kategoria: A500
[#1] A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.
Witam,

Niestety zespułem Amigę, tj. chyba coś z kontrolerem zewnętrznej stacji się wydarzyło.
Od początku:

Mam A500, z przełącznikami do RAM oraz przełącznikiem DF1/DF0, by gotek'a odpalać z zewnętrznej stacji jako DF0, wszystko ładnie śmigało, ale podczas pracy Amigi, gdy chciałem ją przesunąć, niechcący niestety ruszyłem przełącznik rozszerzenia RAM (czyli podczas pracy amigi odłączyłem rozszerzenie), no i od tego momentu niestety zewnętrzna stacja (ustawiona jako DF0) nie działa...

Stacja DF0, działa, można z niej uruchamiać
Stacja zewnętrzna która była podpięta, w której mam Gotek'a - działa, podpinałem do drugiej Amigi 500+ i z nią wsio ok.

Teraz pytanie, co mogło się uwalić podczas niefortunnego odłączenia rozszerzenia RAM w trakcie pracy Amigi. Który układ za kontrolę External Port odpowiada? Paula? - Gdzie i jak szukać przyczyny, co w pierwszej kolejności sprawdzić.

/pozdrawiam
/Mell o'Deque aka (Contriver)

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2020 22:57:42 przez contriver
[#2] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@contriver, post #1

Obsługa sygnałów stacji jest rozdzielona między Paula i CIA, trudno powiedzieć nie wiedząc, czego brakuje na tym porcie (nie tyka, nie reaguje na dyskietkę, nie jest wykrywana w bootmenu, może brak sygnału włączenia silnika, bootselector i wiele innych). wyłączenie RAMu przełącznikiem podczas pracy powinno doprowadzić jedynie do zawieszenia Amigi, a nie uszkodzenia. Swoją drogą, to trochę dziwny sposóob konstruowania rozszerzeń pamięci, które można wyłączyć na żywo.
[#3] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@contriver, post #1

Niestety zdarza się. Ja, mimo że tysiące razy obiecywałem sobie przed podłączeniem gruntownie sprawdzić peryferia (w moim wypadku zewnętrzną stację dyskietek), postanowiłem w pośpiechu sprawdzić "tę-toż" zewnętrzną stację, podłączając ją do mojej A500. Efekt, pstryknięcie jak z kapiszona i trochę smrodu spalenizny. Wystrzelił układ CIA-A, pozostawiając niewielkie nadpalone pęknięcie w środku chipa. Po włączeniu Amigi ekran był czarny, ale wymiana tego jednego CIA przywróciła jej życie. Jeśli masz na podmianę, sprawdź oba CIA (A i B), one odpowiadają za peryferia.
[#4] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@Michciu, post #3

Jutro będę rozbierał i analizował, dobrze, że ogólnie Amiga działa, da sie z DF0 odpalać itp itd. Zewnętrzna stacja z gotekiem przeżyła. (zawsze jest plan B, by goteka podpiąć zamiast wewnętrznej stacji, ale to takie słabe rozwiązanie, wolę goteka mieć w obudowie zew. stacji)

Jutro będę walczył, no cóż niefart chciał, by ten przełącznik lekko chodził, wystarczyła chwila nieuwagi i jebuo. Miernik w dłoń i będziemy jutro analizować.

niestety układów w zapasie nie mam, mam tylko drugą Ami 500+, ale nie będę od niej pożyczał części bo za duży sentyment do niej mam ;) za dużo utwórów się na niej zrobiło, by służyła jako dawca części ;) - Już szybciej drugą A500 na części zakupię ;)
[#5] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@sanjyuubi, post #2

To będę sprawdzał, bo ta Amiga500 v1.3, to taki mój zapas, by nie męczyć A500+, nie ja montowałem te przełączniki, taką ją z 7lat temu nabyłem, dzielnie służyła, ale głupi user nie zachował środków ostrożności - i teraz musi diagnozować ;) - widocznie nadszedł czas by zerknąć co tam w środku się uwaliło...
[#6] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@contriver, post #4

Rozumiem, że pod CIA-B masz podstawkę z przełącznikiem df0/df1? Jak w takim razie łączysz DB23 z zewnętrznym Gotekiem? Sam sobie wystrugałeś kabel, czy może korzystasz z jakiegoś gotowca z portali? Pytam, bo też chcę sobie Goteka na DB23 jako zewnętrzną stację podłączyć. Przełącznik df0/df1 już mam, teraz myślę nad kabelkiem, czy robić samemu, czy może kupić gotowca.
[#7] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@Michciu, post #6

Jeszcze nie miałem czasu by otworzyć Amigę, w tej amidze 500 co teraz przestała reagować na DF1/DF0 - nie wiem jak jest tam pomodzone, na dniach rozkręcę i będę weryfikował co i gdzie się mogło uwalić... może był to zwykły zbieg okoliczności, w końcu 3 lata leżała na strychu, może ząb czasu zadziałał, może jakiś zimny lut - na razie nie wiem, jak dojdę co i jak to zrobię update posta....

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2020 22:57:43 przez contriver
[#8] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@contriver, post #7

OK, temat można uznać za zamknięty... po prostu kabelki w podstawce CIA(B), się "odlutowały" - trzymały się na słowo honoru. Widocznie zbieg okoliczności. Teraz trzeba ostrożnie układ wyjąć i poprawić to co ktoś kiedyś pomodził.

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2020 17:22:06 przez contriver
[#9] Re: A500 V1.3 External Drive Port - przestał działać.

@contriver, post #8

Dzięki koledzy na naprowadzenie, polutowane, posprawdzane.... wszystko teraz ładnie śmiga, z 4 kabelków tylko jeden się trzymał, resztę trza było przelutować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem