[#1] Stawianie systemu - problem z HDTool
Cześć.

Mam problem. Ściągnąłem z aminetu hdtool do instalacji hdd i mam problem żeby to zgrać w taki sposób, żeby ami widziała. Rozpakowałem i próbowałem nagrać na dyskietkę dd, ale XP chce formata dyskietki, jak już wgrałem na dyskietkę hd i nawet za drugim podejściem zalepiłem dziurkę (drugą), to cross dos widzi dyskietkę , ale jej nie czyta . Pojawia się ikona cross dos????. Co zrobić z tym fantem?
[#2] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@ender, post #1

Sformatuj na Ami jako piecową rzadką. WinXP widzi takie dyskietki bez problemów. W programie do formatowania odznacz wszystkie opcje.
[#3] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@ender, post #1

Musisz zrobić to pod Amigą, gdyż WinXP nie formatuje rzadkich dyskietek, a pod Amigą 1200 nie zobaczysz gęstych (chyba, że masz taką dokupioną stację). Jeśli kupiłeś obecnie dyskietkę, to na pewno jest gęsta, więc zaklej otworek. Amiga tego nie zobaczy, ale jeśli nie zakleisz to windows bedzie chciał ją przeformatować na gęstą - a tej nie zobaczy Amiga.

[#4] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@AS, post #3

Gwoli ścisłości - da się sformatować pod WinXP dyskietkę na rzadko (z linii komend), ale mimo wszystko lepiej zrobić to na Ami - przynajmniej wiesz, czy dyskietka nie jest uszkodzona co WinXP zdarza się przeoczyć w trakcie formatowania.
[#5] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@APC74, post #4

No tak, ale jak ktoś się pyta o podstawowe rzeczy, to na pewno zna linie komend w windowsie :D

[#6] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@AS, post #5

Zrobiłem tak jak radziliście. Niestety mimo że dyskietka jest sformatowana jako pecetowa rzadka, to XP chce ją formatować lub jak zaklejam dziurkę to mieli i zawiesza kompa. Dolinka totalna. Tak sie zastanawiam, bo mam twardziela z w95 (stary), tam chyba była opcja formatowania w kilku standardach (chyba nawet mac). Może uruchomić i spróbować starszą wersją genialnego systemu. Może ktoś się zlituje i mi podeśle dysk install lub HdToolInstall. Sam już nie wiem. :(
[#7] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@ender, post #6

1. Zaklej obydwa okienka w dyskietce;
2. Zamontuj urządzenie PC0 na Ami;
3. Włóż dyskietkę;
4. Kliknij lewym klawiszem myszki na ikonce PC0;????;
5. Z górnego menu Icons wybierz Format Disk;
6. W okienku, które się pojawi odznacz wszystkie opcje (checkboxy przy Icons itd. mają być puste);
7. Kliknij na guziku Format;
8. Po udanym zakończeniu formatowania (zwróć uwagę, czy na pewno się sformatowała, czy też program przerwał formatowanie, bo dyskietka była uszkodzona), wyjmij dyskietkę z Ami i wsadź do PC;
9. Nagraj dane.

Będę w okolicach poczty w przyszły poniedziałek (2007-07-23). Wcześniej nie dam rady wysłać dyskietki (w razie, gdyby była nadal potrzebna).

Ostatnia modyfikacja: 17.07.07 13:50
[#8] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@ender, post #6

jak piec muli sie przy dyskietce to znaczy ze nie jest sformatowana pod pieca, Upewnij sie czy na pewno sformatowales pod pc0

[#9] Re: Stawianie systemu - problem z HDTool

@ender, post #6

Sformatuj pod XP za pomocą:

format a: /T:80 /N:9

Gdzie: T - to ilość ścieżek, N - ilość sektorów na ścieżce
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem