[#1] mtec1230-PCMCIA compatible
Witam wszystkich ponownie, kupilem niedawno turbo do a1200 mtec 1230 8mb ram, w opisie znalazlem cos takiego:

It is not PCMCIA compatible if more than 4MB is installed on the card.

Co to dokladnie oznacza, ze jesli bede mial wiecej niz te 4 mb ramu to nie wykorzystam sieci na pcmcia? Pamietam ze chodzilo cos o adresowanie ramu ale nie udalo mi sie wyszukac nic na forum, prosilbym o wyjasnienie tematu. Jesli nie bede mogl korzystac z karty sieciowej na pcmcia to jak podlaczyc net? Da sie z pieca kablem np: serial albo parallel? Na ami chcialbym uruchomic gg, sprawdzac poczte dlatego zalezy mi na sieci, 4mb fastu to troche malo. Poluje na jakiegos blizzarda ale pewnie to jescze potrwa chwile.

[#2] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@dritt, post #1

Mam taka karte (http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=120), w karcie 8 mb ramu i bez problemu korzystam z sieciówki pod PCMCIA. 8 mb ramu i 030... z doświadczenia wiem ze mało ale do Jabberwocky wystarczy.... o AmiGG nie ma co marzyć :

----------------------------------------------------------------------

Przy opkazji mam takie pytanie, jak mapuje ROM do 3.1, to własnie nie widzi mi tej sieciówki? Mozna temu jakos zaradzić?
[#3] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@dritt, post #1

Miałem takiego M-Teca - dokładnie 68030 28MHz + 8MB FAST (oznaczenia na płytce: AMIGAPOWER Mtec T1230/28 RTC) - PCMCIA nie działała. Dopóki nie kupisz sobie jakiegoś normalnego turbiaka, będziesz musiał korzystać z połączenia z PC - o tym na forum na pewno było i to nie raz, więc nie będę się rozpisywał.
Jest jeszcze inna możliwość - mojego MTeca konfigurowało się zworkami - trzeba było zewrzeć jakąś zworkę, żeby poinformować kartę, że ma się 8MB a nie 4MB FAST. Gdyby do takiej zworki podłączyć kawałek przewodu z przełącznikiem i wyciągnąć go na zewnątrz, to na czas korzystania z PCMCIA mógłbyś się wygodnie ograniczać do 4MB. Bo mimo wszystko NET będzie Ci działał szybciej po PCMCIA.
PS. W mojej karcie gdy były zwarte MEM0 i MEM1 to znaczyło, że jest 4MB; jeżeli zwarte były MEM0, MEM1 i MEM2 - 8MB. Czyli wystarczyłby przełącznik na pinie MEM2.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 13:54
[#4] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@APC74, post #3

Dokładnie mam to samo na płytce napisane i u mnie PCMCIA działa... Sieciówke i tak bedzie musiał kupić, wiec moze warto spróbować czy działa.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.07 14:01
[#5] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@Mir3k, post #4

Pewnie, że warto.
Czyli wychodzi, że MTec wypuścił przynajmniej 2 wersje tej karty, a ja miałem pecha trafić na niedziałającą z PCMCIA :(
[#6] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@APC74, post #5

No własnie mi też ktos mówił, że nie będzie mi działać ta sieciówka, a tu jednak suprajs :D
[#7] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@Mir3k, post #6

Ok dzieki za odpowiedzi, wszystko wyjasni sie za pare dni, opisze co i jak.

[#8] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@Mir3k, post #6

Szczęściarz :(
Nie odzywam się do Ciebie, bo zazdrość mnie zżera ;) :P
[#9] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@dritt, post #7

Jak będzie działać, to nie pisz - miej litość nad starym człowiekiem, przecież szlag mnie trafi jak się okaże, że Tobie też działa. ;)
[#10] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@Mir3k, post #2

o AmiGG nie ma co marzyć

..a program jest tego warty. Trzeba od razu pomyslec o czyms lepszym. Procek wystarczy np. 020/30 MHz. Ale bez 32 MB ramu, to jest porazka - ogolnie komputerowo. Aktualnie brakuje nawet 64. Dopiero 128 w Classicu daje pelny komfort. Wiem, przeszedlem przez 2 Chipu, 16 fastu, 32 i teraz mam 128 :)
[#11] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@APC74, post #3

PCMCIA nie działała.

O rany!? Kto stworzyl taka nieamigowa karte?
[#12] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@APC74, post #9

Juz wszystko wiadomo - pcmcia nie dziala, musze pomyslec o innym podlaczeniu netu nie wiem od czego zaczac, czego szukac?)

[#13] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@dritt, post #12

Moze warto zaczac od Apollo 040/25 Mhz? (mozna takie cos bez problemu podkrecic do 040).
[#14] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@dritt, post #12

Hehe moze ja mam taka karte jedna na milion... ale u mnie działa!! Moze po prostu mam jakieś coś w systemie o czym nie wiem, albo cudowną karte :)
[#15] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@dritt, post #1

Z Tymi M-tecami jest ciekawa sprawa . Przeszły mi przez ręce sztuki 3 i miałem okazje wymieniać doświadczenia z innym amigowcem mającym taka kartę . Wszystkie z kickiem 3.0 oraz 8 mega fast ram widziały kartę sieciową na pcimci . Po zmapowaniu romu do 3.1 amiga przestawała widzieć pcimcie . Moje pytanie do osób które miały kiedyś m-teca bądź mają nadal . Jakiego ozywacie romu??

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 25.07.07 07:35
[#16] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@Andrzej Drozd, post #13

Tylko, raczej trzymac wtedy Amige w towerce....

[#17] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@dritt, post #12

A czym sie objawia nie dzialanie - nie widac karty w slocie PCMCIA?
Bo ja mam karte elboxu 1230 z 8mb i karty mi widzi ale jesze nie mam "wlasciwej" by obsluzyc z cnet'u lub 3c589.

PS
Czy amitcp 2.2 dziala z cnet'em lub 3c589 ? Bo jakos bardziej mi odpowiada niz wodotryskowe miami.

[#18] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@aro_77, post #17

Jak widzi to jest OK.
Co do AmiTCP - stosy TCP są "przezroczyste" pod względem sterowników, możesz dać praktycznie dowolny.
[#19] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Hehe... a to nei o mnei przypadkiem chodzi? :) No właśnie po zmapowaniu do 3.1 juz nei widzi PCIMCI...
[#20] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

U mnie Kick 3.0 i PCMCIA nie działała :(
[#21] Re: mtec1230-PCMCIA compatible

@madman15, post #18

A czy "uzywacie" AmiTCP 2.2 czy raczej wiekszosc miami ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem