[#1] Vampire V2 A600 Gold 2.12
Cześć.
Po latach nieużywania A600 z Vampirem V2 (wkład Silver2 - chyba) zrobiłem sobie aktualizację wczoraj do ostatniej Gold 2.12.
Upgrade poszedł na OK.
Reset z klawiatury - ok, wstało.
No to myślę sobie zainstaluję SAGA (nie mam jeszcze Picasso96) - poszło.
No i od restartu Czerwony Ekran :(
Ale czasem wstawał system, kick 37.350 (na płycie), 2MB CHIP, 0 FAST i proc 68020 (!).
A teraz ciągle Red Screen.
[#2] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #1

A weź no go wyjmij, przeczyść nogi i nasadź ponownie. To problem sprzętowy, nie softowy.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 21:02:43 przez fazior
[#3] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@fazior, post #2

dziesiątki razy już - jutro rozmontowuję znowu tą A600 do cna.
[#4] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #3

Wiem, znam ten ból:). Ostatnio złożyłem do kupy A1200 z indyvision v2, buforowanym ide od micronica i cd z laptopa nad tym wszystkim. Indi bez cd działało kilka lat bez problemu na rozłożonej 1200. Jak tylko kupiłem odpowiednie wkręty do plastiku, poskładałem wszystko do kupy to działało ze 4 dni bez wyłączania, tak jak było w planach. I razu jednego zawiesiło się i zaczęło walić czerwonym. CD jest dokładnie nad indi i tym mikronikiem na takich metalowych łapach własnej konstrukcji z tymi małymi gównianymi śrubeczkami od mocowania laptopowego napędu. W ciągu tygodnia 3 razy miałem rozbieranie i składanie. Ostatnim razem wypędzlowałem nogi Lisy (szmata) i 3 dzień działa, ale jak długo? Klątwa kanapki.
[#5] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@fazior, post #4

Problemy były od samego zakupu, Majsta miał wywalone na całość. Do dzisiaj zero odpowiedzi z tamtych lat.
Jeśli to wina Vampire to zrobię wideo z rąbania dziada - i udostępnię tutaj.
[#6] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #5

Nie zabijaj , oszczędź staruszka ;) odkupię jak coś, szkoda go
[#7] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@JakubH, post #6

A nie, z dedykacją dla Apollo & Majsta specjalnie rozwalę dziada - zero sentymentu.
Wygrzewanie w piekarniku MUSI mieć swój wydźwięk
[#8] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #5

Pax, pax między chrześcijany:D. Z Architect1200 pogadaj, wymiana podstawki, powerfix (zależy w jakiej wersji masz tego wampira) i będzie jak skała. Nie zabijaj, wymień podstawkę. Ja mam wampa od kippera, chciałem spalić dziada w piecu. Po wymianie podstawki przez Arczibalda i własnoręcznym dolutowaniu jakichś dwóch kondziołków moja sześćseta jest najstabilniejszą amigą jaką mam. Serio, parę lat temu wywaliłem na zewnątrz obudowy kabel od blastera (core apgrejd) i taśmę ide do dysku (coffin apgrejd). Pali od strzała, bez macania i rozbierania:).

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 21:52:44 przez fazior
[#9] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #7

To nie średniowiecze żeby na stosie palić , na pewno da się to ogarnąć OK
[#10] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@fazior, post #8

mi to RetroLab ogarnął (no teraz nie wiem czy Kippera wypieki czy Majsta - biję się w serducho).
Ale kupiłem 2 sztuki, zdechły po dwóch dniach. Jedną mi chłopaki z RetroLab ogarnęli (zdechło wczoraj) a drugą musiałem odkupić (bo dla znajomego było).
Jak pisałem do czopka co kupiłem to DO TEJ PORY ZERO ODPOWIEDZI.
Dlatego kur.inę porąbię z dedykacją.
MAM DOŚĆ VAMPIRE.

Native Amiga Rulez!
[#11] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #10

Oj tam zdechło, ja swojego oryginalnego na kipperowej podstawce na desce z papierem 60 szlifowałem i nie pomogło, Archi pomógł... wyluzuj, będzie dobrze. Tymczasem przeczyść nogi, wsadź na proca i ... pewnie ruszy:)
[#12] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@fazior, post #11

Ja w nowszej wersji też szlifowanie zaliczyłem , życie ogień piekielny
[#13] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #10

Wyjmij kickstart całkowicie z amigi i odpal z wampirem, przecież fizyczny kickstart jest zbędny a nawet przeszkadza gdyż wampierz ma swój kickstart.
[#14] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@superbonio, post #13

A, tak moja jest bez od początku
[#15] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@superbonio, post #13

Nic nie dało.
Zamówiłem programator, nie znam się na tym (się nauczę?) ale nic bardziej nie zepsuję :P
[#16] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@JakubH, post #12

Też to przerabiałem, tylko wymiana podstawki pomoże.
W moim przypadku, czyszczenie CPU oraz podstawki i szlifowanie podstawki nie wiele dało.
Miałem trzy Vampiry i w dwóch był podobny problem, na dwóch Amigach 600 o róznych rewizjach. Tylko jeden działał od samego początku, była to wersja Balck Edition, którą sprzedałem
Ważne żeby zrobić Powerfix ( jeśli jest wymagany ).
Po tych zabiegach, nie ma siły żeby coś się działo.
Kostka z Kickstartem na płycie nie sprawia problemu, aczkolwiek ja dla świętego spokoju u siebie wyjąłem. OK

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2020 01:42:19 przez neuron55

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2020 01:45:21 przez neuron55
[#17] Re: Vampire V2 A600 Gold 2.12

@Tom Rain, post #15

No i przyszedł dzisiaj chiński programator. Szybka obsługa Quartusa, trochę nieartykułowanych dźwięków i niecenzuralnych słów i na tą chwilę udało mi się wgrać core Gold 2.8
No i chyba rzeczywiście tego power-fixa będę musiał zrobić (albo komuś zlecić) skoro moja płyta to jeszcze z tych pierwszych wypustów.
Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem