[#1] CDTV i HDD
Jak rozbierałem CDTV, zauważyłem że napęd jest podłączony przez taśmę IDE i teraz nasunęło mi się pytanie, czy to jest ide. Chciałbym do tego podłączyć HDD zamiast cdroma, a z tyłu zamontować przełącznik: "CD", "HDD"( na jednej taśmie 2 urządzenia na "Master" i przełącznik zasilanie, przełącznik będzie przekierowywał prąd do odpowiedniego urządzenia, na tej samej zasadzie działa u mnie przełącznik systemów w pc)

[#2] Re: CDTV i HDD

@arti4-92, post #1

marzyciel

[#3] Re: CDTV i HDD

@arti4-92, post #1

Nie da się. Ale możesz dokupić sterownik dysku firmy Toms i podłączyć. Tylko szukaj ze sterownikami, bo nie zobaczysz dysku w CDTV.

[#4] Re: CDTV i HDD

@ZimA, post #2

Pomarzyć zawsze można xD, podłącze jeszcze ten napęd do pc i zobaczę co się stanie xD

[#5] Re: CDTV i HDD

@arti4-92, post #4

Poczytaj, czy na pewno jest to Ide, bo spalisz sobie CD-ROM, a takiego nie łatwo dokupić (ech, właściwie Ci odpowiedziałem, ale poczytaj).

[#6] Re: CDTV i HDD

@AS, post #5

właśnie skanuje neta w poszukiwaniu tego, a morze podłącze jakiegoś niepotrzebnego cdroma od pc do amigi, zobaczę czy jest to ide ;)

Edycja: "The CDTV-II uses a double speed (330 kB/sec) tray-loading CD-ROM drive, which is connected by a custom (neither SCSI nor ATAPI) Sony interface."

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 21:36

Edycja 2: "1× internal AT IDE 44 pin header"

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 21:39
[#7] Re: CDTV i HDD

@arti4-92, post #6

no wlasnie cdtv II a nie wersja ktora byla sprzedawana

[#8] Re: CDTV i HDD

@ZimA, post #7

A no "The IDE controller's header is mounted on the Flash/IDE module. A 2.5" internal drive bay is located under the floppy drive bay."

Edycja: http://amiga.resource.cx/photos/cdtv2

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 21:48
[#9] Re: CDTV i HDD

@arti4-92, post #1

Przecież CD w CDTV jest podłączone przez okrojony kontroler scsi (chyba).

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 22:14
[#10] Re: CDTV i HDD

@arti4-92, post #8

W CDTV jest "uproszczony" sterownik SCSI. I dlatego że uproszczony nie można do niego podłączyć nic innego oprócz tego CD-ROMu. Dlatego aby podłączyć twardy dysk napisałem, że trzeba dołączyć sterownik dysków np. SCSI firmy Toms. Bywa na Allegro czasmi - trzeba śledzić.
Dlatego napisałem wyżej, że gdybyś podłączył do PeCeta tobyś spalił CD-ROM (albo sterownik na płycie PeCeta), a kupić taki, to niełatwa sprawa.

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 22:18
[#11] Re: CDTV i HDD

@AS, post #10

ale ten dzieciak nie jest do konca normalny (tak mi sie przynajmniej zdaje)

ciagle na cos napalony i tylko by swiat uleprzal

a niech pali se peceta i amige moze sie czegos nauczy

i moze zauwazy ze takie banialuki jakie wymysla to pewnie nie mogly byc przoczone przez innych użytkowników

bye

Ostatnia modyfikacja: 16.07.07 23:05
[#12] Re: CDTV i HDD

@AS, post #10

cdtv nie posiada uproszczonego sterownika scsi, posiada natomiast uklad dmac, który występuje na kartach scsi do amigi. sygnaly z tego ukladu wyprowadzone są na złącze expansion (te z tyłu) amigi cdtv. dlatego sterowniki scsi dla cdtv skladają się tylko z 2 scalaków + paru kondensatorów (+jakies drabinki rezystorów). idąc dalej tym tropem można by bylo spróbować samemu zrobić taki uklad problem jest tylko w braku schematów. moze warto by odezwać się do firm od amigowego sprzętu z prośbą o udostępnienie schematów ich urządzeń

[#13] Re: CDTV i HDD

@ZimA, post #11

może zauważył, ale nie powiedział ;P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem