[#1] Dziwne zachowanie LHA
Witam, piszę informacyjnie może się komuś ta wiedza przyda.
Sprzęt na którym wystąpił problem:
A4000/040+kick 3.1.4+FastATA+interfejs SATA-PATA+dysk SSD SATAIII 120GB
Problem:
LHA ver. 2.15
Wszystkie wersje LHA z tego archiwum uszkadzają przy rozpakowywaniu pliki większe niż 32kb. Problem jest niezależny od wielkości partycji, systemu plików (testowane na FFS i PFS), ustawień parametrów "mask" ani "maxtransfer". Problem nie występuje jedynie przy rozpakowywaniu plików z dysku do RAM. Kopiowanie dowolnych plików odbywa się prawidłowo.
Rozwiązanie:
LHA ver. 2.2
W tej wersji LHA problem nie występuje.
[#2] Re: Dziwne zachowanie LHA

@dolek, post #1

Sprawdź czy nie masz virusa
[#3] Re: Dziwne zachowanie LHA

@QUAD, post #2

Cały dysk przeskanowany za pomocą VirusZ III, nic nie znalazł.
[#4] Re: Dziwne zachowanie LHA

@dolek, post #3

Sprawdź kopiowanie zwykłych plików jakimś managerem, w którym możesz zdefiniować wielkość bufora kopiowania. Ewentualnie spróbuj zmienić bufor io w samym lha i sprawdź obie wersje (w jednej z nich zwiększono domyślne bufory).
[#5] Re: Dziwne zachowanie LHA

@cholok, post #4

Z kopiowaniem plików nigdy nie miałem problemów, niezależnie od ich wielkości ani z jakiej partycji na jaką były kopiowane. Problemem było rozpakowywanie archiwów za pomocą LHA w wersji 2.15 (chyba ostatnia oficjalna wersja), w wersji 2.2 problem nie występuje. Przez to, że myślałem, że problem jest związany z systemem plików oraz konfiguracją partycji (FFS, PFS, PDS, mask, maxtransfer, directscsi) i kombinując z różnymi ich ustawieniami wielokrotnie uwaliłem sobie system i musiałem go przywracać, już mi się nie chce. Skoro działa z LHA 2.2 to na razie odpuszczam sobie dalszą walkę z tym.
Posta napisałem informacyjnie, może ktoś trafi na podobny problem i mu to pomoże i nie spodziewałem się, że ktoś odpowie na niego
Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.
[#6] Re: Dziwne zachowanie LHA

@dolek, post #5

Problem w tym, że skoro unpak do RAM działa, a do dysku nie, to jednak ja bym tego tak nie zostawiał. Wersja 2.14 zwiększa io buffer i jest to jedyna znacząca zmiana od wersji 2.2.

Kopiowanie plików można dokonywać na różne sposoby i wielkość pliku nie ma większego znaczenia, bo ważniejszy jest bufor kopiowania. Kopiując duże pliki używając małego bufora nie powoduje błędów do czasu, aż pewnego razu użyjesz czegoś jak lha i zrobisz duże oczy. Te parę testów nie kosztuje wiele, a może dać odpowiedzi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem