[#1] Instalacja HD na A500 kickstart 1.3
Witam.
Ten temat to jak by kontynuacja wcześniejszego wątku o mojej zepsutej A500+.
Otóż dotarła do mnie zakupiona A500 w fabrycznej konfiguracji. Dorzuciłem do niej rozszerzenie pamięci z obecnie zepsutej A500+, tzn 0,5MB Fast RAM. Całkowita pamięć systemowa to zatem 0,5MB Chip + 0,5MB Fast RAM = 1MB RAM.
Został mi jeszcze Kontroler dysku twardego na SCSI, z dyskiem 2,5" Seagate 810MB i dodatkową pamięcią 8MB Fast RAM. Wcześniej postawiłem na nim system AmigaOS 2.1 (gdy współpracował z A500+).
Pytanie jest następujące. Czy ten kontroler ruszy z A500 tak aby uruchomił się system z tego dysku? Wolę nie podłączać i nie sprawdzać na "chybił, trafił" bo jedna Amiga jest już zepsuta (i nadal nie wiadomo kurna jak do tego doszło!). Jeśli się nie da uruchomić systemu (najpewniej z powodu starszych kości ROM jak sądzę), to czy można (a jeśli tak to jak?) zainstalować system AmigaOS 1.3 na dysku twardym tak, aby Amiga 500 po uruchomienia komputera i kontrolera botowała od razu z HD i wgrywała system (tak jak to robiła wcześniej A500+) ? Jak duży HD jest w stanie obsłużyć kick 1.3 ? Jakąś dyskietkę z programem narzędziowym do kontrolera HD posiadam.
Moj kontroler to to urządzenie (dokładnie ten sam model co na zdjęciach - poprzedni właściciel Pan Konrad N. - pozdrawiam :) , dodał fotki na serwer :) ).

http://www.amiga-hardware.com/

Szukaj w:

IDE Controllers/RocTec/RocHard 800C

Proszę o jakiegoś helpa. Jeśli był już taki temat to z góry przepraszam, ale nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc :(.

Pozdrawiam

Azzorek

[#2] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #1

A ROM 2.0 od tej A500+ nie da rady przełożyć ?
[#3] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@zyga64, post #2

Fizycznie da radę, tylko czy to zadziała, ROM z A500+ będzie bez problemu pracować w A500? Poza tym nie mam gwarancji, że ROM nie jest "dziabnięty" :/. Swoją drogą chciałem wskrzesić A500+, dzięki temu będę mógł się bawić w systemie 1.3 na A500 (mam do niego wielki sentyment :) ). Poza tym moja piękna i bielutka A570 będzie mogła wreszcie pracować i cieszyć moje oczy, a nie leżeć w pudełku ;) .

Pozdrawiam

Azzorek

[#4] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #3

Myślę, że ROM powinien pracować bez problemu.
W każdym razie sprawdzając nie zepsujesz Amigi :)
[#5] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@zyga64, post #4

na 100% romy z a500(+),a600,a2000 mozna uzywac z a500 i beda dzialac

ja mam w a500 kick37.299 z a600 i zadnych problemow nie ma OK

[#6] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #1

W zworkologii jest switch kick 1.2/1.3 więc powinno działać.
[#7] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@abcdef, post #6

No dobra chłopaki, czyli awarynie mogę przełożyć ROM (jeśli jest sprawny) :). A kto mi powie jak zainstalować system na twardym dysku gdybym musiał skorzystać z kicku 1.3? Jak to zrobić? Ma ktoś tak zainstalowany system? Jeśli tak jakie wielkości dysku twardego obsługuje?

Pozdrawiam

Azzorek

[#8] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #7

kick 1.3 chyba nie ma obslugi dysku twardego i wszystko powinno zalezec od kontrolera (ale nie jestem tego 100% pewny), a co do instalacji systemu to wystarczy go przekopiowac z dyskietek na dysk twardy

[#9] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Banderas, post #8

Hmmm. To Będę musiał włożyć do kontrolera inny HD i na nim potestować. Chyba że mogą być dwa systemy obok siebie. No właśnie chodziłoby mi o opinię osób które używały systemu AmigaOS 1.3 na zewnętrznym kontrolerze dysku twardego przez SCSI z Amigą 500.

Pozdrawiam

Azzorek

[#10] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #9

Czytaj inne watki na forum, dokładnie o tym pisałem i o to pytałem kilka dni temu.
1. Tak, bedzie działac z 1.3
2. Z 1.2 moga być problemy
3. 2.0 mozesz przełożyć
4. Da się nalutować 2.0 na 1.3 i zrobić przełącznik kickstartów, właśnie rozczajam gdzie lutować kabelki - mam tak w A2000.
5. Ja zrobiłem tak że mam dwie partycje bootujące DH0: z systemem 1.3 i DH1: z 2.1. Sytem 1.3 ładuje sie domyslnie z Dh0:. Jak przełączę na kickstart 2.0 - wybieram w early boot menu Dh1: i ładuje się 2.1
6. ktoryś z kolegów mówił ze da się napisać skrypt który automatem zabootuje to co trzeba, właśnie próbuję sobie przypomnieć jak to zrobić.

Na koniec pytanie - podpiąłeś inny zasilacz do A500+? :)

[#11] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Rembrand, post #10

Jasne że tak. To pierwsze co przyszło mi do głowy :/. Nawet jak przyszła ta nowa A500 to podłączyłem zasilacz od niej, ale nic nie pomogło. Wykluczałbym raczej nawalenie układu wideo, bo stacja też nie "pyka", więc stawiam na procek albo ROM :/.
Rembrand mógłbyś podać linka do wątku gdzie jest opisane jak zainstalować system 1.3 na HD tak żeby był samobotowalny? Workbench 1.3 i Extras 1.3 mam.

Pozdrawiam

Azzorek :)

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 18:13
[#12] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #11

A bardzo prosto:

Wkładasz dyskietke z workbenchem, bootujesz a potem:

copy df0: dh0: all

milej zabawy :)

[#13] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@zyga64, post #4

Romy JESLI dobrze wlozysz spokojnie zadzialaja ... i wszystko powinno chulac ... OK
[#14] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Rembrand, post #12

Stwierdziłem, że najlepiej zrobię jak podłączę ten kontroller do SCSI i zobaczę co się stanie ;) . Tak też uczyniłem i na szczęście Amiga się nie sfajczyła :). Komputer zabotował z kontrolera (lol) , ale zaraz na początku wyskoczyła informcja, że tego dysku twardego nie można uruchomić (zabotować), ponieważ wymagany jest ROM 2.0. Nie zrażony tym faktem włożyłem dyskietkę z Workbench 1.3.3 i ctrl-A-A. Komputer załadował Workbencha i.... zamontował dysk twardy ze wszystkimi partycjami!!!

Oto zdjęcie (wysoka rozdzielczość - kolory pulpitu jak w rzeczywistości, ładne mi wyszło zdjęcie :) )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6dd49e5c5cec38c4.html

Zaskoczony postanowiłem coś uruchomić. Wszedłem w katalog "Gry" i odpaliłem zainstalowanego niegdyś "A-Train". Wyobraźcie sobie, że załadował grę bez najmniejszego pierdnięcia ! Wszystko hulało jak należy! Najważniejsze jest to, że widziane było 8MB Fast RAM w kontrolerze :) . Niestety w mojej A500 mam tylko 0,5MB Chip RAM (te 0,5MB pod klapką co włożyłem to też FAST :( ) i taka DuneII, czy Settlers nie uruchomili mi się :( . Musze zdobyć 1MB lub 2MB Chip RAM do zainstalowania pod klapkę lub pod procesor. Ma ktoś takie rozszerzenie? Chętnie odkupię.
Z wstępnych obserwacji wkurza mnie jedna rzecz w systemie 1.3.3. Nie ma opcji "Execute command" w menu Workbench, i nie działają niektóre komendy znane z systemu 2.0 i wyższych (np. "Info"). Jak tylko naprawię tę A500+ to przekładam kontroler do niej a do A500 podepnę A570 i będzie spox :).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:12

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 23:18
[#15] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #14

. Niestety w mojej A500 mam
> tylko 0,5MB Chip RAM (te 0,5MB pod klapką co włożyłem to też
> FAST :(

Nie FAST tylko SLOW. Nie przyspiesza kompa jak Fast.

) i taka DuneII, czy Settlers nie uruchomili mi się :(
> . Musze zdobyć 1MB lub 2MB Chip RAM do zainstalowania pod
> klapkę lub pod procesor. Ma ktoś takie rozszerzenie? Chętnie
> odkupię.

NIe da się do A500. A 500 możesz mieć max 1M Chip-u. Robi się to mostkując zworkę na płycie, najlepiej przełącznik tam dać mogąc ustawiać SLOW/CHIP.

> Z wstępnych obserwacji wkurza mnie jedna rzecz w systemie
> 1.3.3. Nie ma opcji "Execute command" w menu Workbench, i nie
> działają niektóre komendy znane z systemu 2.0 i wyższych (np.
> "Info"). Jak tylko naprawię tę A500+ to przekładam kontroler do
> niej a do A500 podepnę A570 i będzie spox :).

Weź sobie na pulpit skopiuj CLI i z głowy :)

Miłej zabawy

[#16] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Rembrand, post #15

"Nie FAST tylko SLOW. Nie przyspiesza kompa jak Fast."

Hmmm, no to nic nie kapuję . Zerknij na zdjęcie pulpitu, które zrobiłem. W oknie "AmigaShell" po wydaniu komendy "avail" komputer pokazuje całą pamięć RAM w komputerze. Zauważ, że Pamięci typu Chip jest tylko 0,5MB, a typu FAST 8,5MB. Skoro w kontrolerze mam 8MB Fast RAM no to "pod klapką" musi być 0,5MB Fast RAM - tak sugeruje logika .

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 12:37
[#17] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #16

Ładnie, kup procek 68010, a twoja Amiga dostanie niezłego kopa.

[#18] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@DanielJ., post #17

ten procek wielkiego kopa wcale nie da, on sie roznil chyba wieksza iloscia cache

[#19] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #16

Kilka spraw:
1. modyfikacja by slow był chipem...zworki na płycie głównej + odpowiedni fat agnus (8732a dla 1MB CHIP, 8735 dla 2MB CHIP ?)
2. slow to pamięć taktowana przez agnusa ale leżąca poza obszarem dostepnym dla układów specjalizowanych (stąd przełącznik slow/fast przełącza między adresami $C00000 a $800000) Przez to jest tak samo wolna jak pamięć CHIP...czyli wolniejsza od FASTu.
3. 68010 taktowany 14MHz (czyli po drobnej przeróbce amisi) daje całkiem ładnego kopa (w stosunku do niezmodyfikowanej A500), ale ze względu na dostępność i cenę to raczej się nie opłaca. A różnica mniej więcej taka, że ten procek mógł pracować z MMU 68851, miał 3 bajtowy cache i parę dodatkowych rozkazów (chyba właśnie do MMU).
[#20] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #16

Fast pod klapką jest obsługiwany za pośrednictwem Fat Agnusa, stąd jest wolniejszy od prawdziwego Fastu podpiętego wprost do CPU. Nazwa Slow została ukuta później, A500 pamięć pod klapką nazywa Fastem (chociaż da się ją z poziomu Amigi odróżnić od prawdziwego Fastu np. po obszarze gdzie jest zamapowana).
Można Slow łatwo przerobić na Chip (czyli do 1 MB Chip) - wiąże się to z przestawieniem dwóch zworek na płycie. Z 2 MB Chip jest trudniej, przede wszystkim musisz mieć Agnusa z A500+, stosowny opis znajdziesz na Aminecie.
Co do Romów, to ROM z A500+ spokojnie możesz wsadzić do A500 (odwrotnie też) - masz wtedy system 2.0. Zresztą każdy właściwie układ wyciągnięty z A500+ zadziała w A500, np. w ten sposób możesz otrzymać wspomniane już 2 MB ChipRam, czy np. tryby graficzne ECS.
[#21] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@wali7, post #20

Dziwna sprawa z tą pamięcią "pod klapkę". W mojej A500+ (już naprawiona, lol!!!, *y to Amigowy Ziomal jakich mało - pozdro stary :) ) jest widziana z kolei jaki Chip RAM (a nie jako Fast jak w A500). O co tu biega? Przeciez źadnej zworki nie przełączałem na płytce z pamięcią. Chodzo o zworki na płycie głównej Amigi (500+ ma zwarte na Chip tak) ?

Oto fotka pulpitu (jak zwykle w wysokiej rozdziałce) po podłączeniu A500+ (znowu na fali jeeeee :) ):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d357550bb83ed5e6.html

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.

Dzięki Wali7 za info. W sumie o taką odpowiedź mi chodziło ;). Muszę kupić parę płytek A500/500+ i porobię "to i owo" :) .

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 20:00
[#22] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Banderas, post #18

No, coś takiego kombinuje do mojej A500.

[#23] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@DanielJ., post #22

wywal 500 przez okno i kup se 600 !!, albo 1200 ;P

[#24] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@arti4-92, post #23

A weź idź.
Tylko i wyłącznie A500.
Wracam do domku, już niedługo i zobaczysz mą Amigę.
Czemu tak drogo wystawiłeś CDTV?
Bo może bym jednak kupił....

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 22:05
[#25] Re: Instalacja HD na A500 kickstart 1.3

@Azzorek, post #21

czego znow nie rozumiesz?

A 500 masz chip/slow 0,5 + 0,5 - system zeznaje ze 0,5 Slow to fast. wyzej masz napisane przez kolege co to jest slow i czemu sie tak nazywa.
Jak przerobisz 0,5 slow z pod klapki zworka na 0,5 chip to masz w sumie 1mb chip.

A500+ nie obsluguje pamieci slow tylko chip. domyslnie ma 1mb a pod klapka mozesz dolozyc drugie 1 mb chip czyli 2mb chip.

Ufff. A z boku w jednej i w drugiej mozesz dopiac do 8mb fast.

TADAAAM!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem