[#1] bootowanie z roznych partycji z roznymi OS
Witam

Prosze o podpowiedz, czy da sie tak zrobic zeby bootowac sie z dwoch partycji z dwoma osami?
Chcialem zrobic tak na A500 z k1.3 i 2.0 zeby moc bootowac z hdd os 1.3 i 2.0.
Da sie tak? czym ewentualnie?

Dzieki!

Pozdrawiam

[#2] Re: bootowanie z roznych partycji z roznymi OS

@Rembrand, post #1

na A500

...

A1200. Nie bawic sie. Albo cos porzadnego, albo gry na dyskietki. Wybor nalezy do Ciebie. To juz nie te czasy.
[#3] Re: bootowanie z roznych partycji z roznymi OS

@Andrzej Drozd, post #2

Andrzej Drozd napisał(a):

> na A500
>
> ...
>
> A1200. Nie bawic sie. Albo cos porzadnego, albo gry na
> dyskietki. Wybor nalezy do Ciebie. To juz nie te czasy.

1. Pytanie dotyczylo jak zrobic multiboot, nie tego jaki mam miec sprzet
2. Mam:
- 3xA500 (k1.2, k1.3, k1.3/2.0(1)) w konfiguracji z megaramem, gvp SCSI etc.
- 2xA600 (jedna goła, druga 2MB i HDD, czeka na 630
- 2xA1200 (Elbox 040 i stock 030)
- 1xA2000 (040, SCSI, OPAL VISION)
a to jeszcze nie koniec amigowych zabawek.
Czy juz mieszcze sie w tych czasach? Te czasy to NIESTETY zadna amiga, tylko blacha i troche makowki (chyba juz raczej ipoda:)

Bawie sie Amigami z czytego sentymentu. Bawi mnie upalanie A500 z osprzetem o ktorym jako dzieciak moglem sobie tylko poczytac. Lubie pogrzebac w A2000. A1200 mialem w bardzo dobrych konfiguracjach lata temu - nie kreci mnie az tak strasznie.
Jesli napotykam na problem z ktoras z nich to pytam, bo sa tu madrzejsi ode mnie, patrzac po ilosci Twoich postow mniemam ze tez wiesz nieco wiecej niz ja. Moze wiec pomozesz?

Wybaczcie przynudzanie ale staram sie nie trollowac. Jak mam pytanie to pytam. Jak bede chcial rady jaka amige kupic - tez spytam.
Na razie pytam o multiboot w Amidze. Da sie czy sie nie da sie? Np DH0: na 1,3 a DH1: na 2.0 chocby z opcją ręcznego wyboru w early boot menu?

[#4] Re: bootowanie z roznych partycji z roznymi OS

@Rembrand, post #1

Nie wiem, jak z A500, ale A1200 bez problemu obsługuje wybór partycji bootowania.
W HDToolBoxie ustawiasz "Bootable" dla wszystkich partycji, z których będziesz chciał startować systemy. W Early Startup wybierasz partycję, z której chcesz uruchomić system.
Jeżeli wszystkie bootowalne partycje mają ten sam priorytet bootowania (domyślnie 0 ) to gdy nie wybierzesz żadnej (nie wejdziesz do Early Startup) to Ami wystartuje z pierwszej bootowalnej partycji dysku, który się szybciej zgłosi w systemie. W przypadku posiadania jednego dysku, lub kilku dysków ale wszystkie partycje bootowalne na jednym - uruchomi się z DH0. W przypadku, gdy partycje bootowalne znajdują się na różnych dyskach, wtedy odpali się z szybszego dysku. Jeżeli partycje bootowalne są na kilku dyskach, ale takiej samej prędkości to zazwyczaj odpala się z dysku Primary Slave.
[#5] Re: bootowanie z roznych partycji z roznymi OS

@Rembrand, post #3

Rembrand napisał(a):

> Na razie pytam o multiboot w Amidze. Da sie czy sie nie da sie?
> Np DH0: na 1,3 a DH1: na 2.0 chocby z opcją ręcznego wyboru w
> early boot menu?

W A1200 uzywalem bootctrl z Aminetu ktory pozwalal na wymuszenie z jakiego dysku (partycji) ma sie uruchomic Amiga po resecie.
Jesli to nie bedzie Ci odpowiadac do mozna dopisac skrypt ktory w zaleznosci w jakim kickstarcie uruchomiona jest Amiga, taki uruchomi Workbench. Mozna tez zrobić opcję recznego wyboru.
[#6] Re: bootowanie z roznych partycji z roznymi OS

@Norbert, post #5

Bardzo dawno temu korzystałem z mutliboot na 1.3 i dysku SCSI - za pomocą skryptu. Teraz nie pamietam szczegółów, ale nie było to strasznie trudne i jakoś skomlikowane - miałem 1 partycje boot i drugą na którą wskazywałem przypisy (np. najpierw assign L: dismount a potem assign L: dh2:system2/L), to co sie miało uruchomić wybierałem podczas startu (w startup-sequence).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem