[#1] Gumka, dioda, caps lock
Cześć,
Mam ze dwie klawiatury, bez diod w w klawiszach caps lock. Z diodami problemu nie ma, natomiast gorzej z brakującą gumką przewodzącą. Da się gdzieś to kupić? Jest jakiś patent na dorobienie tego?
[#2] Re: Gumka, dioda, caps lock

@fazior, post #1

Można by spróbować ją dorobić na drukarce 3D (wydruk z TPU = guma) i pokryć ją później jakąś warstwą przewodzącą. Niestety do drukowania z TPU jeszcze mojej drukarki nie przygotowałem. Jak by ktoś zapodał zdjęcie + wymiary tej gumki to można by się pobawić w zrobienie projektu.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2020 19:44:12 przez Adinfo
[#3] Re: Gumka, dioda, caps lock

@fazior, post #1

Wydaje mi się że nie ma sensu tego drukować. Wytnij z jakiejś gumy małą kosteczkę i będzie działało.
Tutaj zdjęcie, ziarno jest bo powiększałem w telefonie:

[#4] Re: Gumka, dioda, caps lock

@Ralpheeck, post #3

Jak wytnę z jakiejś gumy małą kosteczkę to skutecznie odizoluję pady na folii klawiatury od diody i z pewnością nie będzie działało:). To jest zdjęcie oryginału?
[wyróżniony] [#5] Re: Gumka, dioda, caps lock

@fazior, post #4

Możesz też spróbować takie cuś uciąć na wymiar, przebić diodę i sprawdzić. Nawet ze starego kalkulatora możesz użyć o ile ma takie/podobne.
Takie z linku gdzieś mam, i chyba nawet sam to sprawdzę.
[#6] Re: Gumka, dioda, caps lock

@fazior, post #4

Zdjęcie z originału.
[#7] Re: Gumka, dioda, caps lock

@superbonio, post #5

A pamiętam, to były gumki przewodzące to wyświetlaczy, ale tam tylko ten cienki wewnętrzny pasek chyba tylko przewodził.
[#8] Re: Gumka, dioda, caps lock

@fazior, post #7

Tak, ale to masz kawałek gumki przewodzącej,izolator, gumka przewodząca,izolator i tak jest na przemian, pomiędzy wyprowadzeniami diody masz mały odstęp więc jak dobrze trafisz to będzie działać, cały pasek wzdłuż nie może przewodzić bo zwarłbyś wtedy wszystkie wyprowadzenia z wyświetlacza i te na płytce, w przypadku tej z linku izolatory są tak cienkie że ich nie widać.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2020 21:54:09 przez superbonio
[#9] Re: Gumka, dioda, caps lock

@superbonio, post #8

Podoba mi się Twój pomysł:D. Kupuję gumki. Zobaczymy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem