[#1] [siec] Amiga i Mac
Czy ktoś próbował spiąć Amigę z Makiem i najnowszym macOS Catalina? Coś mi kurde nie idzie. Włączyłem udostępnianie na maku - działa, bo z innymi komputerami hula. Z Amigą nie.

Jak powszechnie wiadomo, maczek przy udostępnianiu Internetu tworzy wirtualny interfejs z 192.168.2.1. O DHCP można zapomniec z poziomu Amigi ale ustawiłem sobie wszystko na statica i dupcia. Jedyne, co mogę zrobić, to zpingować maczka. Ktoś coś?
[#2] Re: [siec] Amiga i Mac

@_arti, post #1

A FTP działa ?
[#3] Re: [siec] Amiga i Mac

@Norbert, post #2

Nie wiem, powiem szczerze ale chyba FTP pod macOS jest już dawno usunięty - od 3 czy 4 wersji wstecz.

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2020 00:02:25 przez _arti
[#4] Re: [siec] Amiga i Mac

@_arti, post #1

Wylacz firewalla na ami
[#5] Re: [siec] Amiga i Mac

@_arti, post #1

Z macOS dawno wywalili Sambę w wersji 2 i została tylko 3. A AmigaOS/MorphOS chyba jeszcze nie potrafią obsłużyć 3.
Ja z poziomu MorphOS chodzę po dyskach mojego Maca (Catalina) przez lokalny FTP (albo czasem korzystam z NASa w mojej sieci lokalnej). Standardowo faktycznie kilka wersji temu FTP wywalili, bo przy poziomie bezpieczeństwa jaki oferuje obecny macOS, trzymanie FTP byłoby podobno śmieszne. Ale macOS to pod spodem ciągle jest Unix, można sobie doinstalować różne terminalowe "śmieci" i FTP będzie działał.

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2020 00:59:53 przez MDW
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem