[#1] [p96] Wolne odświeżanie grafiki
Jakiś czas temu kupiłem kartę graficzną Picasso2 by Matze i jako że czekałem aż moje A3660 się zrobi, włożyłem ją do fabrycznej A3000 030/25MHz. Szybkość rysowania okien nawet w 640x480 i 8 bitach nie robiła wrażenia i choć oczywiście było szybciej niż na ECS, to jednak koszmarnie wolno, jak na standardy amigowych kart graficznych.

Winę zwaliłem na wolny procesor. ALE... wczoraj zamontowałem swoje A3660 i problem nadal występuje - jest szybciej ale wciąż, powiedziałbym, na poziomie AGA i 256 kolorów - okna po prostu się rysują od góry do dołu a po załadowaniu tapety, widać jak się ona wypełnia kafelkami na ekranie.

I teraz pytanie - czy to jakiś problem z ustawieniami sterownika czy ta karta rzeczywiście jest tak wolna? Miałem kiedyś oryginalne Picasso2, w Amidze z prockiem 040 i pamiętam, że to całkiem fajnie latało w 800x600 i 16 bitach...

Mam kickstart 3.1.4 i system 3.9 ale z ciekawości - zainstalowałem te same sterowniki (dołączone do karty) na gołym 3.1 i też jest mega wolno. Co jest?
[#2] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #1

Trochę to dziwnę, u mnie na GVP 030 plus rtg picasso2 (by matze) jest w miare, pod 2060 jest super, jak na zorro 2.Mam dwie picasso 2 v2.1 (ostatni wypust) i te nowsze pod zorro 2 od gba1000.
Ta druga jest szybsza.
[#3] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_Skiba, post #2

Możesz podesłać mi sterowniki (plik .card i driver do monitora), których używasz? I wersję Picasso96.
[#4] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #3

Mogę Ci podesłać nowsze sterowniki.
[#5] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@Amigo-A1200-040, post #4

Dawaj!
[#6] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #5

Poszło.
[#7] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@Amigo-A1200-040, post #6

Gdzie wysłałeś? Na ja@pp.com? Nie mam dostępu teraz do tej poczty. Jakbyś mógł na arti040@gmail.com , to będę wdzięczny.
[#8] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #7

Jeszcze raz poszło.
[#9] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #1

@Arti Miałem dokładnie to samo, ale na innej karcie (VA2000). Zakładam, że Twój sprzęt, to A3000D. Ja miałem to właśnie w takiej konfiguracji, czyli A3k+A3660 - odświeżanie koszmarnie wolne. Zainstalowałem pakiet MMU z Aminetu i wszystko dostało kopa.
[#10] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@Umpal, post #9

Ok, spróbuję. Dzięki za podpowiedź.

EDIT: jakaś specjalna konfiguracja tego pakietu, czy lecieć z domyślnymi?

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2020 17:43:56 przez _arti
[#11] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@Umpal, post #9

Co to za pakiet?
[#12] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #10

Rozpakuj i przekopiuj do odpowiednich katalogów.
[#13] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #10

Nic nie zmieniałem, leciałem standardowo.

@swinkamorska: http://aminet.net/package/util/libs/MMULib

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2020 19:33:01 przez Umpal
[#14] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #10

W tooltype ikony Picasso96.info jak dobrze pamiętam ustaw.
NoPlanet2ChunkyBlits=No
System2ScreenBlits=No

U mnie też zwalniała, któreś z tych ustawień musiałem zmienić.
[#15] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@Risc, post #14

Zainstalowałem nowsze sterowniki i MMU, dodałem też ww. TOOLTYPE'y ale to nie pomogło. Problem leżał gdzie indziej - tooltype NOBLITTER miałem ustawione na YES. Po przestawieniu na NO wszystko zaczeło hulać.

Aha, nie NoPlanet2ChunkyBlits tylko NoPlane2ChunkyBlits
[#16] Re: [p96] Wolne odświeżanie grafiki

@_arti, post #15

Sorki za literówkę.
Pamiętałem tylko że któreś z ustawień tooltype za to odpowiadało.
Ważne że działa, ja to przewojowałem z GBAPII++ w A4k.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem