kategoria: A1200
[#1] FastATA - instalacja...
Jakiś czas temu kupiłem FastATA, a że teraz mam trochę więcej czasu postanowiłem podpiąć ją do Amigi.
Odnośnie tego mam pytania:
- czy muszę partycjonować dysk od nowa pod FA, czy mój dotychczasowy dysk będzie działał i nie będę musiał nic kombinować?
- z tego co wyczytałem FA generuje czy ma wbudowany w driver swój scsi.device, czy lepiej użyć innego czy lepiej pozostać przy tym z FA?
[#2] Re: FastATA - instalacja...

@AmiClassic, post #1

musisz użyć
ATA3.driver

możesz uczyć dyskietki instalacyjnej .
Lub wpisać ręcznie w ss
C:ATA3.driver QUIET

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2020 15:05:25 przez Dorian3d
[#3] Re: FastATA - instalacja...

@Dorian3d, post #2

FA już wsadzone, drivery zainstalowane i teraz problem, nie widzi 4 partycji:

Ponieważ mam na nich pliki, co zrobić aby nie trzeba było ich formatować i żeby FA je
'zobaczył' ?
[#4] Re: FastATA - instalacja...

@AmiClassic, post #3

Bez drivera, FA działa jak standardowy IDE.

Uruchom Amigę z s-s z przed instalacji FA i jeśli nadal będzie problem to winę moze ponosić zły kontakt FastAta - płyta główna Amigi.

Możesz też odłączyć FA i zobaczyć czy wtedy partycje będą widoczne.
Jakiej wielkości to dysk, jakie partycje ?
[#5] Re: FastATA - instalacja...

@AmiClassic, post #3

.

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2020 17:46:22 przez JakubH
[#6] Re: FastATA - instalacja...

@AmiClassic, post #3

umie ten sterownik nazywa się tak ATA3
a u ciebie może inaczej .
a ile pokazuje w sys info prędkości
[#7] Re: FastATA - instalacja...

@AmiClassic, post #3

Sprawdź w preferencjach FA czy nie ma przypadkiem włączonego trybu SPLIT. Nie wiem czy wszystkie drivery FA tak robią ale niektóre włączały ten tryb defaultowo dla dysków powyżej iluś tam giga (chyba 4GB) dzieląc jeden duży fizyczny dysk na odpowiednią ilość mniejszych dysków widzianych w systemie jako osobne dyski. Jeśli masz dysk o pojemności powyżej 4GB i ci wcześniej, bez FA, działał to driver mógł tak zrobić i wszystkie partycje leżące powyżej tej granicy mogą być nie widoczne.
[#8] Re: FastATA - instalacja...

@dolek, post #7

Dysk 40GB, partycje 450MB, 6,5GB, 7,5GB, 13GB, 4,5GB i ~3GB, wszystkie PFS.
Bez drivera FA w s-s też nie widzi tych 4 partycji.

Pozostaje chyba wyjąć FA, ale znowu przekładać ROM'y to aż mam gęsią skórkę, chociaż w razie awarii mam gdzieś Kicka 3.0.

SysInfo pokazuje 2,5 bez FA i 6,6 z FA.

W prefsach jest ustawione tak:

[#9] Re: FastATA - instalacja...

@AmiClassic, post #8

Ustawienie w preferencjach masz NOSPLIT więc tu jest dobrze. Dirver od FA powinien załadować nowe scsi.device, może tego z jakiegoś powodu nie robi albo ss ładuje ci inne scsi.device. Możesz to sprawdzić komendą w CLI "version scsi.device". Powinno być chyba coś ponad 50. Ja u siebie dodatkowo podmieniałem jeszcze "filesystem" i "filesystem.resource" na ten z 3.9 ale jak masz PFS to chyba nie ma znaczenia.
[#10] Re: FastATA - instalacja...

@AmiClassic, post #8

SetPatch nie wywala ci tego ATA3.driver? Powinieneś mieć coś takiego w Startup-Sequence:
C:Setpatch SKIPROMUPDATES scsi.device
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem