[#1] Amiga port serial i pararell
Pytania są następujące. Jak często korzystacie z tych portów i do czego ? Czy waszym zdaniem dziś są one potrzebne, czy to już przeżytek i można się bez nich obejść ?
[#2] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #1

Serial:
1) diadnostyka Amigi z wpiętym DiagROM,
2) przenoszenie danych z PC do Amigi - ale to wyłącznie jak nie mam innego wyjścia/innych możliwości,

Parallel:
1) w planie przesyłanie danych z PC do Amigi (np. postawienie FTP na PC) aby nie przekładać ciągle karty CF z adapterem na PCMCIA (przydatne przy małych plikach/małych ilościach danych). Dwa kable gotowe już dawno ale jakoś do tego nie przysiadłem i temat leży.

Związane z powyższym (oba przypadki): przetestowanie amigowych gier, które wykorzystują połączenie szeregowe lub równoległe - granie "przez sieć".
Przez port równoległy przesyłałem kiedyś dane z C64 do Amigi, ale to było dawno temu i nie wiem czy by mi się chciało to drugi raz robić mając w dzisiejszych czasach adaptery do podpięcia stacji z C64 do pieca.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2020 08:49:40 przez Adinfo
[#3] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #1

serial do połączeń null-modem, ja przesyłałem dane PC->Amiga - moduły, mp3 i ADF-y do nagrywania na dyskietki. OK Własnoręcznie skleconym kabelkiem zresztą, o takim, o:

poza tym, zdaje się, można pyjać w Lotusa na dwóch Amigach. (i inne gry, które taki bajer umożliwiają).

pod parallel możesz sobie podpiąć plipboxa i mieć internety. (foto pamiątkowe z testów internetów na plipboxie:

choć nie za szybkie, max co daje pararel to chyba ok. 10kbps. Ale zawsze lepiej niż serial.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2020 09:16:32 przez snajper
[#4] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #1

[#5] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #1

Są jeszcze samplery i digitizery (równoległy) oraz VBS i interfejsy MIDI (szeregowy).

Packet radio i dawne modemy też korzystały z szeregowego. Packeta wciąż nam ale antena nie wytrzymała próby czasu. Kiedyś się łączyłem nawet z jakimś a'la bbs chyba z Görlitz w paśmie CB. VBS też mam ale kasety padły. Nic tylko ,byk odczyt'.

A tak z ciekawości to jaki jest cel wątku?
[#6] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #1

Serial - kabel Null-Modem
Parallel - Drukarka.
[#7] Re: Amiga port serial i pararell

@Hexmage960, post #6

Skanery też chyba z równoległego korzystały.
[#8] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #1

szeregowy: DiagROM
równoległy: DiagROM - ale to baaardzo rzadko, Plipbox
[#9] Re: Amiga port serial i pararell

@MariuszK, post #8

OK. Przekonaliście mnie portów serial i pararell nie wywalam. Okazuje się że są potrzebne mimo że ja jakoś sobie nie potrafię przypomnieć bym używał.
[#10] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #9

Bo Ty jakąś własną płytę główną ITX robisz, nie? Czy pomyliłem osoby/projekty?

Zawsze możesz te porty wystawić na pin headerach które będzie można sobie wyprowadzić na śledziu w dedykowane gniazda. I wtedy nawet serial jako zwykły UART, bez enkoderów RS-232 - zawsze to mniej komponentów na płycie, większość się zadowoli adapterem UART-USB a kto będzie chciał ten podepnie sobie adapter do RSa.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2020 13:23:54 przez teh_KaiN
[#11] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #9

Porty szeregowe mają nawet niektóre nowe komputery produkowane obecnie. Port równoległy też jest używany.

W Amidze jest sporo zastosować - wymienionych tutaj, gdzie wykorzystuje się te porty.

To, że np. kupując smartfona część użytkowników może nie korzystać z transferu zdjęć po USB, to nie znaczy, że smartfon powinien być pozbawiony takiej możliwości, zwłaszcza jak nie ma obsługi karty SD.

Tak samo z Amigą, myślę, że projektanci nie zakładali, że każdy wykorzysta te porty, ale przydawały się do używania popularnyich i mniej, urządzeń współpracujących.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2020 13:29:21 przez pgru2
[#12] Re: Amiga port serial i pararell

@teh_KaiN, post #10

Tak właśnie itx. I zaczęło mi brakować miejsca na płycie, ale spoko dam rade.
[#13] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #12

Zawsze można dać na płycie jakieś gniazdo wielopinowe. Jak ktoś potrzebuje to sobie złącza wepnie...
[#14] Re: Amiga port serial i pararell

@KrisbA, post #1

mas Player
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem