[#1] a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.
Mam jedna a1200 desktop wraz hdd . Cos mi zaczął system wariować więc wyłączyłem kompa i oblekałem hdd czy nie jest tasiemka luźna . Dotknąłem twardziela i niespodzianka ....on ma chyba z 50 stopni .

Czy to jest normalne i czy właśnie to moz epowodowac wariowanie kompa ( nagle ni stad ni zowąd pojawiły się błędy . Cant read system 78346598 block)

Da się tam wzuć jakieś chłodzenie ? radiator przykleić na twardziela??

Teraz zdjąłem pokrywę z Amigi i hdd stygnie, zobaczymy co będzie dalej .

Benedykt

[#2] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

[#3] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

2,5'' hd niestety bardzo sie grzeja. Nie chce zle prorokowac, ale uwazam ze dysk sie konczy.

[#4] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

Da się tam wzuć jakieś chłodzenie? radiator przykleić na twardziela??

Mozna w srodku umiescic jakis maly wentylator (bardzo maly). Kazdy ruch powietrza w takiej obudowie jest wskazany. Jezeli masz dobre zasilanie, to podlacz wentylatorek 12V do 5V (bedzie cicho pracowal), natomiast jezeli chodzi ci wszystko na "granicy", to lepiej zasil 12V, ale bedzie "niezly halas" robil.
Tak czy inaczej, desktopa trzeba chlodzic, czasami bardziej niz kompa w towerce.
[#5] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

@11MASTEr, post #3

> 2,5'' hd niestety bardzo sie grzeja.

to jakies zabytki...

kupilem hdd 2,5" do Efiki i jestem w szoku :o
dysk po kilku godzinach pracy jest chlodny

Ostatnia modyfikacja: 14.07.07 03:14
[#6] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Acha, bo ja kilka mc-y temy kupilem 60Gb do laptopa i wierz mi grzeje sie jak cholera.

[#7] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

@11MASTEr, post #6

jakiej masz firmy? ja mam hitachi rowniez 60GB.

[#8] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Ciekawe są dyski SAMSUNGA - w programie zarządzającym (jest na stronie Samsunga) można włączyć "wyciszanie" dysku - spada wtedy nieznacznie wydajność (ale na Ami jest to niezauważalne), dysk robi się cichutki i chłodny. Idealny do Amigi - tylko trzeba PC, żeby program zadziałał. :(
[#9] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

@APC74, post #8

Ostatnia modyfikacja: 15.07.07 22:24
[#10] Re: a1200 + hdd2,5 cala + nadmiar temperatury.

Chciałem odkopać ten watek z jednego powodu . Hdd poleżał sobie dwa tygodnie . Byłem pewny ,że umarł . Wczoraj go włączam i działa jak nowy......Czy twarde dyski 25 cala trzeba co jakiś czas zimować??

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem