarczy, w końcu tak też jest np w trackdisk.device.

A aktywację można zautomatyzować, wystarczy w mountliście wpis:
Activate = 1
[#4] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@vojo, post #1

Witam.
Rad 1
Unit=0
LowCyl=0
HighCyl= dobieramy dla pojemności jaką chcemy

Rad 2
Unit=1
LowCyl= tu dajemy HighCyl Rad-a 1 + 1
HighCyl= LowCyl Rad-a2 + wielkość Rad-a 2

i tak dalej ...
Jak chcesz Rad w pamięci Fast to użyj FastRad z amiNet-u.
Podobnie można podzielić dyskietkę na partycje.
Pozdrawiam.
[#5] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@ted, post #4

Nie trzeba kombinacji z lowcyl i highcyl z poprzedniego RAD.
Wystarczy zmienić UNIT.
[#6] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@Norbert, post #5

Witam.
Testowałeś coś takiego?
Z wielu RAD-ów wprawdzie nie robiłem, ale dyskietkę dzieliłem na partycje.
Trzeba będzie sprawdzić czy modyfikując dane w jednym nie niszczy się dane w innych.
Jestem dalej przekonany że trzeba ustawić te LowCyl i HighCyl.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2020 21:07:05 przez ted
[#7] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@ted, post #6

Ja robiłem po kilka rad-ów wielkości dyskietki. Zawsze wykorzystana była pamięć fast i nie trzeba było ich aktywować. Po chwili była ikonka na blacie Workbencha. Zmianiałem tylko unit dla każdej kolejnej mountlisty/dyskietki. Uruchamiam je z ikon i przypisanych im skryptów.
[#8] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@ted, post #6

Ja testowałem, oba sposoby działają.
Z tym że metoda z modyfikacją 1 nie jest sprzeczna z 2, wygląda że dla ramdrive.device ważna jest ilość ilość ścieżek, (a nie ich numeracja) i unit.
W obu przypadkach działa też tworzenie "gęstych" RADów, czyli takich które mają 22 sektory na ścieżkę, zamiast 11. Można utworzyć też jeden rzadki i jeden gęsty, gdyby ramdrive wymagał kontynuacji numeracji low/hi cyl, to różna ilość sektorów na ścieżkę na pewno spowodowała by kłopoty.

Reasumując - wystarczy modyfikować Unit, reszta jest niezależna.

Aaaa, niewykluczone, że można założyć więcej niż jeden RAD na tym samym unicie, i wtedy faktycznie żeby to działało to trzeba pokombinować z low/hi cyl, ale wtedy pewnie oba Rady muszą mieć ta samą wartość dla Surfaces i SectorsaPerTrack. Wtedy robi się jakby partycje na jednym RADzie. Do potestowania.
[#9] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@vojo, post #8

Po teście: 2 RADy na jednym unicie z różnymi low/hi cyl nie działają.
[#10] Re: Drugi (i trzeci, czwarty...) RAD

@vojo, post #9

Skutkiem ubocznym tej zabawy jest mały programik radinfo - to komenda CLI, która wyszukuje w systemie wszystkie RAD dyski i drukuje na konsoli informacje o nich.
Może się komuś przyda, bo niestety system nie zapewnia tych informacji, nie znalazłem tez nic podobnego na Aminecie (a pewnie gdzieś jest).

Źródło w E załączone do archiwum.

Link do pobrania archiwum:
radinfo.lha
(poszło też na Aminet)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem