[#1]
Instalacja HD na A500 kickstart 1.3
Witam.
Ten temat to jak by kontynuacja wcześniejszego wątku o mojej zepsutej A500+.
Otóż dotarła do mnie zakupiona A500 w fabrycznej konfiguracji. Dorzuciłem do niej rozszerzenie pamięci z obecnie zepsutej A500+, tzn 0,5MB Fast RAM. Całkowita pamięć systemowa to zatem 0,5MB Chip + 0,5MB Fast RAM = 1MB RAM.
Został mi jeszcze Kontroler dysku twardego na SCSI, z dyskiem 2,5" Seagate 810MB i dodatkową pamięcią 8MB Fast RAM. Wcześniej postawiłem na nim system AmigaOS 2.1 (gdy współpracował z A500+).
Pytanie jest następujące. Czy ten kontroler ruszy z A500 tak aby uruchomił się system z tego dysku? Wolę nie podłączać i nie sprawdzać na "chybił, trafił" bo jedna Amiga jest już zepsuta (i nadal nie wiadomo kurna jak do tego doszło!). Jeśli się nie da uruchomić systemu (najpewniej z powodu starszych kości ROM jak sądzę), to czy można (a jeśli tak to jak?) zainstalować system AmigaOS 1.3 na dysku twardym tak, aby Amiga 500 po uruchomienia komputera i kontrolera botowała od razu z HD i wgrywała system (tak jak to robiła wcześniej A500+) ? Jak duży HD jest w stanie obsłużyć kick 1.3 ? Jakąś dyskietkę z programem narzędziowym do kontrolera HD posiadam.
Moj kontroler to to urządzenie (dokładnie ten sam model co na zdjęciach - poprzedni właściciel Pan Konrad N. - pozdrawiam :) , dodał fotki na serwer :) ).
http://www.amiga-hardware.com/
Szukaj w:
IDE Controllers/RocTec/RocHard 800C
Proszę o jakiegoś helpa. Jeśli był już taki temat to z góry przepraszam, ale nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc :(.
Pozdrawiam
Azzorek