[#31] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@sanjyuubi, post #30

Też mi się wydawało, że 4,9V nie powinno sprawić problemu tym bardziej, że tolerancja w zasilaczach dla tego napięcia to 5%.
Jeśli chodzi o regulację napięcia w zasilaczu to nie mam pojęcia czy się da. Założyłem nowy wątek w tej sprawie może ktoś pomoże.
Myślę, że najprościej, na początek będzie wymienić kondensatory w zasilaczu. Jak to nie pomoże to spróbuję zaadaptować zasilacz ATX (tylko na testy). Regulacja napięcia 5V w zasilaczu może być trudna do wykonania, a znalezienie ewentualnych zimnych lutów jeszcze trudniejsze.
[#32] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #31

W Amidze CDTV jest potencjometr w zasilaczu, który reguluje poziom napięcia na linii 5V, podłączasz miernik i nim kręcisz, jestem ciekaw, czy w zasilaczu od A4000 też taki jest.
[#33] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #31

Jeżeli w Ami masz zasilacz Skynet to napięcie 4,9V jakie masz jest poprawne. W mojej A4000D z tym zasilaczem po wymianie kondensatorów mam 4,92V mierzone na wtyczce molex HDD a w różnych punktach płyty głównej jest w granicach 4,87V. Moja Amiga działa stabilnie a zasilacz jest dość mocno obciążony bo mam w niej cztery karty zorro (bigram+,fastATA,grafikę i muzyczną megamix) poza tym 2xHDD 3,5" i napęd CD. Tak że myślę że to nie będzie problem zasilacza a raczej płyty głównej.
Aha ten zasilacz nie ma potencjometru do regulacji wszystko jest zrobione na sztywno.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 17:22:15 przez Alex
[#34] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Alex, post #33

Dzięki za info. Zdążyłem już rozebrać zasilacz zanim przeczytałem posta ale przy najmniej mam spisane te kondensatory. A patrzyłeś może jakie napięcie daje Ci nieobciążony zasilacz. U mnie jest 5,01V, płyta + doughterboard + CD + SSD + FDD bez kart Z3 daje 4,94V, a z kartami Z3 4,89V. Dziwny objaw daje włożenie płyty do CD, podczas próby odczytu płyty napięcie skacze tak pomiędzy 4,92-4,94V a zasilacz wydaje odgłos jak by "przysiadał" (to chyba wentylator zwalnia).
[#35] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #34

Bez obciążenia nie sprawdzałem a sprawdź napięcie 12V podczas odczytu płyty bo wentylator jak pamiętam jest chyba 12 woltowy może to napięcie Ci wariuje.
[#36] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@Alex, post #35

Zasilacz nieobciążony 11,18V (to dziwne), podpięty do płyty i CD 12,01V a w momencie uruchamiania płyty CD na ułamek sekundy spada do 11,62. Tylko trzeba pamiętać, że mierzone jest miernikiem a nie oscyloskopem więc pomiar krótkotrwałych spadków napięcia raczej jest mało wiarygodny.
[#37] Re: A4000, FastATA, CD-ROM i Fusion

@dolek, post #36

To faktycznie wymień w nim wszystkie elektrolity na pewno poprawi to pracę zasilacza i przynajmniej będziesz jednego pewny i pozbędziesz się prawie 30 letnich kondensatorów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem