[#1] Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek
Jestem tutaj nowy na forum, tak właściwie założyłem konto aby zapytać się was do czego służą rozszerzenia czy akceleatory do Amigi 500, 600 czy 1200. W sensie jakie dają nam nowe możliwości, jakie programy są dedykowanie takim rozszerzeniom. Prosiłbym was abyście mi wytłumaczyli jakie gry, aplikacje i programy wymagają ww. rozszerzenia. Jeśli to zły dział to przepraszam.
[#2] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #1

Akcelerator posiada szybszy procesor i zazwyczaj więcej pamięci. Korzystają na tym gry 3d, doomopodobne, symulatory lotu, itp. Przy starych, platformowych grach zazwyczaj nie widać żadnej różnicy w działaniu. Przyspieszają też programy użytkowe - szybciej reagują na polecenia, szybciej wypluwają wynik - to silnie widać przy programach do obróbki grafiki, gdzie obrazek będzie wyrenderowany np. po 10 minutach, zamiast dwóch godzin. Najnowsze dema z reguły też korzystają z szybszych procesorów.
Różnica może być duża, akcelerator z procesorem 68040, czy 68060 taką A500 potrafi przyspieszyć kilkudziesięciokrotnie.
[#3] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #1

To rozszerzenia, które posiadają własny, taktowany szybciej procesor, nie są konieczne do grania w gierki "1MB" z dyskietek, ale zwiększają wygodę z korzystania. Najszybsze akceleratory przyśpieszają Amigę kilkadziesiąt razy. Przyspieszenie będzie widoczne w niektórych grach, głównie wektorowych lub wymagających szybszej Amigi niż np. podstawowa A500, dla przykładu, gra Bridge Strike będzie działać za wolno na 7MHz, a Tanks Fury wymaga już nowszej wersji procesora niż jest zamontowana w A600/A500.
[#4] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@sanjyuubi, post #3

No i większość kart turbo dedykowanych dla A500 pozwala na podpięcie do niej dysku twardego.
A600 i A1200 mają wbudowany kontroler IDE
[#5] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@snifferman, post #4

Intro do Frontiera działa płynnie.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2020 18:17:49 przez mmarcin2741
[#6] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #1

To znaczy... Ile aplikacji graficznych, dem, gierek 3D istnieje które wykorzystują turbo? Zna ktoś link do spisu tychże gier/aplikacji ?? Chciałem zobaczyć na youtube, ewentualnie odpalić na emulatorze o ile jest to legalne. Jak mówiłem jestem dość zielony w tym temacie.
PS: I czy wchodzi również emulacja gier DOSowych lub pierwszych trójwymiarówek na PC?

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2020 20:46:51 przez doiser
[#7] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #6

Każda aplikacja, gra, demo wykorzystują procesor, który jest w Amidze a jeżeli wkładamy turbo z innym procesorem to ten na płycie Amigi jest "odłączany" i działa tylko ten z karty turbo.
[#8] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #6

O Panie takie cuda to tylko w Erze :) żeby taką listę gier zrobić ;) programy graficzne to wszystkie z mocy turbo skorzystają ( i z kooprocesor jeżeli turbo takie ma ).
Przykładowa gra ( intro ) z Frontier

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2020 21:07:24 przez RokiS
[#9] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #6

Tak jak ktoś napisał w wątku - procesor z akceleratora przejmuje funkcje tego oryginalnego, czasami ten poprzedni jest wyciągany (tak jest zbudowanych wiele akceleratorów do A500, gdzie da się łatwo wyciągnąć procesor).
Pytanie o to co wykorzystuje turbo, to tak jakby ktoś wymienił w pececie procesor i3 2 GHz, na i7 3 GHz i pytał co będzie go wykorzystywać.... Wiadomo - wszystko, tylko te mniej wymagające programy/gry na tym nowym będą działać tak jak na starym, te bardziej wymagające, co się dusiły na starym pokarzą skrzydła dopiero na nowym. Na Amidze jest dokładnie tak samo, z tym że wiele gier na A500 zostało napisanych tak, aby dobrze działały na oryginalnej konfiguracji. Ale pomimo tego wiele będzie działać lepiej np. wspomniany Frontier.
[#10] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #6

Trochę się rozmarzyłeś, najszybszy akcelerator oryginalnej linii procesorów Motorola ma 100MHz, o ile masz szczęście trafić na taki procesor i karta będzie chciała ruszyć przy takim taktowaniu, wyobraź sobie dosboxa na 100MHz Pentium, Tomb Raider uruchomiony na emulatorze PC (PC Task) uruchomionym na WinUAE z jego maksymalną prędkością jest generalnie niegrywalny (3-4fps), na kartach turbo z średniej półki nawet C64 nie poemulujesz z jego pełną prędkością. Karty turbo to szybszy procesor i pamięć w formie karty, funkcja taka sama jak w PC. nie wspomnę już, że najszybsze karty turbo, to bardzo mocne obciążenie dla kieszeni, rzędu kilku tysięcy. Lepiej się pobawić w Winuae, jeśli chodzi tylko o zaspokojenie ciekawości.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2020 22:31:34 przez sanjyuubi
[#11] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #6

Na Amidze najwięcej jest dem 3D wykorzystujących karty turbo.
https://ada.untergrund.net
[#12] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@doiser, post #6

Czy posiadasz już jakąś Amigę? Amiga 500 to koszt pewnie 500zł i w góre zależnie od wyobraźni sprzedawcy. A1200 pewnie można dostać za 1000-1500zł. Przykładowy akcelerator do Amigi 500 Terrible fire 534 to około 150 funtów (nie znam ceny w Polsce), Wicher trochę tańszy ale i wolniejszy. W latach 96-98 (nie pamiętam dokładnie) trochę bawiłem się emulacją Macintosh'a i całkiem to fajnie chodziło, ale na A1200 z akceleratorem Apollo 1240/33. Teraz ceny tego akceleratora zaczynają sie od 1600-1700 zł jeśli się nie mylę i są trudno dostępne. Do dużych (boxowych) Amig były chyba emulatory sprzętowe PC, ale ja osobiście nie mam z nimi doświadczenia, poza tym są też bardzo drogie. Jak chesz bawić się dosem lub pierwszymi grami 3D to kup starego PC'eta, pewnie dostaniesz za 300-400 zł. Jeśli chcesz tylko pograć w platformówki to A500 z 1MB chip wystarczy i Gotek(emulator/zammiennik stacji dyskietek) jest dobrym dodatkiem, do wygodniejszej pracy/zabawy adapter dysku twardego i chociaż 2-4 MB FastRamu (adapter HDD i Fast Ram to raczej urządzenia do instalacji przez bardziej doświadczonych użytkowniów).
[#13] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@SimonGK, post #12

Po co bawić się w polśrodki ? Warp560 już gotowy :P
[#14] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@yarosf, post #13

Nie sądzę aby kolega doiser był w stanie wydać 600-650 Euro na akcelerator (mogę się mylić). Ja rok temu słysząc o Warp 1260 kupiłem procesor 68060 (mam nadzieję że rev.6 od JacekK84 na allegro). Nie wpisywałem się na listę tylko obserwowałem temat. Dla mnie niestety cena 499 Euro za kartę bez procesora jest za wysoka. Zdecydowałem sie zrobić upgrade mojemu Apollo 1240 (żeby 60tka nie leżała bezużytecznie).
[#15] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@SimonGK, post #14

SimonGK mam te samo zdanie co Ty..
500 euro za kartę bez procesora to dość sporo...
Żeby to była cena z CPU...to tak

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2020 15:43:03 przez skofrant
[#16] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@skofrant, post #15

Żebym czasmi nie został źle zrozumiany przez inne osoby. Doceniam co twórcy Warp zrobili. Koszta na pewno mieli i mają duże. Skoro tak wycenili to tak będzie. Włożyli w to naprawdę dużo pracy. Poprostu dla mnie osobiście cena jest zaporowa. Dla wielu na pewno jest/będzie atrakcyjna.
[#17] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@SimonGK, post #16

jest jeszcze inna kwesta, na to nie będzie nowego softu/gier, a na nowoczesną przeglądarke internetową 68060 jest za słabe nawet jakby się dało podkręcić procek do 200 MHz, pomijam to ile taki procek by wytrzymał.
[#18] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@SimonGK, post #16

gdyby to było samo turbo TO TAK, cena by była przesadzona,

ale tam jest dużo innych "dodatków",

więc cena jest duża, ale optymalna.
[#19] Re: Akceleator do róznych amig najlepiej do 500-tek

@Cezarykl, post #18

Czytaj proszę ze zrozumieniem. Ja nie napisałem że jest przesadzona tylko że dla mnie osobiście jest zaporowa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem