kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Octagon CDTV-RA
Witam

kupiłem na portalu Allegro w/w kartę czyli wkładana w gniazdo procesora ,ma mieć 8MB Ran Fast no i ma gniazdo IDE czyli ATA ,czy ktoś z was miał do czynienia z tą kartą ,próbuję ją zmusić do współpracy z amisią ale bez skutku,używam standardowy kabel IDE i do tego przejściówka z 3.5 na 2.5 " czy muszę mieć specjalne kable itp do tego cuda ?

pozdrawiam
[#2] Re: Octagon CDTV-RA

@bilbo, post #1

Potrzebujesz czegoś takiego.
http://aminet.net/package/disk/misc/oktapus
[#3] Re: Octagon CDTV-RA

@bilbo, post #1

daj linka do aukcji albo zdjecie, na sieci nie ma nic takiego jak oktagon ra
[#4] Re: Octagon CDTV-RA

@michal_zukowski, post #3

CDTV-RAM-IDE OCTAGON IDE

https://allegro.pl/oferta/cdtv-ram-ide-amiga-500-2000-8mb-ram-octagon-ide-8823859563?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
[#5] Re: Octagon CDTV-RA

@bilbo, post #1

cdtv-ram-ide-amiga-500-2000-8mb-ram-octagon-ide przepraszam ale klawiatura wczoraj zjadła mi literki
[#6] Re: Octagon CDTV-RA

@bilbo, post #5

czy widzie wiecej pamieci, czy masz rom 3.1, czy masz bootromy 2.30? czy masz podlaczone zasilanie do dysku czy opierasz sie na hakowanym zasilaniu z złącza ide? czy słychac ze dysk sie rozkręca? czy sprzedawca zawarł oktagon rom czy oktapussy rom, ewentualnie czy masz zworke do przestawiania na pinie, czy próbowales z wyłączonym bootromem?

ps. ja kupilem za połowę ceny

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2020 23:08:46 przez michal_zukowski
[#7] Re: Octagon CDTV-RA

@bilbo, post #4

projekt tu, opis karty tu.
Miałem taką tartę i w 500 chodziła bez zarzutu.
[#8] Re: Octagon CDTV-RA

@michal_zukowski, post #6

ROM V3.1 Cloanto, to o czym piszesz o boottowaniu, przyznaje się że ciemna magia
Jest gdzieś jakiś manuał? Typowe kable ATA 3.5" mają 39 pinów w złączu,
Gniazdo karty ma 40 pełne, a ty jak masz podłączone?
[#9] Re: Octagon CDTV-RA

@MariuszK, post #7

Fajna zabawka, jakoś mnie ominęły wieści o niej. Zrobiłbym sobie, na Xiliksie, a Xilinksy są fajne :) Nie ma ktoś płytki na sprzedaż?

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2020 02:37:16 przez wali7
[#10] Re: Octagon CDTV-RA

@michal_zukowski, post #6

Hurra
Udało się, dostałem kabel lub taśmę ATA z pełnymi złączami (czyli 40 a nie 39)
Z racji że mam Kickstart_rom Cloanto, czekam na dyskietki 3.1 Cloanto z ich
workbench. Library.
Jako HD służy SD 2GB, jak dogram wszystko do końca to zmienię na większą
Dziękuję kolegom za pomoc i poświęcony czas
Pozdrawiam
Piotr
[#11] Re: Octagon CDTV-RA

@wali7, post #9

To jest jedna z tych kart które Matzemu wyszły tak nie do końca zgodnie z oczekiwaniami.
Karta ma w nazwie CDTV i wymiarowo pasuje do CDTV, ale w trybie CDTV/A570 to z IDE nie zabootujesz, tylko w trybie A500.
Poza tym zgrabna i przyjemna karta, gdzieś tam ją mam.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2020 22:46:33 przez Kilos
[#12] Re: Octagon CDTV-RA

@Kilos, post #11

Oczywiście, że działa bootowanie w trybie CDTV. Wystarczy tylko wypalić sobie bootromy 2.30 z oktapussy. Pisałem o tym na PPA. Jak dla mnie jedynym minusem jest brak obsługi 14mhz.

Moja wersja jest od rj1307 z bezposrednio wstawioną taśmą na płytkę i wyprowadzoną z tyłu konwerterem do CFów. Jedynie zasilanie dałem po swojemu kablem z zasilacza bo coś strzeliło w konwerterze i przestało działać zasilanie z karty.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2020 22:55:42 przez michal_zukowski
[#13] Re: Octagon CDTV-RA

@michal_zukowski, post #12

Ja wiem, że się da i pewnie gdybym nie miał lepszej karty do CDTV to bym sobie polepił rom. Niemniej z założenia nie tak miało być.
[#14] Re: Octagon CDTV-RA

@Kilos, post #13

Hmmm, to wina zwalonego bootromu. Pamięć rom z karty nie jest dołączana do skanowania podczas wyszukiwania urządzeń do bootowania. Jak kiedyś Cloanto wypuści źródła systemu to będzie można zrobić fixa.

Btw. Oryginalny Rom Cloanto to średni pomysł, lepiej polepić własny z wywalonym scsi.device, cardresem etc. (niepotrzebny dla CDTV) i wstawionym workbench.library. Bo będzie problem ze startowaniem płytek systemowych jak nie beda mialy workbench.library.
[#15] Re: Octagon CDTV-RA

@michal_zukowski, post #14

No tak właśnie jest.
Oryginalnego ROMu to ja chyba nie mam już w żadnym komputerze. W CDTV tak jak i w reszcie mam 1MB custom ROM.
[#16] Re: Octagon CDTV-RA

@Kilos, post #11

Moja konfiguracja karty, procek 68010, bez żadnych zworek, pełny kabel 3 z ATA po 40 pinow
Adapter IDE na SD kupiony na Allegro, karta została przygotowana w WinUAE,
Gdy próbuję uruchomić niektóre narzędzia czy z Prefs to komunikat
Reboot, biorąc pod uwagę że mam ROM 3.x Cloanto muszę poczekać
Na dyskietki od Cloanto wtedy będę mógł pochwalić się ze mam sprawną
Zgodnie z moimi oczekiwaniami Amisię 500,konfiguracja pamięci pokazuje
1700z goszami czyli chip a fast niecałe 8 MB.
[#17] Re: Octagon CDTV-RA

@Kilos, post #11

Dzięki za informacje. Na szczęście nie mam CDTV, za to mam kilka pięćsetek, i ze dwie bym wyposażył w tę zabawkę :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem