[#31] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@marggines, post #30

Duracel wyraźnie pytał o VGA.
[#32] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Jacques, post #31

pytał o VGA

O-tam, o-tam... a nóż-widelec skusi sie na RBG2HDMI.
Może to jest "to samo"...
[#33] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@PWS, post #32

Napisal ze uzywa tego monitora z a500 mini uzywajac "Mam przelotkę HDMI VGA, które używam do A500 Mini"
wiec dlaczego mialoby to nie dzialac z rgb2hdmi - jakbys nie zwrocil uwagi na koncu zadalem takie pytanie.
[#34] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Jacques, post #31

jak wyzej - uzywa tego monitora z a500mini z przelotka hdmi vga.
[#35] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@marggines, post #34

No można konwertować dwa razy po drodze z analogowego na cyfrowy i z powrotem na analogowy, kto komu zabroni
[#36] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Jacques, post #35

Nie ma prawa zadziałać czy zadziała ale uważasz że za dużo konwersji analog/cyfra? Bo jak zadziała to ja nie widzę w czym problem + dodatkowo korzyść że będzie działać z nowymi lcd bez problemu.
[#37] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@marggines, post #36

Niech Duracel rozważy sobie opcje, nie dla mnie takie rozwiązanie, więc już dalej nic nie uważam
[#38] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@Duracel, post #27

Poleciłbym któryś ze Scandoublerów ze złaczem D-SUB, ale niestety ostatni zakupiony przeze mnie Scandoubler tego typu nie działał dobrze (zamiast niebieskiej składowej była czerń).

Prawdopodobnie Indivision AGA ze złaczem DVI jest tutaj dobrym rozwiązaniem.

Pamiętaj też, że Amiga 600/1200 zadziała z monitorem VGA natywnie. Nie potrzeba do tego Scandoublera.

Służą do tego odpowiednie tryby w szufladzie Monitors, np. DblPAL, DblNTSC, Multiscan. Pamiętaj, że czasem trzeba włączyć tryb VGAOnly, przenosząc go do tej szuflady ze Storage.

Na Amidze 1200 uzyskasz prześliczny obraz, w palecie 24-bit, w dowolnym trybie kolorów (do 256 kolorów lub HAM8) nawet w rozdzielczości bardzo wysokiej.

Nie zadziała natomiast SWOS, bo wymaga PAL. Ale skorzystasz np. z Deluxe Paint.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2025 15:42:31 przez Hexmage960
[#39] Re: Amiga 500 i monitory VGA

@marggines, post #30

Jak najbardziej zadziała z przejściówką hdmi-vga. Edytując konfig w rgb2hdmi można sobie ustawić np. 100hz. Obraz będzie piekny na monitorze kolegi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem