[#1] gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada
Witam, wlasnie wpadl mi w rece dysk 2,5 cala 4,3 gb w super stanie, pomyslalem ze wyjme karte cf (1gb) z ami 1200 i wrzuce tam tego twardziela a karte wstawie do swiezo zakupionej ami 600-z a600 bede korzystal sporadycznie co mysle znacznie przedluzy jej zycie (karcie). Pamietam jednak ze standartowy kontroler czy tez moze scsi.device nie obsluzy dysku powyzej 4 gb. Co byscie doradzali, uzyc tylko 4gb (czy nie bedzie sie mimo to cos mieszac w systemie?) czy zrobic cos innego? Zalezy mi tylko na tym zeby to dzialalo ok, jesli moge bez przeszkod korzystac z tylko 4 gb to ok.

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 19:04
[#2] Re: gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada

@dritt, post #1

0,3GB to zadna strata, 4GB styknie. jak teraz widzisz caly dysk to reszte 0,3GB na partycje >4GB mozna pozniej dorobic na nowym scsi.device z NSD i bedzie np pod backup.

[#3] Re: gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

To nawet jest mniej niz 0.3 GB bo wielkość dysku przeliczana przez producenta nie przez 1024 tylko 1000.
4GB bedzie widziane pod Hdtoolboxem
[#4] Re: gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada

@dritt, post #1

Też mam dysk o takiej pojemności (wprawdzie 3,5" ale to bez znaczenie). Działa bez problemów. Na standardowym systemie zapisu stracisz z niego ok. 200MB. Jeżeli chcesz wykorzystać te "dodakowe" MB to z Aminetu możesz pobrać łatkę na FFS (disk/misc/ffstd64.lha) rozszerzającą jego możliwości.
[#5] Re: gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada

@Norbert, post #3

Ok dzieki za szybka odpowiedz, interesuje mnie jeszcze to czy zdazaja sie jakies problemy z takimi dyskami nawet jesli partycje sa ustawione max. na 4 gb? Ktos ma doswiadczenie? Chce przegrac wszystko z karty, troche tego jest, kupa ustawiania wb itp., nie chcialbym tego stracic.

[#6] Re: gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada

@dritt, post #5

Ty chcesz wszystko na jedną partycję ładować? Podziel ten dysk chociaż na 2. Jedna mała na system (i ewentualnie programy użytkowe) i reszta przestrzeni dysku dla drugiej partycji (dane itd.).

EDIT: Jak podzielisz 4GB dysk na partycje po 4GB - to dużo tych partycji nie założysz ;) Jeżeli koniecznie uprzesz się na 1 partycję na całym dysku to tylko pamiętaj, żeby w programie do formatowania włączyć opcję Icons (porada za Magazynem Amiga - ja nigdy nie zakładałem takiej partycji)

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 19:58
[#7] Re: gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada

@APC74, post #6

Nie nie lacznie mialy by miec 4gb. Czyli jesli zaloze dysk np: 12gb to po zalozeniu partycji na lacza pojemnosc nie wicej niz 4 gb wszytkop bedzie ok?

[#8] Re: gola ami 1200 i dysk powyzej 4gb - szybka rada

@dritt, post #7

A, no to Cię nie zrozumiałem. Jeżeli nie przekroczysz 4Gb to powinno być OK. Ale skoro będziesz podpinał dysk większy niż 4GB to może warto zainteresować się nowszą wersją systemu (3.5, 3.9) - tam takich problemów nie ma. Albo, skoro chcesz pozostać przy OS3.0/3.1, zamontować dysk za pomocą Smart File Systemu:

http://strohmayer.org/sfs/

Wykorzystasz w ten sposób całą przestrzeń dysku.

EDIT: Przy dużych dyskach starsze wersje HDToolBoxa wariują podając np. ujemną wartość rozmiaru dysku.

Ostatnia modyfikacja: 17.07.07 08:04
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem