[#1] A500+ śpiąca królewna :(
Witam wszystkich.

Przejdę od razu do meritum problemu.
Otóż przez dwa miesiące nie włączałem mojej A500+ (choć fizycznie była podpięta do gniazdka przez zasilacz). Częściej pracuje jednak na A1200 stąd tak rzadko włączam A500+. Jakież było moje zdziwienie, gdy moja A500+ nie chciała wystartować. Po włączeniu komputera i przystawki HD + RAM na SCSII, zapalała się zielona dioda i w momencie kiedy miał się pojawić ekran startowy (z obrazkiem stacji dyskietek) znów się A500+ resetowała sygnalizując to przez moment migotaniem diody power - i tak w kółko :/ . Pierwsze co mi przyszło do głowy to problem z SCSII. Wyjąłem rozszerzenie z gniazda, ale to nie pomogło :/ . Następnie przyszła mi na myśl pamięć pod klapką (512KB Chip) - wyjąłem i dalej to samo. Sprawdziłem na innym zasilaczu (tym od A1200) i bez poprawy. Stwierdziłem, że to coś z komputerem :(. Stacja dyskietek nie tyka podczas uruchamiania komputera są tylko ciągłe resety. Zasmucony tym faktem rozebrałem A500+, zdjąłem ekran z blachy i zacząłem analizowac wnętrze. Pierwsze co mi przyszło na myśl to jakiś zaśniedziały styk w jakiś kościach. Wyjąłem więc kostkę z ROM i dużą kostkę na lewo od niej (CPU), przetarłem spirytusem i włożyłem spowrotem. Oczywiście pamiętałem o położeniu kostek w analogiczny sposób jak przed wyjęciem. Uruchomiłem komputer i co się okazało. Dioda Power nie miga, ale za to nadal nie widać ekranu (jest czarny - monitor nie reaguje na włączenie komputera), a stacja dyskietek nadal nie "pyka". Poniżej zamieszczam zdjęcia wnętrza po rozebraniu.
Moje pytanie brzmi: Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Amiga sama się popsuła (niepokalana awaria)? Czy baterię która jest na płycie (ta niebieska na południowy zachód od stacji dyskietek) można wymienić na nową (jest już nie sprawna i pokryta jakimś przeźroczystym paskudztwem (chyba skrystalizowany elektrolit).
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję

Uwaga fotki w wysokiej rozdzielczości - 2288x1712.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/64a6cd6387474e2b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1cffbc27336b5044.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f21dd07d768eb9d0.html

Azzorek

P.S.

Moja Amiga 500+ w konfigu jak w opisie. Rev płyty: 8A.1 .

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 14:17

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 14:18

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 14:20

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 14:33
[#2] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #1

Nie jestem specjalista, ale tego typu baterie mialy tendencje do rozlewania sie pod wplywem czasu, niszczac komputer :(

[#3] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@kutafon, post #2

Tak się stało u mnie z Amigš 2000 :(

Bateria była obok procesora i uszkodziła œcieżki.

Po całym zdarzeniu kolor wyœwietlany na monitorze wskazywał na uszkodzenie procka, czyli właœnie chodziło o zeżarte œcieżki :/

[#4] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Hubez, post #3

Hmmm. Sprawdziłem ten trop, ale pod baterią nie ma nic wylane (na płycie), tylko na samej baterii jest trochę tego paskudztwa. Jak usunąć tą baterię, bo strasznie ciasno siedzi - jak by była zespawana :/ ?

[#5] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #4

Może spróbuj wyciągnąć Agnusa (ten kwadratowy chip w obudowie PLCC) i go przeczyścić. oczywiście cała operacja musi być wykonana bardzo delikatnie (tzn. samo wyjmowanie), zielony ekran to zazwyczaj objaw problemów z pamięcią lub Agnusem.
[#6] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@abcdef, post #5

Zaraz spróbuję, ale u mnie nie ma zielonego ekranu :(. Oj chyba zacznę się rozglądać za płytą główną do A500+ :(.

Pozdrawiam

Azzorek

Edit:

Niestety nie pomogło :(. Kurczę żebym chociaż wiedział co się spierdzieliło :(...

Edit 2:

To ja mam zatem takie pytanie. Czy nie działająca bateria na płycie głównej może powodować takie nie uruchamianie się komputera? Wiem że takie myki były w starszych Macach.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 18:44
[#7] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #1

Ja tak troszke offtopic - tak sobie zrobilem klik na te linki i patrze i patrze... i tak mnie naszlo: bardzo ładna ta plyta - wszystko opisane, czysciutkie. spoko
szkoda tylko ze nie chce ruszyc :(

[#8] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@11MASTEr, post #7

No właśnie nie chce ruszyć. Ja zawsze dbam o sprzęt, a o Amisie szczególnie. Bardzo chciałbym ją wskrzesić :(.

[#9] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #8

Może padł ROM, jeśli masz znajomego amigowca w okolicy to może zobacz czy amiga ruszy pow wymianie ROMu
[#10] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@abcdef, post #9

No właśnie nie mam nikogo takiego :/. Jestem chyba jedynym PPA'menem w Siemianowicach Śląskich :(.
Poszukam jakiejś płytki na Allegro. I od razu pytanko. Czy kickstart 1.3 obsługuje Dyski twarde 810MB na scsii ?

Pozdrawiam

Azzorek

[#11] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #10

Witam!!!
Ja bym tam nie przesadzał! Siemianowice mają ponad 70 000 mieszkańców, więc prawie niemożliwe że jesteś tam jedyny!!! Ja co prawda już tam nie mieszkam, ale mogę służyć pomocą, jeśli wiesz gdzie jest Kaufland!!! Romów z cyklu 1.3 i 2.0 mam kilka pod ręką! Co do sterownika SCSI to jest OLBRZYMIE prawdopodobieństwo, że wszelkie procedury startu z tego urządzenia są zawarte w jego prywatnym romie, więc powinien on być niezależny od wersji romu samej Amigi!!! Przy uruchamianiu Ami spróbuj odłączyć fizycznie przewód klawiatury (wyciągnij wtyczkę z płyty)! Ja miałem dziwne objawy podczas zwarcia we wtyczce klawy A2000.

Dodam jeszcze, że jestem "szczęśliwym" posiadaczem kilku płyt głównych A500 więc możliwa jest podmiana wszystkich Custom Chips i sprawdzenie, który "nawalił"!!!

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 23:03
[#12] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@*y, post #11

O rety stary.., jak mam nie wiedzieć gdzie jest Kaufland :) ? Jasne, jeśli możesz to bym pożyczył ROMy itp. w celu sprawdzenia mojej płytki. Ja mieszkam blisko Max'a (teraz ponownie Albert na Węzłowcu). Pasowałaby mi sobota lub niedziela w tym tygodniu. Będziesz mógł?

Pozdrawiam

Azzorek

[#13] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #6

nie powinna przeszkadzac, jedynie zegar sie bedzie resetowal. przeczysc wszystkie styki scalakow ktore daja sie wyjac, przejedz je delikatnie pilniczkiem do paznokci na przyklad.
[#14] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #12

Hmmm.....

Soboty i niedziele spędzam u siebie na Ligocie, ale w tygodniu jestem w Kauflandzie od 9:00 do 17:15. Jeśli chcesz wpaść to zapraszam!!!
[#15] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@*y, post #14

Dzięki Valwit, spróbuję jutro jak wrócę do domu z pracy ;) .
Co do *y, to mógłbym zajrzeć do Kauflandu w piątek tak na dziewiątą rano, bo na 10.00 muszę być w robocie w Katowicach. A gdzie dokładnie mam się kierować w Kauflandzie? Napisz info na email azzorek@interia.pl .
Z góry dzięki ;)

Pozdrawiam

Azzorek

[#16] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #10

Czy kickstart 1.3 obsługuje Dyski twarde 810MB na scsii ?

to raczej zalezy od kontrolera :)

edit: ehh nie doczytalem, ktos to juz napisal

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 00:45
[#17] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@kutafon, post #16

Z jednej strony w A500+ były chyba 2.04 ROMy (2.05?), 1.3 tylko w zwykłej 500tce i A2000 (ew. CDTV?)
Kick 1.3 chyba w ogóle nie miało procedur związanych z HDD.
Życzę autorowi tematu pomyślnego 'ocucenia królewny' :)
[#18] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@abcdef, post #17

Dzięki za życzenia ;). Niestety wyczyściłem wszystkie kostki i nic :(. Dalej to samo :( :( . Ehhh a tak dbałem o Ami :(. Jednak na niektóre rzeczy nie ma się wpływu :/ . Dziwi mnie jednak mimo wszystko, że komputer nie używany tak po prostu się zepsuł . Przecież miała luksusowe warunki, a może po prostu lubiła brutali.... sam nie wiem :). Pozostaje mi chyba zdiagnozować problem przy pomocy kolegi Amigowca i części z innej Amigi. Kupię chyba inną A500+ ewentualnie A500 (tę ostatnią w jak najlepszym stanie - będzie do kolekcji i podłączę ją do mojego A570, bo stoi ten CDROM nieużywany :).

Pozdrawiam

Azzorek

[#19] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #18

Mam takie pytanko. Czy dysk twardy na SCSI w A500 będzie botował pod kickiem 1.3, czy też muszę zamontować sobie przełącznik kickstartów? Chodzi o to, czy HD który wcześniej postawiłem na Kicku 2.0 na A500+ ruszy po podłączeniu do portu SCSI A500? Jeśli nie, to czy mogę tak postawić ten dysk aby A500 botowała z niego pod kickstartem 1.3.2 ? Dyskietkę instalacyjną do przystawki HD na SCSI mam, zarówno dla 1.3 jak i 2.0 .

Pozdrawiam

Azzorek

[#20] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Azzorek, post #1

Witam!

Prawdopodobnie poszło video - taki uklad w lewym górnym rogu czarny zalany jakby plastikiem niestety trzeba go wylutowac bo nie jest w podstawce.

podmień z jakiejś A500 i po problemie.
Bede wystawiał za chwilę pytę gł. od A500 zimną na allegro i sprawną A500 bez stacji od złotego więc jakby co - masz dawcę :)

[#21] Re: A500+ śpiąca królewna :(

@Rembrand, post #20

Fajnie by bylo gdyby to był tylko układ video. Ja zapobiegawczo kupiłem już A500 w bardzo ładnym stanie :). Tak więc dostęp do moich dyskietek będę miał pod kickstartem 1.3, a A500+ będę mógł teraz na spokojnie diagnozować i doprowadzać do dawnego stanu technicznego (bezawaryjnego). Jestem zainteresowany zakupem płyty głównej od A500+ , oczywiście 100% sprawnej, bo nadal nie wiem co się zepsuło w tej mojej.

Pozdrawiam

Azzorek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem